Коблер с праскови(Peach cobbler)

Какво е "коблер"?! Това е плодов сладкиш, дебел пласт от плодове, покрити с маслено тесто. На английски се произнася "коблър", но с помоща на google, който всичко знае:), видях че на български се подвизава с името "коблер". "Коблер" или "Коблър", сладкишът е един и същ и е много вкусен. Може да се направи не само с праскови, много популярен е с ябълки, може да се използват сливи, ягоди, малини, боровинки, къпини, кайсии и всички плодове подходящи за печене.



Продукти:
Около 900г праскови
1/4ч.ч захар
1с.л царевично нишесте
1/2ч.ч меко безсолно масло
1/3ч.ч захар
1 яйце
1/2ч.л течен екстакт ванилия
1ч.л настъргана кора от лимон
3/4ч.ч брашно
1/2ч.л бакпулвер
Щипка сол



Приготвяне:
Обелете и разполовете прасковите. Нарежете всяка половина на 3 парченца, а после всяко на половина.
Объркайте прасковите с нишестето и 1/4ч.ч захар и оставете настрана докато захарта се разтвори.
През това време направете тестото.
Разбийте маслото с 1/3ч.ч захар, прибавете яйцето, ванилията и лимоновата кора, бъркайте до гладка смес.
Прибавете брашното, бакпулвера и щипка сол и объркайте докато се поемат от маслената смес.
Изсипете прасковите в правоъгълна тавичка 20х20см(8х8 инча) или в по-малки огнеопорни купички. Изсипете лъжица по лъжица масленото тесто върху прасковите. Обикновено тестото се оставя така, както е на лъжици, но може и да се заглади, както аз направих.



Печете в предварително загрята до 175С(350Ф) фурна около 40-45 минути(ако е в малки купички) или 45-50 минути ако е в голяма тавичка, докато придобие златисто-кафеникав цвят (ако тавичката или купичките не са метални, а керамика или огнеупорно стъкло е добре да са затоплени предварително, за да не се спукат когато се сложат в горещата фурна). Под тавичката или купичките сложете фолио, защото при печенето сокът от плодовете започва да излиза от тестото.
Изпечения коблер оставете да изстине малко и сервирайте топъл с топка сладолед.

Comments

  1. Танита, много се радвам, че си приготвила именно коблер-а, аз снощи се върнах от почивка и не съм приготвяла нищо, но от днес запретвам ръкави и мисля да започна точно с тази рецепта:).Мерси много!

    ReplyDelete
  2. Рали, както знаеш за пръв път правя и много ни хареса, сега съм купила и сливи, и днес или утре ще направя с праскови и сливи. Благодаря ти за идеята, наистина е много вкусен сладкиш, точно като за моето семейство, които обичаме сладкиши с много плодове, а пък щом се сервира и със сладолед, вече е любим на децата.

    ReplyDelete

Post a Comment