Сладкиш със сливи и крем сирене

Имах сливи, с които вече трябваше да направя нещо. Искаше ми се този път да е нещо по- различно от предишните сладкиши със сливи, които съм правила и попаднах на тази рецепта, звучеше интересно и вкусно. Отдавна не бях пекла нещо сладко и децата с нетърпение чакаха да извадя сладкиша от фурната, особено малката. На някълко пъти идва да проверява дали е готов, а като видя че вече е на плота, веднага грабна вилицата.
"Нали знаеш, че мама първо трябва да го снима?!"- казвам.
"Уф, пак ли ще го слагаш на блога си?!"
"Пак!"
"Добре, но само 10 снимки! Това ОК ли е за теб?!"
"Зависи..."
Отивам да снимам, навън все още е светло, макар и да е мрачен целия ден. Тя се върти около мен и повтаря "Хайде стига вече, станаха 10!". Само чакаше да преместя по-настрани едно парче и да го вземе. Сестра й като видя веднага пристигна, грабна и тя едно парче. Край на снимките, развали ми се композицията.
"Сега ме снимай и мен, и ме сложи на блога си, няма само сладкишите да слагаш".
С това за пореден път исках да кажа, че не е никак лесно да готвиш, снимаш(това най-вече) и храниш гладни деца.
Та така, ето го сладкиша и главната дегустаторка. Сладкиша оправда очакванията ми и се получи наистина много вкусен!




Продукти:
225г безсолно крем сирене
1ч.л екстракт ванилия
3с.л пудра захар
4 яйца
175г меко масло
3/4ч.ч кафява захар
200г(около 1 и 1/2ч.ч) брашно
1/2с.л бакпулвер
400г сливи, почистени от костилките и нарязани на парченца

Приготвяне:
Разбийте крем сиренето с пудрата захар и ванилията, прибавете 1 яйце и разбийте до гладък крем.
Смесете в купа маслото с кафявата захар, объркайте докато се омесят добре, прибавете едно по едно яйцата и разбийте до гладка смес. Прибавете брашното с бакпулвера и бъркайте докато се усвои от сместа.
Намаслете леко тавичка за печени с размери 23Х23см(9Х9”). Разстелете половината от масленото тесто, върху него сложете на лъжици половината от сместа с крем сирене(не размазмайте, трябва да стои така на лъжички), отгоре разпръстнете половината от нарязаните сливи. Върху тях поставете на лъжици останалата маслена смес, после останалата смес от крем сирене и най отгоре поръсете останалите сливи.
Печете в предварително загрята до 180С(355Ф) градуса фурна около 40 минути.

Сервирайте топъл или студен, нарязан на парчета, гарниран със сладолед или разбита сметана.

За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм  и да харесате страницата на блога във Фейсбук!




рецептата е адаптирана от waitrose.com

Comments

  1. Хихихи, не съм била единствена с поблема на "снимачната площадка" :))) Понякога така се изнервям, че предпочитам нищо да не снимам :)
    Напълно те разбирам, при това твоите са две, макар и по-големи и съответно съпричастни с творчеството ти :)))

    Сладкишът е чудесен, както и малката лакомница. Каката предполагам по-възрастно го играе :)))

    Хубава седмица, Танитка :)

    ReplyDelete
  2. Сладкиша изглежда чудесно, дегустаторката, още повече!

    ReplyDelete
  3. Чудесен сладкиш, Танитка!
    А малката е истински бонбон :-)

    ReplyDelete
  4. Ех, да знаеш как ми е позната ситуацията със снимането... :)))
    Иначе сладкиша изглежда страхотен!!!

    ReplyDelete
  5. ммм...вкусен ми изглежда, а и съм убедена че е такъв. Пък и перфектно пасва на сезона. Ще го пробвам и аз в края на седмицата с приятелки на гости и кафе.

    ReplyDelete
  6. Благодаря ви, сладкиша наистина е много вкусен и вече е в списъка с любими:)
    Каката снощи като видя че съм постнала снимка на сестра й в блога(тя го следи изкъсо, превежда си го с google) и каза "Искам следващия път да снимаш мен". Тя ми беше болна цяла седмица и още не е оздравяла напълно, иначе ако беше във вихара си, веднага щеше да каже да махна снимката на сестра й, щом нея я няма:)

    ReplyDelete
  7. Прелестна рецепта!
    Със сигурност ще е вкусно, а и изглежда толкова неустоим на вид, този сладкиш.
    Сърдечен поздрав!

    ReplyDelete
  8. Tanita, kakvo bezsolno krem sirene polzvash? Za borovinkovia sladkish polzvah Philadelphia - obiknoveno. Iska mi se da napravia i tozi sladkish :)

    ReplyDelete
  9. Филаделфия наистина е на-доброто, но трябва да е с пълна масленост, не тия с намалената, защото ще стане много течен крема.

