Великденски козунак (Bulgarian Easter Bread)






За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм !

2 яйца + 1 белтък(жълтъка остава за намазване отгоре)
около 1 ч.ч прясно мляко*, леко затоплено
¼ чаша разтопено масло
1с.л ром(по желание)
1 ч.ч захар
1/2ч.л. сол
около 4 и 1/4 - 4 и 1/2 ч.ч. брашно(в машината ми с една бъркалка отива около 4 и 1/4 ч.ч, в тази с две бъркалки 4 и 1/2 ч.ч.)
1 с.л. суха мая
настъргана кора от един лимон
настъргана кора от един портокал

*Понеже яйцата са с различна големина, най-добре е в мерителна чаша да сложите 2-те яйца и белтъка и да долеете с прясно мляко докато се получи 1 и 1/2ч.ч течност.
1ч.ч=240мл
1с.л=15мл
1ч.л=5мл
Важно: За успеха на козунаците всички продукти трябва да са със стайна температура.

От горните продукти се замесва тесто, в машина за хляб на цикъл Тесто(може разбира се и на ръка). В кошничката първо се слагат млякото, леко разбитите яйца, захарта, бъркайте докато се разтвори захарта(може да ги разбиете и в купа, и след това да изсипете в кошничката на машината), после прибавете маслото и настърганите кори, брашното, в едно ъгълче солта и най-отгоре, в средата на брашното сложете маята.
В процеса на месене, след като тестото стане на топка и се отделя от стените на кошничката, се добавят по малко 2с.л. олио(на два или три пъти), като след всяко прибавяне се поръсва малко брашно.
Оставя се да свърши целия цикъл. Сладкото тесто втасва по-бавно, затова тестото се оставя в машината докато удвои обема си, дори и да е свършил цикъла.
Pазделям тестото на две или три части. Обикновено правя или три продълговати козунака или 2 кръгли във кръгла форма за кекс.





Всякя част се разделя на 3 или 4части, от които се правят дълги щнурчета, омазват се хубаво с олио и се плетът на плитка. Плитката се поставя в намазнена и поръсена с брашно форма за печене. Покрива се и се оставя да втаса на топло(ако ги оставяте в печката да втасат, трябва да е затоплена най-много до 50С(120Ф) градуса).
Втасалите козунаци се намазват с жълтъка, разбит с няколко капки прясно мляко или вода и се поръсват със захар. Може да се поръсят с филирани бадеми или да се забучат цели, обелени бадеми.
Пекът се в предварително загрята до 185С(365Ф) градуса фурна, около 20-30 минути(зависи от големината на козунака).
В плитките може да сложите стафиди(предварително накиснати в ром докато омекнат), сладко със счукани орехи, или орехи, канела, стафиди и захар.
Може да разточете тестото на правоъгълник, да намажете със сладко и да навиете на руло.











Трите козунака на снимката по-долу са от една доза тесто. Кръглият козунак, кайто е на по-високо е печен в стандартна кръгла кексова форма с дупка в средата, другият е печен в правоъгална форма за кекс, а третият в кръгла тавичка с размер около 20см. Не правете големи козунаци, пекът се по-дълго време и изгарят отвън.
Козунакът преди втасване не трябва да покрива изцяло дъното на съда в който ще се пече, нека има място да втаса  и на ширина, и на височина. Втасалият и изпечен козунак увеличава обема си около 3-4 пъти (вижте снимката по-горе с тестото преди и след втасване).







Comments

  1. Благодаря за рецептата! Много е сполучлива! Хубав Великден!

    ReplyDelete
  2. Много се радвам, че се е получил козунака! Весел празник!

    ReplyDelete
  3. ako se mesi s race shte stane li?

    ReplyDelete
  4. Ще опитам тогава, винаги съм искала да направя хубав козунак.Днеска ще права от твоите курабийки с тиква :-)Благодаря ти Танита

    ReplyDelete
  5. Машината е само за улеснение, майка ми какви хубави козунаци прави всяка година на ръка...
    Станаха ли курабийките?

