Салца с авокадо

Салца?! Говорим за храна все пак! Звучи ви странно или познато! За любителите на Мексиканската кухня съм сигурна, че е познато, защото салцата освен с тортила чипс, се сервира и с почти всички мексикански ястия. Салца, всъщност е нещо средно между салата и сос, представете си нашата мешана салата, но с нарязани на много ситно продукти и добавени люти чушлета, пресен кориандър вместо магданоз, всичко това объркано много добре и ето ви салца! Традиционната салца е на базата на домати, лук и люти чушлета, в различни пропорции. Много често към тези продукти се добавят и други зеленчуци и плодове, като авокадо, краставица, царевица, манго, ананас, праскова, папая, което идва да покаже, че вариантите на салса са много. Всеки си нагажда продуктите и пропорциите, според вкусовете и препочитанията. Аз например, като почитател на сладко-киселия вкус, много харесвам салца с манго и праскови, на съпругът ми обаче, му е странна тази комбинация, той е по по-традиционните вкусове, затова най-често правената салца у нас е доматената или с добавка на авокадо и краставица.



Салца с авокадо

2бр. авокадо
2с.л сок от лайм или лимон
2 домата
1 малка люта червена чушка, или обикновена червена пиперка, ако не обичате люто, нарязана на ситно
1/4ч.ч нарязан на ситно червен лук
1/4ч.ч нарязан на ситно пресен кориандър
1с.л зехтин
1/2ч.л смлян кимион
Сол на вкус(внимавайте със солта, ако ще ядете салсата с тортила чипс, защото той е доста солен. Аз обикновено купувам такъв, който е без добавена сол).

Разполовете авокадото, отстранете ядката, внимателно обелете кората и нарежете сърцевината на малки кубчета. Изсипете в купа и веднага полейте с лимоновия сок.(сокът от лайм или лимон, предпазва авокадото от почерняване).

Разполовете доматите и отстранете семките им. Нарежете ги на малки кубчета. Прибавете към авокадото.



Добавете всички останали продукти и много внимателно объркайте всичко, като внимавате да не се разкашка авокадото.
Поставете в хладилника до сервирането.
Поднесете с царевичен чипс!

Comments

  1. Обичам авокадо и това предложение ми харесва.
    Прилича ми малко на "гуакамоле"
    Хубав ден, Танита!

    ReplyDelete
  2. Благодаря за споделената рецепта. Ще я изпробвам, въпреки че нямам особено голям опит с авокадото. Особено ми хареса идеята за комбиниране на манго с праскови. Весел и ползотворен ден, Танита!

    ReplyDelete
  3. Дани, Иван, благодаря ви за коментарите!
    Дани, гуакамолето е почти със същите продукти, но в друга консистенция.
    Иване, много е важно, авокадото да е добре узряло, на пипане трябва да е меко, като мангото да речем, там знам че имаш опит. Ако е прекалено меко, не е хубаво, вътрешността му е кафеникава и кашеста. По-добре е да се купи по-твърдо, да се остави на стайна температура и да се наблюдава няколко дни, докато поомекне.

    ReplyDelete
  4. Правя я, но в малко по-различен вариант. Задължително ще опитам твоята!:-) Поздрави.

    ReplyDelete
  5. Надявам се да ти хареса!

    ReplyDelete

Post a Comment