Канелени пръчици(Cinnamon Sugar Pretzel Sticks)

Децата много обичат да хапват Cinnamon Sugar Pretzel Sticks, а те се продават на много стратегическо място, точно до детския кът в мола, където ходим да играят. Няма как да ги подминем никога, уханието на масло и канела привлича отдалече. Аз отдавна им обещавам, че ще им направя в къщи и ето, че най-после намерих време. Оригиналната рецепта е фирмена тайна, макар че има много рецепти в нета претендиращи, че са точно като тези на Auntie Anne's, затова импровизирах, но и моите станаха досущ като купените, според децата, дори по-хубави.
Мамо, може ли и аз като стана майка, да ми дадеш рецептата? Това ме попита малката ми дъщеря, след като вече беше изяла солидно количество пръчици. Голямата ми дъщеря пък съжаляваше че нямала мноооого голяма уста, за да ядяла повече от тях наведнъж. Не успяха да се спрат, докато и последната пръчица не беше изядена. Добре че направих само половин доза, че толкова много сладко не им е полезно. С другата половина направих питка.
Тесто:
1 и 1/2ч.ч прясно мляко, стайна температура
1 жълтък
2с.л олио
2с.л захар
1ч.л сал
Около 4 и 1/4ч.ч брашно
2ч.л суха мая

За намазване:
1 белтък

За овалване:
120г масло
1ч.ч захар
1ч.л канела

Пресейте брашното.
Продуктите за тестото се замесват на ръка или в машина за хляб.
Оставя се да втаса тестото.
Втасалото тесто се разделя на две.
Всяка част се разточва до правоъгълна кора с дебелина около 1.5см.
Режат се тънки ивици, раздърпват се и се притриват с пръсти за да се оформят шнурчета с диаметър 1-1.3см и се нарязват прачици с дължина 12-13см.Пръчиците се нараждат в намаслена тава.Оставят се да втасат около 10 минути на топло. Намазват се с разбития с малко вода белтък.
Пекът се в предварително загрята до 205С(400Ф) градуса фурна, около 10-12 минути или докато придобият леко златист цвят. Да се внимава да не се прегорят!

Разтопява се маслото и се изсипва в голяма чиния.
Захарта се обърква с канелата и се изсипва в голяма чиния.

Извадените от фурната пръчици се вадят веднага от тавата, овалват се първо в маслото, а после в захарта с канелата.

Хапват се веднага, докато са още топли!

Comments