    ReplyDelete
  6. Stanaha, izqdohme gi vednaga :-)Tezi dni shte naprava i ot drigite s banan...pozdrav

    ReplyDelete
  7. Козунакът стана страхотен! :) Половината тесто направих на козунак,който почти изчезна докато се опекат кифличките с портокалово сладко ;) Благодаря ти за рецептата!

    ReplyDelete
  8. Много се радвам, че се е получил, а тази доза наистина свършва много бързо!

    ReplyDelete
  9. Танита, козунаците ти изглеждат вълшебно! Търся рецепта за козунак на конци, тъй като вкъщи само такъв се харесва, а тази година съм решила да опитам да направя. Знам, че си е голям майсторлък, но все пак ще се пробвам :)

    Имам няколко въпроса. Аз нямам машина за хляб и ще меся на ръка. Знам, че за козунаците трябва много да се меси, можеш ли да ми кажеш приблизително време и към каква консистенция на тестото трябва да се стремя. Мяко, лепкаво, еластично?
    Казваш, че след като стане на топка тестото, тогава се слага 2с.л масло. Това се прави, когато започва месенето ли?
    И последно, след първото втасване, тестото премесва ли се, или не? :)

    Благодаря ти много, от всички рецепти, които прегледах, твоята ми изглежда и звучи най-добре! :))

    ReplyDelete
  10. Здравей Иринка!
    Аз последните 6 години меся тестото винаги в машината за хляб и там е само с едно втасване, но си спомням от майка ми, която всяка година месеше огромна доза на ръка, че винаги го премесваше след като втаса и го оставяше отново да втаса, така че ти си прецени.
    Тестото трябва да е меко, след като спре да лепне спираш да прибавяш брашно. Конците се получават от многото месене и още нещо много важно - месене с намазнени пръсти, докато месиш си потапай често ръцете в мазнина. В машината добавям това масло след като се замеси тестото, за да получа точно този ефект от месенето с мазни ръце.Когато ги оформяш, хубаво намазвай плитките с олио.

    ReplyDelete
  11. Благодаря :) Ще направя първия опит още преди Великден, за да имам време за втори опит, ако нещо не се получи :)

    ReplyDelete
  12. Танита много ми хареса рецептата ти и искам да я пробам,интересува ме тази 4ч чаши брашно на какво количество се равняват горе долу в грамове,и това количесто за колко козунака е.
    Моята формичка е 26см и в нея правя казунак с 500гр брашно,по твоята рецепта един или два козунака ще излезнат за тази форма?

    ReplyDelete
  13. 4ч.ч брашно са около 500г. От тази доза ми излизат 2 такива кръгли козунака като за твоята форма(двата козунака от предпоследната снимка са от една доза). Много по лесно се изпича отколкото един грамаден козунак.

    ReplyDelete
  14. Здравейте! Козунаците изглеждат прекрасни. Определено ще имам предвид рецептата ви за козунака тази година. Поздрави!

    ReplyDelete
  15. Zdrawej Tanita! Kakuv tochno breadmaker imash - marka/model? Interesuva me dali repetata trqbva da se adaptira za razlichnite modeli/razmeri.

    ReplyDelete
  16. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  17. дравей Деница!!
    Машината ми е Zojirushi BBCCX20 http://www.amazon.com/Zojirushi-BBCCX20-Bakery-Supreme-Machine/dp/B0000T6J3I с две бъркалки е, понеже съм имала и машина с една бъркалка, от мой опит мога да кажа, че в машината с две бъркалки отива малко повече брашно, при доза 4 ч.ч. брашно в машина с една бъркалка, в машината с две бъркалки отива 4 и 1/4ч.ч брашно.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей, Танита! Гледам снимките на козунаците ти и само ахкам и охкам като си ги представя как се топят в устата ми!!! Мило дете /срам ме е да си кажа годините, защото едва сега ще се навия да направя козунак!!!/, ти сш голяма майсторка и сехвижда, че всичко правиш сърцато! Но да не ти губя времето, а да кажа какъв ми е проблемът и дали ци могла да ме консултираш с твоята опитност! Та - имам машина Мулинекс /идентична не само външно, а и като функции с Тефал/ и има програма за сладко тесто. Питам - правила ли си козуначено тесто изцяло /!/ в машината и каква е била рецептата ти? Машината ми има мах обем за 1кг хляб! Брагодаря ти предварително и ще се радвам, ако не те затрудня, да ми изпратиш отговора си на bett519@mail.bg
      Бъди здрава и на теб и цялото ти семейство и хубави празници и благодатни делници през 2016година!