    ReplyDelete
  10. Тази сладурана няма как да развали композицията, тя е част от нея:) Ще се радвам да видя и двечките в действие. Сладкишът изглежда много апетитно. Поздрави!

    ReplyDelete
  11. Някога майка ми правеше подобен сладкиш. Беше много, много вкусен, но загубихме рецептата. Сега ще пробвам твоят вариант, и ще съм на седмото небе, ако е с подобен вкус! Между другото ние му викахме осмомартенски сладкиш, защото под вещото ръководство на мама го бях направила за един осми март и след като умрях от кеф, че ми се е получим, обърнах тавата без да искам:)

    ReplyDelete
  12. Ивейн, Лулу, благодаря ви!
    Лулу надявам се да ти хареса сладкиша и внимавай с тавата!:))

    ReplyDelete
  13. Танита, сладкиша е чудо! Аз обаче го сложих във формички за мъфини, е , малко се повъртях, но важен е крайният резултат:). Искам обаче да те попитам върху какво печеш наан-а, аз гледах едно видео как го правят, но нямам глинена плоча и го пекох в тава ,и на вид ми се получи различен от този във видеото( който бе като твоят:). Та, исках да те попитам как точно го печеш.

    ReplyDelete
  14. E Рали, голяма си бързачка, щом успя веднага да направиш сладкиша!
    Наан-а го пека на плоча за пица http://www.amazon.com/Bialetti-4-Piece-Pizza-Stone-Set/dp/B0001SJGAQ/ref=sr_1_7?s=home-garden&ie=UTF8&qid=1286995993&sr=1-7, верно не е Тандур, ама пак върши работа. АЗ отдавна се каня да пусна рецептата с подробни снимки, ама все не ми остава време да обработя снимките.

    ReplyDelete
  15. А, Танита, аз съм ти голям фен, всички твой рецепти се харесват много на семейството ми и затова се старая да приготвя бързо новопубликуваните. Блогът пък ми е начална страница на лаптопа:). А относно наан-а, май ще си взема сач.

    ReplyDelete
  16. Обожавам този сладкиш и във вкъщи всички много харесват!

    ReplyDelete
  17. Танита, страхотен сладкиш. Благодаря за рецептата. Непременно ще го приготвя, защото обожавам сини сливи:))
    А ситуацията с помощничката ми е така позната..:))и малките ръчички, които се мушват да грабнат едно парче:))Явно всички се изправяме пред едни и същи предизвикателства:)

    ReplyDelete
  18. Танита,благодарение на Гуинет,която днес представи този твой сладкиш в нейно изпълнение,незнайно как съм го пропуснала,но е страхотен!
    А перипетиите със снимането слава богу били характерни за всяка от нас,какво успокоение:).
    Моите вече са крайно примирени и не им прави впечатление,че се размятам с фотото,даже заразих много успешно и без да искам и дъщеря си да кулинарства,и да снима.Но понякога и тя е нетърпелива да дегустира,и ми виси над главата с протегната ръка и само чака да откопчи нещичко:).

    Поздрави и прегръдки за малките принцеси!

    ReplyDelete
  19. Благодаря ви! Елексирче и у нас вече сме много фотографите, готвачите по-малко:. То не само децата се запалиха, ами може да се каже и баща им, той и един сандвич да си направи, си го снима да го видя:)

    ReplyDelete
  20. Танита, сега видях че предлагаш нов сладкиш със сливи....което пак ми припомни за този прекрасен,вкусен и лек сладкиш! Това беше най-харесвания сладкиш през юли и август в нашето семейство! Благодария ти за прекрасната рецепта! Препоръчвам го на всички, страхотен е!
    Поздрави
    Ирена

    ReplyDelete
  21. Прекрасен сладкиш и прелестна дегустаторка!Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря то Соня, сладкиша насистина е много хубав, любим от сладкишите със сливи,а дегустаторката доста е пораснала от тази снимка, но е все така чаровна и сладокусна:)

      Delete
  22. Здрасти, Таничка! :) Вече за втори път правя твоя сладкиш със сливи, първият път с нектарини, много ни хареса! :) Благодаря ти за прекрасната рецепта! Хубав ден! :) Мариана

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Марианка, много се радвам, че ви е харесал сладкиша!

      Delete
  23. Пробвах сладкиша, на мен ми дойде малко по-влажен отколкото ми е приемливо. Иначе вкусът от крема сиренето е интересен. Трябва да хапва пресен, така установих.

    ReplyDelete
    Replies
    1. По принцип не е чак толкова влажен, може би е трябвало още няколко минутки да печете или нещо тестото не се е получила както трябва.

      Delete
    2. Танита, забравих да ти благодаря за прекрасната рецепта!
      Приготвям го няколко пъти с различни плодове, последния със сини сливи може да го погледнеш и в моя блог:
      http://lecker-mit-gerim.blogspot.de/2016/10/zwetschgenkuchen-mit-frischkasecreme.html
      Сърдечни благодарности още веднъж и спокойна нощ!

      Delete

Post a Comment