Баница с коприва, спанак и киноа


    Първоначалната ми идея беше да направя баница с коприва и ориз, после ми хрумна да заменя ориза с киноа. За накои от вас киноата вече е познат продукт, а за тези коите все още не е, в интернет има доста информация. Предпочитам киноата пред ориза, защото има повече фибри, богата е на витамини и аминокиселини, това е зърнената култура с най-високо съдържание на протеин, зърната се усвояват лесно от организма. На мен страшно много ми допада вкуса й, на съпруга ми също, само голямата ми дъщеря й се мръщи. Най-често я приготвям със спанак и гъби, затова и сега реших, че ще се съчетае добре с копривата и спанака, и наистина получи се много вкусна комбиция, дори и мис Каприз се прежали да хапне няколко парченца.




2с.л зехтин или олио
5 стръка зелен лук, почистен и нарязан на дребно
300г спанак, почистен и нарязан на ивици
1 ч.ч попарена във вряща вода  коприва, оцедена много добре
1ч.ч киноа
1и 1/2ч.ч вода
1ч.ч сирене
1 яйце
2с.л галета
1ч.л сух джоджен
Една шепа листа пресен джоджен
1 пакет кори за баница(450г- 500г)
Олио, сол


Нарежете на ситно попарената коприва.

Загрейте зехтина/олиото в подходяш съд и прибавете зеления лук. Задушете за 2 минутки на слаб огън и прибавете спанака. Задушете за още 2  минутки.

Прибавете копривата, разбъркайте, прибавете киноата и водата и оставете да заври. Гответе на умерен огън около 10-12 минути, докато киноата се свари.( Не повече от 12 минути, в противен случай киноата ще се развари, кинаоата е хубава, когато е леко хрупкава, а не разварена. )

Свалете от котлона и оставете да изстине. Киноата би трябвало да е попила всичката вода, ако не е оцедете останалата течност.
Към изстинала смес прибавете сиренето, яйцето, галетата, джоджена и объркайте всичко добре. Леко може да посолите сместа, но внимавайте защото и сиренето е солено!

Намажете с олио кръгла тавичка с диаметър 30-32см.

Разстелете си корите за баница. Намажете леко с мазнина една кора, върху нея сложете втора, намажете я и нея леко тук там с мазнина и в едния тесен край поставете по цялата дължина от сместа, навийте на руло. Продължете по същия начин до изчерпране на сместа.  Първото руло завийте на охлюв в средата на тавата,  а останалите около него. Може да се наредят и едно до друго в правоъгална тава.

Рулата се намазват отгоре с мазнината и тавата се поставя в предварително загрята до 180С(350Ф) градуса фурна. Баницата се пече около 35-40 минути,  докато придобие златисто-кафяв загар.

Извадете тавата от фурната, оставете малко да изстине, нарежете на парчета и сервирайте.





Comments

  1. Чудесно е това предложение, Таничка! А и щом госпожицата си е хапнала, нямам съмнение за вкуса. Винаги е щастие да се угоди на капризни дегустатори - а ти си го направила по вкусен и полезен начин.
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Идеята да замениш ориза с киноа ме впечатли много! Аз слагам ориз във всички баници, но така най-сетне ще пробутам и киноата, без да се усетят. Много, много мерси, Таня:)

    ReplyDelete
  3. Mnogo dobra ideya. Az slagam quinoa v mnogo yastiya kato filler - v leshta naprimer. Edna hubava recepta, koyato shte probvam.

    ReplyDelete
  4. Tania,
    mnogo ljubopitna idea, imam dva vyprosa:otkude da si nabavia kori za baniza v Shtatite/v Mein niama/, ako ima niakakuv spezializiran sait naprimer otkudeto da si porucham;kinoa syshto ne sym vijdala po nashite supermarketi.....s dve dumi ,problem sa mi nabavianeto na dvata produkta.
    Teodora

    ReplyDelete
  5. е няма как да няма кори за баница, тук във всеки голям супермаркет има, гледай във фризерите където продават замразените подложки за пайове, еклери или няправо питай някой от персонала. Киноа също вече почти навсякъде има, със сигурност може да намериш в Whole foods i Trader Joe's, сигурно и от амазон можеш да си поръчаш.

    ReplyDelete
  6. Много добра идея!
    Да попитам и аз , откъде се купува копривата и в какво състояние( прясна, замразена)? Не съм виждала никъде, няма в WF или ТJ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Аз купувам корите от Safeway и съм най-доволен от тях. С копривата е по-трудно - около нас расте, но иначе много рядко се среща. А за тези които не знаят - американската коприва не жили!

      Delete
  7. А тази при нас си жили и още как, въпреки ръкавиците пак намира как да ме нажили. Вярно има и нещо подобно на коприва, което не жили, но това не съм сигурна дали е коприва.

    ReplyDelete

Post a Comment