Постни кексчета с круша и кардамом

Мислех си да направя пак от Портокалово- лимоновите кексчета , защото много се харесаха, но както често се случва, в последния момент реших да е нещо различно и ново. Много обичам да импровизирам, харесва ми тръпката в очакване на неочакваното, а още повече ми харесва, когато крайния резултат е сполучлив и вкусен, и най-вече бъде одобрен от семейството. Така стана и с тези кексчета, искаше ми се да са постни и това беше основната идея. Не съм и предполагала че без яйца и мляко, може да се получи толкова фино и нежно печиво. Като големи почитатели на азиатската кухня, винаги у нас има по някоя кутия кокосово мляко, което напоследък използвам почти във всички супи и ястия вместо мляко и сметана, така че веднага реших, че това ще е и основната съставка или спойка така да се каже, на моите кексчета. Някакъв различен плод от портокали, лимони, банани и ябълки, които най-често използвам?! Круша, разбира се:) Замислих се каква подправка би вървяла, различна от канела и се сетих за кардамома, отворих шкафа с подправките и попаднах на една торбичка захаросан джинджифил, останал от Коледните приготовления. Ето, че съставките сами се подредиха! Захар(но не много), портокалов сок за цвят, олио за мазнина, бакпулвер и брашно до желаната гъстота и това е, лесно и бързо. Следва очакването, ще ги бъде или не?! Надигнаха се, това е много добре, задържаха се така, не спаднаха, леко покафеняха, клечката за зъби е чиста, ами това е, готови са. Меки, пухкави и нежни - изненада! Спирам до тук с приказките, че станаха много, няма да казвам колко много ги харесаха децата, колко доволни бяха, че най-после имат снак различен от плод, как си изтрих снимките по невнимание и добре, че все пак вечерта бяха останали няколко кексчета...



Продуктите:
180мл кокосово мляко*
100мл олио
4с.л прясно изцеден портокалов сок
1/2ч.ч пудра захар
1/2ч.л кардамом на прах
1 и 1/2ч.ч брашно
1с.л бакпулвер
1с.л нарязан на ситно захаросан джинджифил(по желание)
1 голяма круша, почистена, обелена и нарязана на малки парченца
4с.л кафява захар

Приготвяне:
Пресейте брашното с бакпулвера.
В купа изсипете кокосовото мляко, олиото, портокаловия сок и пудрата и захар и бъркайте с тел докато се разтвори захарта.
Прибавете пресятото брашно и кардамома. Бъркайте с дървена лъжица, докато се поеме изцяло брашното.
Прибавете джинджифила и паченцата круша, объркайте.
Покрийте с хартиени кошнички, форма за 12 мъфина и разпределете в тях сместа. Поръсете отгоре тестото във всяка кошничка с една чаена лъжичка кафява захар.
Печете около 25 минути, в предварително загрята до 190С(375Ф) градуса фурна или докато забита в центъра на кексче клечка за зъби, излезе чиста. Извадете изпечените кексчета върху решетка и оставете да изстинат.


Comments

  1. Много добре изглеждат, а и декорът ти е много цветен :)
    Сега, след като вече знам, че няма нищо "страшно" в постните мъфини, благодарение на Ди, със сигурност ще направя и твоя вариант с круша (много обичам плодовите аромати).
    Много усмивки :)

    ReplyDelete
  2. Танита,
    прелестни са!
    За вкуса не се съмнявам,
    а ароматът е изкушаващ!
    Чудесна рецепта,
    впечатляваща аранжировка и снимка.
    Слънчев поздрав, Диана

    ReplyDelete
  3. Вкусно предложение и много свежа, чудесна снимка!

    Вкусни, свежи и усмихнати дни, Танита :-)

    ReplyDelete
  4. И тези са чудесни! :-) Аз също преди не вярвах, че без наличието на яйца, масло и мляко могат да се получат вкусни печива, но останах много изненадана. Не се и съмнявам, че са страшно вкусни! :-)

    ReplyDelete
  5. fedora,di_ani,Dimi,Ирина, благодаря ви!

    ReplyDelete
  6. Дайте ми някаква идея, с какво да заменя кокосовото мляко. Не съм срещала такова във варненските магазини, а София ми е далечко. :)Иначе кексчетата са идеални да се подслади човек през постите.

    ReplyDelete
  7. Много хубаво предложение и изпълнение! До сега не съм правила мъфини с круша. Ще опитам.

    Картин, кокосово мляко във Варна има в Пикадили и в Метро. Може да го замениш като накиснеш кокосови стъротини във вода и след това ги отцедиш.

    ReplyDelete
  8. Благодаря, brazilka!
    Ще потърся.

    ReplyDelete
  9. Както винаги, най- хубавите рецепти са от теб, Танита!! Днес напазарувах като за световно, но забравих най-важното: хляб, яйца и кисело мляко :)) И ето какво ще закусваме утре!! Дано да излезе сполучливо..

    ReplyDelete
  10. Потвърждавам, излезе фантастично! Вместо круша обаче използвах ананас! Благодаря Танита!

    ReplyDelete
  11. и аз вчера ги направих с ананас, наистина са много вкусни.

    ReplyDelete

Post a Comment