      Delete
  18. Танита, още един въпрос:
    Маята разтваряш ли я предварително, или я изсипваш така както си е на гранули. Аз я изсипах на гранули и козунакът ми не иска да се надигне :(. Допълнително го месих на ръка, в стаята е топло, дори мъничко (ок 20 мин) го държах на топло във фурната (топло, не горещо) Както се досещаш, аз за пръв път правя козунак :)

    ReplyDelete
  19. Деница, слагам я на гранули, както за хляб. Правила съм и като я разтворя, но понеже е по-пипкаво, а резултата и когато е на гранули при мен също е добър, вече само така го правя.
    С опита ще се научиш, точно колко твърдо трябва да е тестото и ще стане.

    ReplyDelete
  20. Танита, благодаря за чудесната рецепта, благодарение на която този Великден се радваме на домашни козунци и руло. Трябва да си призная, че за първи път се опитвам да меся такова чудо и опита се оказа много успешен. Весел празник!

    ReplyDelete
  21. Здравей Петя! Страшно много се радвам, че са се получили козунаците!

    ReplyDelete
  22. Здравей,искам да попитам ако се меси на ръце колко време трябва

    ReplyDelete
  23. Минимум 15-20 минути, докато се получи гладко тесто!

    ReplyDelete
  24. Здравей Танита!Тази година съм решила да правя козуци по твоята рецепта.Дано да се получи че всичките ми опити са неуспешни.Та въпросът ми е за брашното колко грама са 4ч.ч че тези мл.не ми са ясни.Благодаря

    ReplyDelete
  25. 1ч.ч.(240мл)брашно е около 120 грама. Успех със козунаците, много търпение е тайната:)

    ReplyDelete
  26. Благодаря за споделената рецепта.Справих се с брашното.Това ще са козунаците ми за Великден.Не можах да повярвам колко бързо изчезнаха а за мен трохите.Благодаря ти още веднъж след 2г. неуспешни опити...чувствам се прекрасно.

    ReplyDelete
  27. Много се радвам, че се е получил!

    ReplyDelete
  28. Здравей Танита :)

    тази година реших и аз да пробвам рецептата за козунак. Вапросът ми е дали мога да използвам Kitchen Aid stand mixer за омесване на тестото и ако да налагат ли се промени в рецептата? Ина

    ReplyDelete
  29. Здравей Ина!
    Разбира се, че може, но първо трябва да разтвориш маята в леко затопленото мляко. Ето тук един линк, как се меси с Kitchen Aid.
    http://webapps.easy2.com/cm2/flash/generic_index.asp?page_id=35838845

    ReplyDelete
  30. Благодаря Танита! :)

    Ина

    ReplyDelete
  31. Privet i ot men Tanita,probvax tvoita retcepta stanaxa mnogo spolychlivi,blagodariq za retceptata

    ReplyDelete
  32. kolko triabva da e obema na kofichkata na mashinata za tazi recepta, zashtoto moiata e dve lbr. i mi doide malko mnojko tova testo

    ReplyDelete
  33. Blagodaria za receptata,Tania.Veseli praznici!

    ReplyDelete
  34. Blagodaria za receptata,Tania.Veseli praznici vi jelaem ot Atlanta! Diana

    ReplyDelete
  35. Здравей,и аз се присъединявам към феновете на твоята рецепта. С малко яйца е,но ми харесват как изглеждат ,не само на твоите снимки ,а и на почитатели ,които са я направили.Аз,съм доволна от моята рецепта,но ми омръзна,сега ще пробвам с твоята:)

    ReplyDelete
  36. Танита, и аз ти благодаря за страхотната рецепта! :))) Тъкмо опекох двата козунака, ухаят великолепно! Това май ми е първият успешен опит за козунак (месих на ръка).
    Още веднъж, благодаря и хубав празник ти желая!

    ReplyDelete
  37. Anonymous, моята кошничка на мошината е също 2 паунда и без проблем ми замесва тестото, за печене в машината обаче идва множко тази доза.

