Сладкиш със сливи






4с.л разстопено масло
4с.л кафява захар
5 големи сливи или 10 сини сливи

За тестото:
1 и 2/3ч.ч брашно
2ч.л бакпулвер
1/2 ч.л. канела
Щипка сол
1/2ч.ч масло със стайна температура(едно пакетче 110г)
3/4ч.ч захар
3/4ч.ч прясно мляко със стайна температура
2 яйца

Премахнете костилките от сливите и ги нарежете на резенчета.
Разлейте разтопеното масло по дъното на кръгла тавичка с диаметър 25см, така че да покрие цялото дъно. Поръсете отгоре равномерно кафявата захар, а върху нея наредете парченцата сливи.

Приготвяне на тестото:
Разбийте с миксер маслото със захарта до гладък крем и едно по едно прибавете яйцата, като бъркате след всяко докато се усвои от сместа.
Пресейте брашното с бакпулвера, канелата и солта. Прибавете пресятите сухи съставки към масления крем, като ги редувате с прясното мляко, последно трябва да завършите с добавяне на сухите съставки. Получената смес изсипете равномерно върху сливите.
Печете в предварително загрята до 175С(350Ф) градуса фурна около 55-60 минути или докато забита в центъра на сладкиша клечка за зъби, излезе чиста.
Извадете сладкиша от фурната, оставете да изстине 20 минути и обърнете внимателно върху подходяща чиния.

Парченцата сладкиш може да сервирате с ванилов сладилед или разбита сметана!

Comments

  1. Таня, имаш нови чинийки за десерт :)
    При нас си отиват сливите... така и не успях да убедя моите човеци, че има и сладкиши без шоколад.
    Преглъщам по твоя .....

    ReplyDelete
  2. Чинийките, сладкиша...
    въздишам :)
    чудесно е, Танита!

    ReplyDelete
  3. А, чинийките са ми от повече от половин година, май и друг път съм снимала в тях или купичките, не си спомням вече, може би не съм ги поствала.
    Пепи, ами направи си само за теб, пък може и някоя съседка да намеже, като домашните не искат. Аз този сладкиш го правих преди 3 седмици, мъжа ми оня ден гледа като пиша рецептата и като видя снимката, така се зарадва, че пак съм го направила, остана разочарован като разбра, че е от преди.

    ReplyDelete
  4. Таня, страхотен сладкиш! Не съм яла сладкиш със сини сливи от много отдавна, твоят е много изкушаващ!

    ReplyDelete
  5. Танитка,прекрасен е!Мисля,че и друг подобен съм виждала тук при теб,но с друг плод!Та съм запомнила оттогава този нов начин,където не правиш карамел,а само покриваш дъното с масло и захар,и тя се карамелизира при печенето.Ще опитам и така обезателно следващия път като правя такъв сладкиш.Тази технология я бях видяла и по Фиеста ТВ.
    Специални благодарности за рецептата ти за запеканка с тиквички и извара,представих я наскоро и при мен,невероятно вкусна беше!

    Поздрави и хубави почивни дни!
    Роси

    ReplyDelete
  6. Чудесен е! Аз съм правила и по други твои две рецепти, така че съм убедена, че ще е вкусен! А с рецептата ти за сладкиш със сливи и крем сирене даже спечелих един конкурс, така че да знаеш, че е доста популярна тук:))) Поздрави!

    ReplyDelete

Post a Comment