Monday, November 22, 2010

Питка "Грозде"

Тази питка "Грозде", правих преди 3 години(колко бързо лети времето) за Деня на Благодарността, ефектна и вкусна, много подходяща, точно за този празник. Оттогава все обещавам да я напиша рецептата(на по-настоятелните от вас я пратих лично) и ето че най-после намерих време да изровя снимките и рецептата, и да ги публикувам.За тестото:
1/3 ч.ч разтопено масло
2 яйца
3/4 ч.ч мляко
3 с.л. вода
4 ч.ч брашно
1 и 1/2 ч.л. суха мая
2 с.л захар
1ч.л сол

За намазване:
1 жълтък
1ч.л вода
1ч.л моково семе

От горните продукти се замесва тесто на ръка или в машина за хляб.
Ако месите на ръка, след като тестото се замеси се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си.
Ако ползвате машина за хляб, поставете всички продукти за тестото в кошничката на машината за хляб и изберете цикъл „Тесто”. След като свърши цикълът, извадете втасалото тесто от кошничката и разделете на 27 топки(6 от тях трябва да са по-малки, това са първите топки от грозда), 25 от които се нареждат във формата на грозд(в голяма намазнена и набрашнена тава), показан на схемите и снимката по-долу. Разбъркайте жълтъка с водата и намажете топчетата от оформения грозд. Поръсете всяко топче с маково семе.С едната от останалите топки се оформя дръжката, а другата 1 топка се замесва с още брашно, да стане по-твърдо тесто, разточва се върху набрашнена повърхност и се изрязват от нея листата на грозда и се поставят върху него.

Оформеният грозд се покрива с фолио и се оставя да втаса на топло, около 30- 40 минути, докато удвои обема си.
Пече се в предварително загрята до 190С(375Ф) градуса фурна, около 20-25 минути, ако започне много да покафенява отгоре, може последните 10 минути от печенето да покриете с фолио.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...