Азиатска люто-кисела супа(Asian Hot and sour soup)

Студено ли ви е вече, ето една супа, която определо доста ще ви стопли! Това е любимата на мен и съпруга ми азиатска супа, а може би и най-популярната супа в американските азиатски ресторанти. Най-важните продукти в нея са тези, които придават лютиво-киселия вкус, т.е оцета и лютия червен пипер, с останалите може да се импровизира. Тази супа може да я срешнете като Китайска, Тайландска, Виетнамска, Филипини, като всяка от тях се различава с по някой типичен за страната продукт. Например в Китайската се използва соев сос, в Тайландската - Рибен Тай сос и лимонова трева. Варианта който аз ви предлагам е този, който след доста опити и изпробвани рецепти успях да нагодя почти като тази, която най-много ни харесва в тукашните ресторанти. Както вече казах, с продуктите може да се импровизира, няма два ресторанта в която сме я хапвали супата и да е била една и съща, оригиналната рецепта е със сушени гъби, но може за се заменят и с пресни печурки, вместо бамбукови пръчици, може да се сложат повече моркови, червена чушка. Важното е зеленчуците да не се преварят, а да останат хрупкави, което е типично за азиатската кухня. Предлагам ви вегетарианскиа вариант с тофу, но към супата може да прибавите също около 250г пилешко или свинско месо, скариди, може да приготвите и само с месо, без тофу, въобще може да си я нагодите според вашия вкус и предпочитания, най-важното вече знаете е - кисела и люта.



15г , нарязани на филийки сухи гъби Шийтаки(Shiitake)
15г, нарязани на ивички изсушени дървесни гъби Cloud ear fungus
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1с.л нарязан на ситно корен от джинджифил
1 морков, нарязан на тънки пръчици
2ч.ч вода
4ч.ч пилешки бульон или вода
1ч.л захар, мед или друг подсладител
1/2ч.ч бамбукови пръчици от кутия
250г твърдо тофу
1ч.л лют червен пипер на люспи(може и повече, ако обичате по-люто)
3-4с.л царевично нишесте
4с.л винен или оризов оцет
2с.л соев сос
2 с.л сладък чили сос
1 яйце
2 стръка зелен лук, нарязан на тънки ивички по диагонал
Сол вкус

Сложете тофуто между няколко пласта готварска хартия и притеснете с нещо тежко, например дебела дъска за рязане. Оставете така за около 30 минути. Махнете хартията и нарежете тофуто на малки кубчета или пръчици.(Това не знам защо точно се прави, видях го в рецептата на CookingLight, но ми хареса, реших че така тофуто се оцежда по-добре от течността в която е било, чийто вкус не е много приятен)
Загрейте 2ч.ч вода докато заври и прибавете сушените гъби, оставете така за около 30 минути, докато омекнат гъбите и след това прибавете пилешкия бульон(вода), чесъна, моркова и джинджифила. Оставете да заври и гответе така 10 минути.
В голяма чаша или купа смесете царевичното нишесте с оцета и соевия сос(рибен сос)
В чаша разбъркайте яйцето.
Към врящата супа прибавете захарта, лютия червен пипер, чили соса, тофуто и бамбуковите пръчици, объркайте и гответе още 1 минута.
Прибавете нишестената смес, объркайте и гответе около 1 минута, докато супата започне да се сгъстява. Свалете от огъня и прибавете разбарканото яйце, внимание Не разбърквайте веднага! Върнете за 1 минута супата на омерен огън и чак тогава внимателно ръзбъркайте, яйцето трябва да стане на парцали.
Свалете от огъня, поръсете със зеления лук и овкусете със сол, може да прибавите и още лют пипер, ако не ви е достатъчно люта супата. При поднасяне може да поръсите с пресен кориандър(силантро), още зелен лук и лют червен пипер.

Ако супата не ви е достатъчно кисела или пък ви е прекалено кисела, следващия път регулирайте количеството оцет, според вашия вкус.






Comments

  1. Molto particolare il sapore di questa minestra è certamente da provare, ciao !

    ReplyDelete
  2. Любимата ми азиатска супа. Обичам я с пилешко и тофу, непременно ще опитам твоята рецепта!:-)

    ReplyDelete
  3. LaMartinia, надявам се да ти хареса този и вариант!

    ReplyDelete
  4. Tanita, умирам си за такава супа и от сума време се канех да пробвам да я напрвя. Тук така и не намерих вариант, който на мен да ми харесва, опитали сме почти всички китайски ресторанти в района. Имам си една любима, която я приготвяше китаец във Варна, ей колко му се молих да даде рецептата, не склони човека! :-)
    Ще опитам твоята непременно!
    Да питам вместо винен оцет дали може да се ползва китайски оризов?

    ReplyDelete
  5. Ани, може и оризов, срещала съм рецепти и с оризов оцет, то дори може и оригиналната рецепта да е оризов. Той е по-слаб от винения и може би ще трябва да сложиш повечко, ако я обичаш по-кисела.

    ReplyDelete
  6. Нещо немога да я сгъстя.Колко точно corn starch се слага?

    ReplyDelete
  7. В рецептата съм писала 3-4 с.л царевично нишесте, за мен с това количесто ми харесва консистенцията,но ако не ти е достатъчно гъста, сложи още няколко лъжици, до постигане да желаната гъстота.

    ReplyDelete
  8. Как съм пропуснала да видя тази рецепта...И на нас това ни е любимата супа,откакто сме тук,и си права,че на две места не я правят еднаква.Интересното е,че в тази,която най-много ми харесваше,нямаше почти нищо-само бамбук,морков,тофу и яйце.Тайната беше в бульона,който собствениците се оказа,че сами си приготвят от пилешко...Затвориха го този ресторант,за съжаление.В този,от който я вземам в момента,я правят прекалено сладникава..даже синът ми каза,че според него слагат от соса,с който приготвят сладко-киселото пилешко..Но наистина е невероятна,особено ако си болен и имаш нужда от отпушване на нос,синуси,затопляне на гърло,и пр....

    ReplyDelete
  9. Да и при нас има на едно място където слагат от този сос, ама слагат яко и лют пипер, ние с мъжа ми обичаме люто, ама понякога просто не се яде от лютивина. В един друг ресторант пък е много приятна, не е никак сладка и толкова люта, дори децата много я обичат там.

    ReplyDelete

Post a Comment