Wednesday, March 14, 2012

Баница с праз и спанак

Любимата ми баница!


2-3стръка праз лук
500г спанак(пресен или замразен)
150г бяло саламурено сирене, натрошено
2 яйца
450-500г кори за баница
Олио

Ако спанака е замразен, го размразете и оцедете много добре от водата.
Ако е пресен го почистете, измийте, оцедете добре от водата и нарежете на по-ситно.
Почистете праз лука и нарежете на ситно бялата и светлозелената част.
Загрейте 2-3 лъжици олио в тиган, прибавете нарязания праз лук и го задушете докато омекне.
Прибавете спанака. Ако е пресен, задушете за 1-2 минути, ако е замразен, объркайте с праз лука и свалете от котлона. Ако се е отделила течност я оцедете.
Оставете да изстине, прибавете натрошенето сирене, двете яйца и малко сол(преценете според колко ви е солено сиренето), объркайте.
Взема се една от корите и леко се намазва с четчица тук там с олио. Върху нея се поставя втора кора, върху която се поръсва от спаначената смес. Корите се навиват на руло. Същото се повтаря и с останалите кори. Първото руло се поставя в средата на кръгла тава(диаметър около 30-32см), навито като охлюв, а другите около него. Може да се наредят и едно до друго в правоъгална тава.
Рулата се намазват отгоре с мазнината и тавата се поставя в предварително загрята до 190С(375Ф) градуса фурна. Пече се 25 минути, после температурата се намалява до 175С(350Ф) градуса и баницата се допича за още 20-25 минути, докато придобие златисто-кафяв загар.
Извадете тавата от фурната и покрийте с кърпа.

Праз лука може да замените с връзка зелен лук. Може разбира се и без праз лук или зелен лук, само със спанак, но с тях е по-вкусна баницата!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...