Пай с праскови и сливи

Мислех да направя  Сладкиша с крем сирене и сливи за пореден път, но експериментаторския ми хъс се намеси и в крайна сметка се получи този пай, който нямаше честта да бъде изчакан дори да изстине. Така ароматно ухаеше, че децата ме издебнаха докато не съм в кухнята и още топъл, топъл го бяха наченали (а бях казала, че ще го опитаме след като напълно изстине) . Отрязох им по една парче, върнаха се за по още едно, и по още едно и виждайки накъде варвят нещата вече се бях отказала да снимам, когато малката заяви, че задължително трябва да снимам и публикувам рецептата в блога, защото толкова вкусен пай до сега не е яла.(така се получава като отдавна не им бях правила сладкиш)
"Е как да снимам, като вие нищо не ми оставихте за снимки?!"
"E, има нещо!" - нещото бяха ей тези 2 мизерни, нефотогенични парченца, които след като бяха снимани трябваше да разделя на 3 еднакви!!! части (не, че успях, пак имаше сърдити), за да опита и баща им.


За тестото:
1 и 3/4 ч.ч брашно
112г разстопено масло
4 с.л течна млечна сметана
2 с.л захар
Щипка сол
1 ч.л бакпулвер

Пресейте брашното с бакпулвера, захарта, солта и бакпулвера. 
Направете кладенче изсипете в него маслото и сметаната, и замесете гладко тесто. 
Оформете тестото на топка, поставете в плик и оставете в хладилника, докато приготвите крема и плодовете.

За крема:
225г крем сирене Филаделфия
1/2 ч.ч захар
1/2 ч.ч течна млечна сметана
2 яйца

Плодове: 1 голяма праскова и около 10 сини сливи

Разбийте крем сиренето със захарта, прибавете сметаната, разбъркайте, добавете едно по едно яйцата и бъркайте до гладък крем.
Обелете прасковата и нарежете на тънки филийки. Сливите разполовете и нарежете на 3 всяка половинка.
Извадете тестото от хладилника и разстелете като притискате с пръсти върху дъното и стените на форма за пай с диметър 22-23см. Наредете на дъното половината  плодове, залейте с половината крем, наредете отгоре още един ред с останалите плодове и полейте с останалия крем.


Печете в предварително загрята до 180С (355Ф) градуса фурна около 55-60 минути. Изключете печката, отворете вратата на фурната и оставете така 10 минути, след това извадете сладкиша от фурната и оставете да изстине напълно (ако може да устоите на изкушението:))


За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм  и да харесате страницата на блога във Фейсбук!

Comments

  1. Чудесен е сладкиша, Таня!
    И се радвам, че го сподели!
    Поздрави :)

    ReplyDelete
  2. Таничка, знаят децата, наистина е прекрасен сладкишът. :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  3. Фантастичен е, Танче!

    ReplyDelete
  4. Таня, много красиво и вкусно изглежда сладкишът!
    Поздрави :)

    ReplyDelete
  5. Mnogo iskam da izporbvam tozi pie. Kak se kazva na angliiski smetananta koiato izpolzvash za tazi recepta? Thickened or Whipping cream?

    ReplyDelete
    Replies
    1. heavy whipping cream е сметаната която ползвам за сладкиши и кремове.

      Delete

Post a Comment