    ReplyDelete
  38. Дианче мерси, весели празници и на вас!

    Нели, надявам се и от тази рецепта да останеш доволна!

    Мира, много се радвам че се е получил козунака!

    Весели празници на всички!

    ReplyDelete
  39. Танита, в събота направих козунак по тази рецепта. Ако не беше липсата ми на търпение щяха да станат невероятни козунаци. Станаха много вкуси и на конци, каквито не съм виждала мнoгoоо отдавна, но не ги изчаках да втасат и са малко сплескани. Сега като ги хапнем тези, ще направя нов опит и този път с много повече търпение. Благодаря за прекрасната рецепта и хубавите обяснения !

    http://bybyskingdom.blogspot.com/

    ReplyDelete
  40. Много се радвам че са се получили козунаците,наистина трабва време и търпение, но пък резултата си заслужава!

    ReplyDelete
  41. Танита Благодаря за прекрасната рецепта!Днес имахме събиране на българите в Далас с конкурс за български специалитети и козунака, който направих по твоята рецепта обра всички овации.Всички бяха категорични,че по-вкусен козунак никога не са яли.Уникален!Това беше оценката.
    Толкова сполучливи и лесни козунаци не бях правила никога.
    Благодаря от сърце още веднъж и очаквай гости от Тексас в блога си ;)

    ReplyDelete
  42. Благодаря за хубавата рецепта! Страхотно вкусен козунак излезна: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=1921001098808&set=a.1866570898087.100370.1055464668&type=1&theater
    Сърдечни поздрави!

    ReplyDelete
  43. Руми, наистина са станали страхотни!

    Anonymous, страшно много ме зарадваха думите ти, благодаря ти, че си се доверила на моята рецепта! Поздрави от Сиатъл!

    ReplyDelete
  44. Танита, големи благодарности за козунака и от нашата компания. Обрах овацийте, даже ме помолиха за урок и показно как съм ги направила. Вече ми се носи славата на голяма домакиня ;)

    Ани, Сиатъл

    ReplyDelete
  45. Танита,

    След като са готови козунаците веднага ли вадиш от фурната и тавата? На решетка ли да изстиват или в тавата? Как е най-добре да се процедира?

    Благодаря!

    ReplyDelete
  46. Танита,
    в рецептата си посочила 4 чаши брашно, но малко по-долу в коментарите, казваш, че това се равнява на около 500 гр, което малко ме обърка
    /1 ч.ч.=240мл /. Ако в действителност са 4 ч.ч, яйцата не са ли малко? Козунаците обикновено се правят с повечко яйца.
    1 цикъл за месене на тесто достатъчен ли е, защото мисля, че в друг форум беше публикувала рецепта, с няколко премесвания, преди да се извърши пълния цикъл? За пурви път ще ползвам машината за хляб за тази цел и ми се иска да си изясня тези моменти от някой по-опитен от мен.
    И още 1 въпрос- за последно,поне за сега ...::))- продават ли в щатите прясна мая и откъде евентуално мога да си купя?
    Цветана

    ReplyDelete
  47. Малко физика:`милилитрите са обем, а грамовете - тегло, така че не може да се сравняват(теглото=плътност X обем). Единствено при водата обемът и теглото са еднакви, защото плътността и е приета за единица.Така че 4 ч.ч брашно наистина са около 500г брашно. На 500г брашно 2 яйца и един белтък са достатъчни. Когато за пръв път правих козунаци в машина за хляб(преди доста вече години), наистина пусках машината два цикъла и така го и бях написала някъде във форумите. Това беше сигурно първата рецерта за козунаци месени в машина за хляб, така че експериментирах, но с годините и опита, видях че и един цикъл месене е достътъчен, затова и така съм го написала в блога. Прясна мая има в някои по-големи магазини, там в хладилниците където са яйцата.

    ReplyDelete
  48. Радина, след като се изпекът козунаците ги изваждам от фурната, оставям ги още 10-на минути във формите и след това ги изваждам върху решетка.

    ReplyDelete
  49. Благодаря за поясненията
    Цветана

    ReplyDelete
  50. Здравейте и от мен,аз след 10 минути почвам да меся козунаците по тази рецепта,по-късно ще кажа резултата,дано се справя че ще меся и на ръце!

