Коледни бастунчета

Тези Коледни сладки правих преди 2 години, но тогава не публикувах рецептата, понеже на вкус не са нищо особено. Атрактивни са единствено с външния си вид, децата много им се радват. Реших да я публикувам сега, тъй като няколко човека ми писаха с молба да напиша рецептата.



2ч.ч брашно + 1суп.л. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.ч. безсолно масло, стайна температура
2/3 ч.ч захар
1 яйце
1 белтък
1ч.л. ментова есенция(аз я пропуснах щото не обичаме)
4 капки червена течна сладкарска боя
3 суп.л. неподсладено какао
1 разбит белтък

1ч.ч = 240мл

В малка купа пресяваме 2ч.ч брашно, бакпулвера и солта. В голяма купа се разбиват маслото със захарта, прибавят се яйцето, белтъка и есенцията. Прибавя се малко по малко брашното. Разделя се тестото на две. Преместете половината от тестото в друга купа. В останалото прибавете 1 суп.л брашно и оцветете тестото в розово с червената боя. Прибавете какаото към другата част от тестото. Разстелете двете части тесто на дискове около 15см, поставете ги в найлонове торбички, затворете добре и сложете в хладилника за около 2 часа.
Върху набрашнен плот, разточете кафявото тесто на правоъгълник с размери 25 Х 20 см. Отрежете 20 ленти по дългата част и после ги разрежете още на 2, така че да получите 40 лентички с ширина 1см и дължина 12.5см. Повторете всичко това и с розовото тесто. С пръсти оформете шнурчета.
Усучете едно кафяво и едно розово шнурче. Извийте като бастунче. Пренесете върху намаслена тава за печене. Намажете с разбития белтък.
Печете в предварително загрята на 175С( 350Ф) градуса фурна за около 8-10 минути. След като извадите от фурната, внимателно с помощта на голяма шпатула пренесе върху решетка и оставете да изстинат добре.

Comments