Мъфини с настъргана тиква

Въпреки, че листата по дърветата не са пожълтели и почнали да падат, тревата е зелена, а слънцето до преди няколко дни грееше по-жарко, отколкото през лятото, тиквите украсиха витрините и изпълниха магазините, есен е все пак. Макар, че все още хапваме праскови и дини, не издържах на изкушението и купих първата тиква още преди две седмици.
С част от тиквата реших да направя мъфини, но не с пюре от тиква, както обикновено, а със сурова, настъргана тиква, за да се усеща по-силно вкуса й. Добавяйки канела, орехи и стафиди, се получиха много вкусни мъфини с вкус на тиквеник.



Продукти:
3/4ч.ч олио
3 яйца
3/4ч.ч захар
2с.л течен мед
2ч.ч брашно
2ч.л канела
1с.л. бакпулвер
1/4ч.л сол
1ч.л ванилия
3ч.ч настъргана тиква
1/2ч.ч счукани орехи
1/2ч.ч златни стафиди

Приготвяне:
В голяма купа пресейте брашното с бакпулвера, канелата и солта.
В друга купа смесете олиото със захарта, яйцата, меда и ванилията, объркайте.
Получената смес прибавете към сухата смес. Добавете настъргата тиква, стафидите и орехите и объркайте всичко докато не остане суха смес.
Разпределете сместа в 18 формички за мъфини. Печете в предварително загрята до 325Ф градуса около 30-35 минути или докато забита в центъра на мъфин клечка за зъби, излезе чиста.





Останалата тиква изпекох залята със смес за крем карамел, по ето тази рецепта, разликата е само, че този път тиквата беше нарязана на малки парченца, сложена в по-голяма тавичка и печенето продължи около 1час и 10 минути.




Ето и останалите ми предложения с тиква .

Comments

  1. И мъфините и тиквата изглеждат много вкусно , Танита ! :)

    ReplyDelete
  2. Ммм, много апетитно изглеждат и мъфините и тиквата! Много обичам тиквени неща, но никога не съм приготвяла. И при нас (Монреал) вече можеш да видиш тикви във всякакви вариации по всички магазини и пазари. И понеже нямам опит се чудя дали тези големите тикви, от които правят фенери и декори за Хелуин могат да бъдат използвани за хапване? ( малко глупав въпрос,но...:)Ако не, каква тиква използваш, че тук наистина има десетки видове. Поздрави и хубав ден!

    ReplyDelete
  3. Тези големи тикви от които се правят фенерите не стават за ядене. За ядене са winter squash, най-вкусни за мен са тези като тъмно оранжевата на снимката gold nugget squash http://www.flickr.com/photos/rudiriet/365154794/, тя е много сладка и е идеална за печене, цигулките също стават, ако ти трябва тиква за пюре.

    ReplyDelete
  4. Танитка,чудесни са и двете-и мъфинките-толкова са симпатични,а тиква с крем карамел ми е много любима,а твоята е станала страхотна!Комплименти!

    Сърдечен поздрав!
    Роси

    ReplyDelete
  5. Много благодаря за бързия отговор! Тази седмица ще купя такава оранжева и ще спретна нещо тиквено. :)

    ReplyDelete
  6. Много красиви, а и ризките са им съвсем в тон;-)
    Но всъщност това, което ме плени в този ти пост е крем карамелът с тиква- чудесно изглежда!

    ReplyDelete
  7. Снощи ги метнах аз на набързо и станаха чудесни. Правих и другите варианти , но в тази рецепта тиквата наистина се усеща! Искам само да попитам , не пише нищо за миксер и аз бърках на ръка. Предполагам ,че няма нужда от миксер .. нали?

    ReplyDelete
  8. Няма нужда, то това им е предимството на повечето мъфини, че се замесват много бързо на ръка. Весели празници!

    ReplyDelete
  9. Хубави са и ухае чудесно, но май олиото идва много - хартиените кошнички се омазниха.

    ReplyDelete
    Replies
    1. така става, когато има мазнина в рецептата, а понякога и самите кошнички са обработени с мазнина, за да не залепват печивата в тях;

      Delete

Post a Comment