    ReplyDelete
  51. Надявам се да са се получили!

    ReplyDelete
  52. Здравей Танита :)

    За втора година правя козунаци по твоята рецепта. Всеки път са много вкусни, но не са на конци. Съпругът ми ( чиято баба прави невероятни козунаци) казва, че са като купешките ( тоест стават защото няма други). Тази година замесих тестото в машината за хляб. Когато втаса ( след повече от 2 часа беше се почти идвоило) го премесих втори път с намаслени ръце и малко брашно. Оставих го да втаса отново, след което го разделих на 3топки. 1 разточих и напълних със шоколад, другите ги сплетох на плитки. Оставих ги да втасат и ги опекох на 360. Знам, че прявя нещо грешно, но незнам кое. Има още време до Великфен затова ще пробвам отново. Докато не направя козунак на конци няма да се откажа! Моляе да ми дадеш професионалното си мнение къде греша!
    Ина

    ReplyDelete
  53. Моето мнение съвсем не е професионално, а е на база опита ми през последните години. След като е втасало веднъж в кошничката няма нежда от премесване и отново втасване, направо се сплита, поставя се в съда за печене и се оставя да втаса.Може проблема да е в брашното, купи си специално брашно за хляб, конците зависят не само от месенето, но и от брашното. Друго което спомага за конците е плитките да се мажат с олио преди сплитането.

    ReplyDelete
  54. Predivne Uskrsne pogace !!!
    Sretan Uskrs !!!!

    ReplyDelete
  55. Ех, Танита разглеждах разни рецепти за козунаци , но и тази година се спрях на твоите. Сега се пекат кифличките и след това идва ред на два малки козунака. Благодаря!

    ReplyDelete
  56. Благодаря много. Днес пак ще пробвам :) аз живея във Флорида можеш ли да ми кажеш каква марка брашно ползваш и каква мая.

    ReplyDelete
  57. Танита, благодаря за хубавата рецепта, която намерих благодарение на блога на Мария Време за губене. Днес и във Филаделфия се приготви разкошен козунак.

    ReplyDelete
  58. Благодара ти, Силвия! Много се радвам, че се е получил козунака и е красил великденската ви трапеза!

    ReplyDelete
  59. Ина, най-доволна съм от брашното за хляб, което се продава в Костко и последните години правя козунаците си само с него.

    ReplyDelete
  60. непременно ще пробвам и тази рецепта...моите козунаци стават като хляб...немога да постигна ефекта на конците....благодаря за подробните обяснения...
    Люси

    ReplyDelete
  61. Здравейте!
    С радост прочетох рецептата и гледах снимките с крайния резултат :) Тези дни мисля да направя от козуначените кифлички и ще споделя после начинанието си.
    Имам един въпрос, свързан не с кулинарията, а със снимките с прекрасно качество. Моля за информация с какъв фотоапарат са правени.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Снимките от последната година са правени с Канон 7D с обективи 50/1.4 и 60/2.8, преди това са правени с Никон D80 и обектив 50/1.8

      Delete
  62. За 5-та поредна година правя козунаците си по тази рецепта и за 5-ти път получавам убийствен резултат! Моите поздравления за таланта и искрени благодарности за рецептата!

    ReplyDelete
  63. Имах съвсем други планове за козунака тази година, но спонтанно ( нямам идея защо) реших да замеся твоя. Сега ми стискай палци, моля :) Поздрави, весел празник!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Стискам палци, дано да са се получили, ще чакам отзиви! Весел празник!

      Delete
  64. Трета година правя козунаци по Вашата рецепта, много благодаря за споделянето.А козуначените кифлички са фаворити на моето и семейството на дъщеря ми!
    Весели празници!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам! Весели празници и на Вас!

      Delete
  65. Здрасти Таня,
    Този Великден правих козунаците по твоята рецепта. СТРАХОТНИ!
    Аз съм много критична към тестените си изделия, но този път нямам забележка.
    Безкрайно съм доволна от резултата!
    Благодаря ти за рецептата!
    Ще се видим на Folklife.
    https://plus.google.com/photos/112640381298829862806/albums/5879727935583867649?banner=pwa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Видях снимките, разкошни са се получили Славе, браво!

