Тутманик

Правила съм различни видове тутманик, навит на охлюв, усукан, на триъгълници, но този на охлювчета ми харесва най-много, защото се изпича най-бързо и лесно.


Продукти за тестото:
1/2 ч.ч кисело мляко
1 ч.ч топла вода
1 яйце + 1 белтък
с.л олио
Около 4 1/4 - 4 1/2 ч.ч брашно
2 ч.л захар
2 ч.л сол
2 ч.л суха мая

Продукти за плънката:
около 2 ч.ч натрошено сирене
1 яйце

Допълнително:
4 с.л разтопено масло за намазване
1 жълтък за намазване

1 ч.ч = 240 мл
1 с.л = 15 мл
1 ч.л = 5 мл

Пресейте брашното и заедно с останалите продукти замесете меко тесто на ръка или в машина за хляб.

Омесеното тесто оформете на топка намажете с олио, поставете в голяма купа, покрийте със стреч фолио и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си(ако е в машината за хляб, програмата за тесто включва втасването).

Пригответе плънката като объркате натрошеното сирене с яйцето.

Втаслото тесто разделете на 3 части и всяка част разточете на правоъгълник с приблизителни размери 30х25см. Намажете всеки правоъгълник с разтопено масло и разпределете върху всеки равномерно по 1/3 от плънката.

Навийте на руло и нарежете всяко руло на 6 сегмента (охлювчета) с широчина 5см. Наредете сегментите в намазнена и набрашнена тава с диаметър 32см, така че да има малко разстояние между всеки сегмент. По-добре е парчетата да втасват на ширина, отколкото на височина, за да могат да се изпекат добре. Покрийте тавата със стреч фолио и оставете на топло за 40-50 минути, докато охлювчетата втасат и изпълнят тавата.

Разбийте жълтъка с няколко капки вода или прясно мляко и намажете с него втасалите охлювчета.

Печете в предварително загрята до 190С(375Ф) градуса фурна (175С (350Ф) градуса, ако печете с вентилатор) , около 25-30 минути. 


Последната снимка по-горе е на втасалия тутманик, за съжаление забравих да снимам преди втасването.


За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм.

Comments

  1. Чудесен стана, Таничка!
    Благодаря за хубавата рецепта!

    ReplyDelete
  2. Танитка, много изкушаващ!

    ReplyDelete
  3. Разкошен стана, тъкмо го похапваме за вечеря!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, че се е харесал!

      Delete
  4. Страхотна рецепта напомня ми на бабибия тутмник :)

    ReplyDelete
  5. Великолепен е :) Много мек и вкусен. Направо душичка! Жалко, че не остана за снимка. :)))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, много се радвам, че се е харесал!

      Delete
  6. След приготвяне и "омитането" му за нула време от домашните, рецептата беше съхранена под заглавие "Най-хубавия тутманик". Наистина най-хубавия, който сме опитвали досега. Майка ми, която е майстор на тестените изделия ме похвали и каза, че и тя не е правила толкоз хубав тутманик. Надут, мек,с малко повече сиренеце и аромат на масло - душичка, наистина. Само отгоре го посипах със семена. Благодаря за чудесната (тук се позачудих - разкошна, прекрасна, чудесна, определението все беше слабо) рецепта!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, много ме зарадва вашия коментар! Радвам се, че се е харесал тутманика!

      Delete
  7. Между другото, често се възползвам от вашите рецепти, които винаги са сполучливи. Благодаря и за рубриката безглутенови рецепти. Ние сме на тази вълна, по здравословни причини, и ще сме ви благодарни ако показвате и други подобни рецепти, дори на хляб без глутен, който не винаги ми се получава. Работя с готови смеси, но бих искала аз сама да си ги комбинирам. Достигнали ли сте до това сполучливо комбиниране (съотношението м/у различните видове) на безглутенови брашна, при което хляба да е вкусен не само когато е топъл, но и на следващия ден? Мария

    ReplyDelete
  8. Правя този тутманик от повече от година и винаги обирам овациите както на гостите, така и на домашните. Страхотен тутманик, наистина, без излишно много мазнина, а супер вкусен. Голямо Благодаря за рецептата!

    ReplyDelete

Post a Comment