Тирамису

Тази рецепта преди години беше написана на кутия с кесело мляко което се продава тук. Това е една по-лесна и опростена рецепта за Тирамису, но не и по-малко вкусна от оригиналната. Оригиналния крем се прави със сирене Маскарпоне и сурови яйца. Тъй-като се страхувам да оставям сурови яйца в крем, тази рецепта беше точно за мен. 
 
1 ч.ч пудра захар
1 пакетче(220гр)крем сирене Филаделфия или маскарпоне
2.5 чаши течна млечна сметана
5 ч.л. захар
1 чаша гъсто кисело мляко или заквасена сметана
1 пакет бишкоти
1ч.ч кафе – еспресо или нес + 1-2 с.л ром, Бейлис, сладко вино Марсала или ликьор с вкус на кафе
Пудрата захар се разбива със сиренето до пухкав крем.
Към крема от сиренето се прибавя киселото мляко(заквасената сметана) и се бърка до получаването на еднородна смес.
Чаша и половина течна сметана се разбива с три лъжици захар, докато стане гъст крем и малко по малко се прибавя към крема от сиренето докато стане пухкав крем.
Бишкотите се потапят в кафето и се редят в тортена форма с откопчаващи се страници, изсипва се половината крем и се разстила върху бишкотите, настъргва се шоколад или се поръсва какао по желание, после пак се редят бишкоти напоени в кафе и отгоре останалия крем.
Оставя се в хладилника за поне 10 часа.
Изважда се от хладилника, махат се страниците, разбива се останалата една чаша сметана с 2 ч.л. захар, намазва се тортата и се поръсва с какао.
Когато нямам бишкоти пека пандишпанов блат, разрязвам го на три, правя доза и половина от крема. Блатовете се напояват с кафето и се намазват с крема. Това е най-често правенета от мен торта в последните 7 години, защото е любимата торта на съпруга ми и приятелите ни. Понеже все я правя по някакъв повод, правя и по-богата украса, като снимката по-горе. Тази торта я правих преди седмица, за обяда който родителите организираха за учителите в училището на дъщеря ми.

Comments

  1. Не съм любител на суровите яйца , и тази рецепта ми дойде като по поръчка . Правя тирамису само така, и не признвам друга рецепта :))
    Таннита, благодаря, както и за всички останали рецепти, почитателка съм ти :))

    ReplyDelete
  2. А като абсолютно не разбиращ... как става това с външната оградка? :) В смисъл ясно, че е шоколад и още нещо, но как се прави?

    ReplyDelete
  3. Борда е от разтопен кафяв и бял шоколад. Изразва се лента от восъчна хартия(wax paper) с размера на обиколката на тортата и желаната височина, маже се лентата с шоколада, в случая първо се начертават белите ленти, като почват леко да се втвърдяват се намазва отгоре разтопения кафяв шоколад, като почне и той леко да се втърдява се взима внимателно лентата и се обвива тортата, така че хартията да остане от външната страна, оставя се така до пълното втвърдяване на шоколада и тогава се отлепя хартията. ето тук има още такива торти които съм правила по този начин http://tannitta.multiply.com/photos/album/1/My_cakes

    ReplyDelete
  4. Благодаря много за информацията :)

    ReplyDelete
  5. a beilisa kade se slaga

    ReplyDelete
    Replies
    1. алкохола се слага в кафето, с което се напояват бишкотите.

      Delete
  6. ЧЕСТИТИ ПРАЗНИЦИ МИЛА ТАНИТА! ДАНО НОВАТА 2015 ДОНЕСЕ НА ТЕБ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ ЗДРАВЕ И СБЪДВАНЕ НА ЖЕЛАНИЯТА!
    Само ще отбележа, че този десерт е прелестен и ми допада, че няма сурови яйца /и аз се страхувам от тях без топлинна обработка/.
    За съжаление линка
    http://tannitta.multiply.com/photos/album/1/My_cakes - не работи...
    Иначе идеята за украсата ми хареса !
    Привет! cveteto3101

    ReplyDelete

Post a Comment