      Delete
  66. Преди няколко дни направих репетиция за Великден и козунаците станаха невероятни.(направих и руло,но прекалих с мармалада и то стана малко тестяно,но това си е моя грешка).Искам да попитам дали от това тесто стават кифлички?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тестото за козунаци става и за кифлички, но за кифлички може и не толкова сладко тесто, ето рецептата http://tanitaang.blogspot.com/2010/04/blog-post.html

      Delete
  67. Привет, Танита! :)
    Мисля утре да направя проба за празнични козунаци. Прочетох всички коментари, но не видях някой да е попитал за маята - 1 с.л суха мая равнява ли се на 1 пакетче от 7гр. (аз ползвам на Д-р Йоткер)?

    ReplyDelete
  68. Здравей и от мен. Дали може малко повече инфо относно печенето? На колко градуса и колко време горе-долу се пече?

    ReplyDelete
    Replies
    1. По-горе в рецептата съм написала "Пекът се в предварително загрята до 185С(365Ф) градуса фурна, около 20-30 минути(зависи от големината на козунака)." Времето зависи от големината и формата на козунака, ако това коричество тесто се направят 3 правоъгълни козунака във форми за кекс , се изпичат за около 20 минути. По-големите козунаци се пекът по-дълго, ако почнат много да прегарят отгоре, поставете фолио.

      Delete
  69. Здравейте!
    Искам да направя козунака като използвам прясна мая, но не мога да се ориентирам на колко грама отговаря количеството суха мая. Весел празник!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей! Приблизително съотношението суха мая към прясна е 1:3.
      Весели празници!

      Delete
    2. Благодаря:)

      Delete
  70. Здравей Танита, поздравления, вдъхновила са много хора. Имам въпрос относно вида на брашното. Тук където живея (в Словакия), няма брашно за козунаци ( а знам че в България вече продават такова). Имам избор между три типа брашно - финно смляно (пише че е за малки питки), средно смялно (използват го за хляб) и грубо смляно (смесват го със средно смяляното за рула и щрудели). Знам колко е важно брашното и не иска да объркам рецептата заради погрешния вид. Най-просто да попитам какмислиш, дали да използвам брашно за кекс, за хляб или за малки питки?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Според мен използвай това, което пише, че е за хляб.

      Delete
  71. Здравей, Танита :) Аз искам да попитам, ако се раздели тестото на две или три части и няма място във фурната да се пекат едновремено, има ли опасност докато дойде ред за печене на последния, същият да е превтасал? Колко време може да стои и да си чака реда и как да се предотврати превтасване? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. За 20-30 минути, няма да превтаса. Ако няма място за всички, пекът се по ред на оформяне, така че първия да речем е поне с 10-на минути преди втория по втасване. Майка ми замесваше огромни количества тесто едно време, козунаците се печаха един по един и никога не са превтасвали.

      Delete
  72. Здравейте Танита,
    съвсем наскоро правих питка Слънце и стана невероятна! После правих втора за да занеса на познати американци и те останаха възхитени! Благодаря много за чудесната рецепта. Сега реших да се пробвам с козунаците, но не съм сигурна колко сполучливи ще станат ( в момента се пекат). Сигурна съм, че н вкус ще са страхотни, но не успяха да бухнат достатъчно добре според мен. Чудих се каква е причината? Спазвала съм описанието съвсем точно, но имам едно питане. След като се оформи тестото в машината и трябва да се добавят двете с.л. олио не ми стана ясно на няколко пъти по 2с.л. олио ли се добавя или общо 2с.л. олио се разпределят и се прибавят по-малко на 2-3 пъти? Понеже досега не съм правила сладко тесто и не знам колко долу горе е нормално да втасва тестото за да увеличи обема си 2 пъти?! Знам, че е относително и зависи от стайната темп., но на мен ми отне около 4ч. при 24С ст. темп! Струва ми се много! Нормално ли е или още в началото се обърка нещо?
    Благодаря предварително! Поздрави от слънчева Флорида :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей!
      Тези 2с.л олио се разпраделят на 2-3 пъти.
      4 часа втасване при 24С според мен е нормално, но определено 24С си е ниска температура за козуначеното тесто. Моите втасваха около 2 часа при 38-40С градуса.

