Шоколадови мъфини с банан

Днес голямата ми дъщеря реши да ми помага докато готвя. Тъкмо започвах да готвя леща, по нейно желание(снимки и рецепта по -късно). След като сложихме лещата да ври и вече нямаше с какво да ми помага, пожела да направим и мъфини. Какви? Шоколадови разбира се... О не, имаме 3 презрели банана и трябва да направим нещо с тях! ... и така решихме Шоколадови мъфини с банан!


1-1/2 ч.ч брашно
1 / 4 ч.ч какао
1/2 с. л. бакпулвер
1 / 4 ч.л. сол
2/3 ч.ч захар
2-3 бр. меки банана(намачкани с вилица на пюре - 1и 1/3ч.ч)
1/3 ч.ч олио
1 яйце
3/4ч.ч мини шаколадов чипс или начупен на малки парченца шоколад(може и да го пропуснете, ако не искате да ви е много сладко)

Пресейте брашното с бакпулвера, какаото и солта. Прибавете захарта и объркайте.
В купа смесете банановото пюре с олиото и яйцето, объркайте до хомогенна смес.
Прибавете банановата смес към сухата смес и объркайте докато се усвои сухата смес от течните съставки.
Прибавете шоколадовия чипс и объркайте.




Намаслете форма за 12 мъфини и разпределете в нея сместа.
Печете в предварително загрята до 180С(350Ф) градуса фурна около 20-25 минути или докато забита в центъра на мъфина клечка за зъби излезе чиста.

Comments

  1. Здравейте,

    Колко грама/милилитра е една чаена
    чаша?

    Благодаря:)

    ReplyDelete
  2. Дали тази рецепта може да се направи в микровълнова? Изглежда невероятно!!!

    ReplyDelete
  3. за съжаление, никога не съм пекла кексчета в микровълнова и не можа да помогна, но не пречи да опиташ само с едно кексче, ако си пекла и друг път там.

    ReplyDelete
  4. Благодаря! Не се получи на микровълнова, но на фурна станаха вълшебни!!
    Това е любимият ми сайт за рецепти, рецептите Ви вече летят и събират овации и в Испния :)

    ReplyDelete
  5. Много се радвам, благодаря ти!

    ReplyDelete
  6. Здравей!
    Рецептите са невероятни!
    Доста пъти правих курабийките,които са по подобна рецепта и са ни любими.Днес реших да пробвам тези мъфини и се чудех защо тук течните съставки се прибавят към сухите,а не обратно както при курабийките?Каква е разликата?Интересно ми е защото тепърва се заседявам повече в кухнята и се уча:)Благодаря предварително

    ReplyDelete
  7. Особеното при мъфините е точно този ред на забъркване, който ги различава от кексовете, от там се получава и различната текстура. Отделно се смесват сухите съставки и мокрите, и течните се прибавят към сухите, като се бърка само докато се усвоят, ако се прекали с бъркането, мъфините стават сбити.

    ReplyDelete
  8. Направих ги, но с круши, вместо с банани, но не останаха за фотосесия. Пробвах и в микровълнова - бяха готови за 4 минути, на 600 вата.

    ReplyDelete
  9. Много благодаря за идеята да се изпекът в микровълнова печка. Тези 4 минути за колко броя мъфини са?

    ReplyDelete
  10. Благодаря много. Нямах форма за мъфини и за това го направих в тава като кекс. Направих и малки модификации - сложих две яйца вместо едно и тъй като имам излишък от круши и ябълки ги смлях в миксера. Ако се смелят малко по на едро, а не на пюре, плода след това се усеща. Стана невероятно вкусно и двата пъти

    ReplyDelete
  11. Супер, ще опитам с круши и аз!

    ReplyDelete
  12. Здравейте, прекрасен блог, снимки и рецепти, до сега не съм оставяла коментари. Следя блога от доста време и съм правила много от рецептите и резултата винаги е бил страхотен. Днес направих мъфините и станаха страхотни. И аз като вас имам същия проблем с бананите- постоянно в къщи има презрели банани, които ми е жал да изхвърля. Много често правя много лесен десерт- 125 гр масло се разтопяват на водна баня+200 гр шоколад ( аз предпочитам 150 гр натурален +50 гр млечен) според предпочитанията, , 4 яйца се разбиват с 1/2 ч.ч захар ( бяла, кафява, мусковадо, според предпочитанията)+ 1 течна ванилия ( разбиват се много хубаво с миксер). Двете смеси се смесват и към тях се добавят 3-4 намачкани банана и 200 гр кокос. Сместа се разпределя в тавичка върху хартия за печене и се пече около 50 минути без вентилатор на 180 градуса.
    Чакам с нетърпение новите рецепти, а утре ще правя нова доза от вашите мъфини, защото от днешните няма нито един.

    ReplyDelete
  13. Благодаря за точната и добра рецепта!Аз правя мъфини за втори път,като за първи път ползвам Ваша рецепта.Получиха се мн.вкусни и добре изглеждащи мъфини.Следващия път ще правя мъфините с ябълка и солените .За напред ще ползвам само Вашите рецепти за мъфини.Поздрави от Ямбол !Татяна

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, че ви е харесала рецептата, надявам се че и другите рецепти ще ви харесат!

      Delete
  14. Всичките Ви рецепти са чудесни!

    Винаги много вкусни,непременно ще пробвам и тази :)

    Поздрави,Ния Спасова

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, надявам се и тази да не ви разочарова!

      Delete

Post a Comment