Портокалови мъфини с боровинки




Отдавна не съм писала тук. Лятото най-после дойде и в Сиатъл, по цял ден сме навън и време за готвене не остава, хапваме най-вече таратор, салати и свежи плодове, пием ледени смутита и шейкове. На децата обаче им се прииска нещо по така, правейки им вчера смути с боровинки и ягоди за следобедна закуска, Диана каза "Добре, обичам смути, но може ли и нещо друго с него - бисквитка, мъфин?!" Боровинките бяха на дневен ред, толкова много бях купила, че трябваше да направя нещо с тях, най-бързото и лесно естесетвено са мъфините. Рецептата взех от книгата на Dorie Greenspan " From my home to yours" , всички рецепти в тази книга са много сполучливи и никога не съм имала провал с тях, винаги посягам към тази книга, когато бързам и нямам време за импровизации. Получиха се разкошни мъфини, дали защото отдавна не бях правила, но всички ги хересаха страшно много, до вечерта вече не беше останал ни един и днес искат да направя пак от тях.

Портокалови мъфини с боровинки
Продукти:
Сокът и настърганата кора от един малък портокал
1/2ч.ч кисело мляко
Около 1/4ч.ч прясно мляко
3с.л мед
2 яйца
1 пакетче(120г) масло, разтопено и охладено
1/3ч.ч захар
2ч.ч брашно
2 ч.л бакпулвер
1/4ч.л сода за хляб
1/4ч.л сол
1ч.ч боровинки(свежи или замразени)

Сложете киселото мляко в разграфена мерителна чаша, изсипете портокаловия сок и долейте прясно мляко, толкова че да се получи 1ч.ч смес. Объкйте добре.
Прибавете яйцата, меда и разтопеното масло, объркайте до хомогенна смес.
В голяма купа объркайте захарта с настърганата портокалова кора, притрийте с пръсти докато захарта поеме сока от кората.



Прибавете към захарта брашното, бакпулвера, хлябната сода и солта. Объркайте.
Прибавете течната смес към сухите съставки и със шпатула или голяма дървена лъжица объркайте всико, докато сухата смес се поеме от мократа. Не прекалявайте с бъркането, сместа става на малки бучици и шупли. Прибавете боровинките и объркайте.



Намаслете форма с 12 чашки за мъфини и разпределете в тях сместа.
Печете в предварително загрята до 200С(400Ф) градуса фурна 10 минути, после намалете до 190С(375Ф) градуса и допечете за още 10-15 минути, или докато мъфините придобият хубав златист загар и забита в центъра на мъфина клечка за зъби, излезе чиста.
Извадете формата от фурната, оставете за още 5 минути в нея мъфините и след това ги извадете да изстинат върху решетка.





Comments

  1. Tanita,толкова се радвам, че си пак " на линия", с нетърпение очаквах да публикуваш някоя вкусотия, още утре ще пробвам мъфините.

    ReplyDelete
  2. Надявам се да ти харесат, ще чакам отзивите!

    ReplyDelete

Post a Comment