      Delete
  73. Направих козунаци по рецептата, станаха невероятно вкусни ноооооо................ми липсваха конците. Сън не мога да спя от Великден защо така се получи. Дали защото при месенето на тестото в хлебопекарната на звуковия сигнал за добавяне на ядки и т.н. добавих стафидите и бадемите (или трябваше при сплитането да ги сложа), или не изчаках хубаво първото втасване....или поради факта, че там където бяхме тока е с по-ниско напрежение.......въпроси, въпроси без отговор. Пропуснах да спомена, че това ми е първия опит в живота за правене на козунак.
    Това е моя резултат, за съжаление без конци: http://megata.snimka.bg/holidays/velikden.815810.33073874

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей! Стофидите и бадемите наистина се добавят при сплитането на козунака.
      Мисля, че е трябвало да втаса още козунака, за това най-вероятно не се виждат конци, а е по-сбит.

      Delete
  74. Миналата седмица направих козунаците. Станаха много вкусни и желаните конци се получиха. Месих в пекарната, но тъй като ми се видя тестото много течно,добавих 5-та чаша брашно,вместо 4 и половина. Получи се, но е малко твърдо.На другия ден съответно бяха и по-сухи. Та утре ще е генералната репетиция с 4 и 1/2 чаши брашно :) Реших да се презастраховам за крайния резултат като сварих млякото, брашното пресях два пъти,всичко предварително темперирано на стайна темп. Благодаря за сполучливата рецепта. Надявам се да изпипам и детайлите и за празника козунаците ми да са перфектни. Ще меся за 3 семейства :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Сигурна съм, че ще са перфекнти, щом се правят с такова желание и любов, и ще се споделят с приятели! Весел празник!

      Delete
    2. Генералната репетиция надмина очакванията ми. Благодаря за успешната рецепта! Мога да се похваля и със снимков материал в блога ми.
      http://ninfil.blogspot.com/2015/04/blog-post.html

      Delete
  75. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  76. добро утро имам един въпрос
    за маслото кога се слага че не разбрах
    а имам желание да направя хубав козунак

    ReplyDelete
    Replies
    1. разтопеното масло се слага заедно с прясното мляко

      Delete
  77. и друго какво ще рече 1/4 ЧАША МАСЛО

    ReplyDelete
  78. Днес го направих,получи се страхотен козунак.Имам молба-може ли да покажете как сплитате козунаците

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, че се е получил козунака, ше се постарая тази година да снимам оплитането. Весел празник!

      Delete
  79. Реших и аз в последния момент да се пробвам с домашно приготвен козунак и имам въпрос относно количеството брашно. В рецептата казвате 4 и 1/4 ч.ч. като давате пример за 1ч.ч. = 240мл, а по-късно в коментарите споменавате, че 4ч.ч. са около 500гр брашно. Въпроса ми е, колко гр или cup брашно трябва да използвам.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 240мл са обем, а не тегло, от там идва разликата. 4 и 1/4ч.ч брашно са около 530-550г брашно.

      Delete
  80. Здравейте Таня
    Много ми харесват твоите козунаци и искам да се опитам да ги направя.
    До сега не съм правила козунаци а и нямам машина та имам няколко въпроса.
    Трябва ли маята предварително да се активира и продуктите се смесват по реда както в машината ли
    Благодаря ти предварително

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей!
      Ако месиш на ръка със суха маята, не е необходимо да се активира. Пресяваш си брашното, правиш кладенче в средата и объркваш маята с една част от брашното. Топлото прясно мляко разбиваш с яйцата, захарта, разтопеното масло и изсипваш по малко в кладенчето с маята и брашното, бъркаш и замесваш тесто, както си месиш питка, като в процеса на месене си потапяш ръцете в олио и месиш докато олиото се поеме от тестото, така ще станат на конци. Ако имаш миксер с приставка за тесто, можеш и с него да го замесишл Ако маята е прясна, тогава трябва да я изчакаш да се активира.

