Мармалад от сини сливи

Дойде време за любимия ми мармалад от сини сливи. Друга зимнина може и да не приготвя, но това задължително, най-вече заради коледните меденки и козуначените кифлички. И тъй като всяка година се питам "как го направих миналата? колко захар сложих?" сега измерих и записах всичко, и споделям с вас, защото се получи идеално съотношението сливи/захар както за моя, така и за цялото семейство вкус.



2 кг сини сливи
2 ч.ч захар
1 с.л прясно изцеден сок от лимон

Измийте сливите и отстранете костилките.

Смелете в машинка за месо, в каната на блендер  или кухненски робот.

Поставете в дълбока тенджера смлените сливи и лимоновия сок. Варете около 30 минути и добавете захарта. Варете на слаб огън докато сместа се сгъсти, като разбърквате често, защото бързо загаря. На мен ми отне 1 час и 45 минути варенето. Не чакайте да стане съвсем гъст мармалада, като изстине се сгъстява още (като видя, че се сгъстява взимам една-две лъжица от сместа и изсипвам в плоска чиния, оставям да изстине за 5 минутки и минавам с лъжица през мармалада, ако остане линия от лъжицата, значи е готово и свалям от котлона).

Горещия мармалад насипете в сухи затоплени  бурканчета и затворете с капачките.

Стерилизирайте за 5 минути. Извадете от водата и изчакайте да пукнат капачките и хлътнат. Ако на някое бурканче не хлътне капачката, поставете в хладилника и консумирайте в близките седмици.



Comments

  1. Когато бях малък баба ми приготвяше такъв мармамад. Беше нещо разкошно!

    ReplyDelete
  2. И аз обожавам този мармалад и през последните години не пропускам да приготвя!

    ReplyDelete
  3. Най-любимият мармалад! И точно така го харесвам, Танче, с пасиран плод. Не харесвам особено коричките, които се получават при печене...
    Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Любим мармалад :) Идеята за смилането на плодовете в машинката за месо много ми харесва, така остават малки парченца и сигурно е много вкусно!
    Поздрави, Таня!

    ReplyDelete
  5. Любим е този мармалад и на мен, Танитка!
    Да ти споделя, че аз го правя в машината за хляб, това спестява бъркането и после направо затварям горещо и обръщам - не варя после. Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, машината за хляб е най-мързиливия начин, но за съжаление прави много малка доза. До сега и аз не ги варях бурканчетата, а само ги обръщах, но все имах по някое развалено бурканче, капачките тук са по-различни, от две части са и явно си искат стерилизация, както си им пише в упътването.

      Delete
  6. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Post a Comment