Пататник в тиган

Пататника е специфично за Родопския край ястие. За пръв път видях и опитах пататник като студентка, приготвен от бабата на съквартирантката ми от Златоград. Много се впечатлих тогава, като ми разказа как баба й го приготвя и го пече отгоре на печката с дърва.  Домашно разточени 2 тънки кори, с плънка от настъргани картофи между тях, като се изпече отдолу, се обръща в друга тава, за да се изпече и другата страна. Така се получават две хрупкави златисти корички с вкусна картофена плънка. Това което прави специфичен вкуса на пататника е джоджена, затова не си го спестявайте, а щедро ръсете картофите с него! 
Днес ви предлагам един компромисен вариант, доста по-бърз и мързелив, без кори и печка на дърва:), важното е, че картофите и джоджена са тук:), всичко друго е въпрос на личен вкус, дали ще добавите сирене, лук, яйце...


Продукти:

Около 700г картофи
2 яйца
1 глава лук, настъргана (пожелание)
1 ч.л сух джоджен
2 с.л олио
2 с.л масло
Сол и черен пипер на вкус


Картофите се обелват и настъргват на едро.
Посоляват се и се оставят да си пуснат сока, след което се изстискват много добре (най-удобно в цедка или гергиф).
Смесват се с настъргания лук, яйцата и подправките.
По желание може да се добави 1/2 ч.ч натрошено сирене.
В голям тиган (диаметър 30см) с незалепващо покритие се сгорещява 1с.л олио и 1с.л масло, и се изсипва сместа.
За да се изпече добре пататника, не трябва да е много дебел, около 1.5-2см, ако нямате голям тиган, разделете сместа на две.
Печете на слаб огън докато се зачерви, след това внимателно обърнете върху плоска чиния или капак, сгорещете останалите 1с.л олио и 1с.л масло и внимателно приплъзнете пататника в тигана, и изпечете до готовност. Аз пека от двете страни по 10 минути, на 2-ра( от 10 ) степен на котлона.

Сервира се с кисело мляко или айрян, салата от домати...

Comments

  1. Taka e....на плочата на печката са го пекли някога жените,Таня!Прекрасно ястие,на което в Чепеларе му слагат и брънза(нещо,напомнящо вкусовете между извара и кашкавал).Красиво си поднесла това картофено изкушение!Поздрави и усмивки:)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да с кашкавал също е много вкусно, правила съм такъв печен във фурната.

      Delete
  2. Таня,
    правя пататника в напълно постен вариант.Такава рецепта публикувах в моя блог, научена от приятелка от Смолян.Но в Родопите има много варианти на пататника, кой от кой по - прекрасни.
    Чудесно си го поднесла, пластът от картофи може и по - дебел да е, много зависи какъв сорт са картофите.Лесно разваряващите се картофи образуват много добре задушен и вкусен пласт.
    Поздрави !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Определено ще направя и постен вариант, дори си мисля, че точно този който носеше съквартирантката ми беше постен, защото плънката беше ронлива, не знам обаче така без кори в тигана като няма и яйце дали няма да се разпадне?!

      Delete
    2. Таня,
      погледни в моя блог как го правя аз, трябва да използваш картофи, които лесно се разваряват.
      Поздрави !

      Delete
  3. Танита, страхотен пататник. Не съм го приготвяла, но пък есента е едно чудесно време за това. Не остава ли суров вътре? Притеснявам се, че няма за разбера кога е готов и това с обръщането също :) Т.е. печеш го на най-ниската степен на котлона нали така?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Дани, първия път винаги е рисков, с опита се нагажда. Пробвай първия път точно така както съм писала, по десет минути от всяка страна, на слаб котлон. След това вече ще прецениш. Ако се съмняваш, дали ще се изпече вътре първия път го направи по-тънък, може в началото за 3-4 минути да покриеш с капак за да се задуши плънката, на мен обаче не ми харесва така задушен, обичам да усещам отделните парченца картофи. Благодарение на племенницата, докато си бяхме по-миналото лято в БГ се усъвършенствах, в продължение на няколко дена, правех по 2-3 всяка вечер. Тя е много капризно на ядене дете и това лято, след като беше ходила в Родопите и яла пататник, искаше само това да яде. По цял ден стоеше гладна, докато не и се направи пататник. Майка ми всеки ден й правеше, но печен във фурната, замесваше си тесто и за кори. Останах сама с нея и децата няколко дена и след като тя наистина не яде цял ден нищо се предадох и реших да и направя и аз пататник, но мързеливо в тигана. След няколко опита си напаснах дебелината на сместа, температурата, времето за печене.

      Delete
  4. Таня, и аз така го приготвям, но го слагам в кори, готови.

    ReplyDelete
  5. И аз правих наскоро, вкусен беше, ама не като твоя. Твоят изглежда чудесен и толкова апетитен, Танитка!
    Поздрави! :)

    ReplyDelete
  6. Kakvo e imeto na podpravkata "djodjen" na angliiski?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Това е вид мента(mint), но кой точно не мога да кажа.

      Delete
  7. https://en.wikipedia.org/wiki/Spearmint
    и за проверка: https://translate.academic.ru/Mentha%20spicata/ru

    ReplyDelete

Post a Comment