Wednesday, March 24, 2010

Усукан козунак

Още една идея за бързо и лесно оформяне на козунак.

Тестото е пак по тази рецепта за кoзунаци. От тази доза винаги правя два големи козунака, изпечени в кръгла форма за кекс. Единия обикновено е оплетен на плитка, а другия усукан. Тъй като у нас обичаме козунаците най-вече с плънка, при усукания козунак е много лесно слагането на плънката. Половината тесто от дозата се разделя на три еднакви парчета. Всяко едно се разточва до правоъгълник с приблизителни размери 40Х10см. Всяко парче се намазва с разтопено масло, две от парчетата и обилно с плънка. Нареждат се едно върху друго, като най-отгоре е това без плънката(може да сложите и върху третото парче плънка, но се омазва доста така). Усукват се добре(все едно се изтисква хавлия:) ), после се увиват на пръстен и се слагат в намазнена и набрашнена, кръгла форма за кекс. Краищата се оплитат, така че да се заличи къде е била връзката, намазва се с олио, оставя се да втаса, намазва се с жълтък, поръсва се със захар и белени бадеми по желание и се пече.
С плънката винаги импровизирам, ето няколко идеи:
-стафиди(накиснати в ром), захаросани портокалови корички, локум, ядки
-любимо дамашно сладко(купеното е сгъстено с пектин и се разтича много), за мен най-подходящо е мармалад от сини сливи или сладко от круши, смесени със счукани орехи.
-сладко от круши с канела и счукани орехи
-счукани на ситно орехи с канела и малко захар, може и стафиди, поляти с топло мляко колкото да ги покрие, се оставят докато поемат млякото

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...