      Delete
  81. Благодаря за отговора. Другата седмица ще ги правя стискай палци.
    Поздрави Катя

    ReplyDelete
  82. Привет Таня!
    Направих козунаците. Много ти благодаря за точната рецепта и обясненито как да замеса тестото на ръка. Козунаците ми са далеч от твоите но това е поради някои мои грешки . Въпреки това си имат конци и вкус на козънак. Другия път ще ги разделя на две и ще се заредя с повече търпение.
    Много ми харесва блога ти.
    Бъди жива и здрава и светли празници.
    Катя

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря! Да, по-добре да се направят 2 или 3 по-малки козунака, отколкото един голям.
      Весел празник!

      Delete
  83. Страхотна рецепта и козунаци, Таня!
    Имам въпрос към теб - мажеш ли с мазнина преди последното втасване, след като си ги сплела и покриваш ли с прозрачно фолио или ги оставяш открити?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ако плитките са били намазани с олио преди да ги сплета не намазвам отново, слагам във формата и покривам с фолио, докато втасат напълно.

      Delete
  84. Мазнината за цялата рецепта само 1/4 чаша разтопено масло ли е и това наведнъж ли се слага,и какво точно значи да си потопим в олио пръстите при замесването,еднократно ли или постоянно ги потапяме( колко олио отива така

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1/4 разтопено масло се слага наведнъж при замесването на тестото, а после в процеса на месене, се слагат още около 2-3 лъжици олио, може леко да капваш по малко или като си намазняваш ръцете и месиш докато се поеме мазнината от тестото.

      Delete
  85. Току-що направих пробен (замесен в машина) и стана невероятен. За първи път стана на конци и съм много щастлива. Пробвала съм много рецепти, но вече намерих своята. Страхотна рецепта, чудесно и подробно описана, Благодаря Ви!
    Прекрасен блог!
    Продължавайте да дерзаете!
    Велина

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Велина, много се радвам, че се е получил козунака! Весели празници!

      Delete
  86. След 5 години неуспешни опити за козунак, най после и на мен ми се получи благодарение на вашата рецепта. Светли празници ви желая и много успехи.

    ReplyDelete
  87. Таня, прекрасна рецепта, благодаря! Козунаците станаха прекрасни. Ако правя тестото на руло, колко дебело да разточа тестото? Трябва ли да втасва след като го намажа с мармалад и го навия? Колко време и на каква температура да го пека?
    Аз имам същата машина за хляб като твоята, мога ли да пусна същото количество съставки на режим за хляб, за да се изпече като сладък хляб? Много обичаме в къщи козунаци и може да го ядем и без да са на плитки :)
    Благодаря, Мариана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Може да пробваш, но мисля, че няма да втаса достатъчно на праграмата за сладък хляб и няма да стане на конци. Рулото го разточи с дебелина около 6-7мм до сантиметър, не прекалявай със сладкото, защото ще остане много влажно тестото. Печеш като козунаците, но може би малко по-дълго, за да не остане сурово отвътре.

      Delete
  88. Здравейте!От вчера притежавам хлебопекарна,която е с две тави.Доста ми е объркано...Искам да направя кекс,но не мога да намеря подходяща рецепта или по-скоро рецепта с пропорции за две тави.Имам книжка с няколко рецепти,но тази за кекс мисля,че няма да е сполучлива.Може ли малко помощ:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ето ви две много сполучливи рецепти за кекс в машина за хляб https://www.tanitaang.com/2009/05/blog-post_12.html, https://www.tanitaang.com/2009/05/blog-post.html, прочетете какво съм написала за усливията. Може да разгледате и останалите рецепти в категорията Машина за хляб, всички са изпитани многократно.

      Delete
  89. Здравейте.Извинявам се,ако е коментирано(просто не съм го видяла),но как се сплитат кръглите козунаци-има ли видео,снимки,които мога да ползвам...Благодаря

    ReplyDelete
  90. Здравейте.Извинявам се,ако е коментирано(просто не съм го видяла),но как се сплитат кръглите козунаци-има ли видео,снимки,които мога да ползвам...Благодаря

    ReplyDelete
  91. Tanita, any chance you can post this in English, as well?

    ReplyDelete

Post a Comment