Маймунски хляб с ябълки и канела

Една позабравена рецепта...




За тестото:
1/2ч.ч прясно мляко
1 и 1/2ч.л суха мая
1с.л. захар
2 яйца
2 и 1/3ч.ч пресято брашно
1ч.л. сол
2с.л. разтопено безсолно масло
За ябълковото масло:
1 голяма ябълка
3с.л. безсолно масло
1ч.л. канела
2с.л. захар
За канелената захар:
1/4ч.ч бяла захар
1/4ч.ч кафява захар
1 и 1/2ч.л канела
За намазване на хляба:
1с.л прясно мляко
1с.л сусам или 2с.л. филирани бадеми
1ч.ч - 240мл
1с.л. - 15мл
1ч.л - 5мл
Приготвяне на тестото:
В купа объркайте топлото мляко, захарта и маята, докато се разтвори маята и оставете така за 5 минути.Прибавете яйцата, брашното, солта и разтопеното масло.Месете с ръце около 10-15минути до получаването на гладко и еластично тесто.Сложете тестото в намазнена купа, покрийте с найлоново фолио и оставете на топло за около час или докато тестото увеличи двойно обема си.
Тестото може да замесите и с машина за хляб.
Приготвяне на ябълковото масло:
Обелете ябълката, премахнете семките и нарежете на малки кубчета.Разтопете маслото в тиган на слаб огън и прибавете ябълките, канелата и захарта.Гответе на умерен огън докато омекнат ябълките(около 5 минути)Свалете от огъня и намачкайте ябълките с вилица до получяването на пюре.Охладете.
Приготвяне на хляба:
Втасалото тесто сложете върху набрашнена повърхност и разточете до правоъгълник с размери 15х30см.Намажете цялата повърхност с ябълковото масло и поръсете отгоре с канелената захар.Навийте двата тесни края към средата, после внимателно обърнете рулото с гладката страна нагоре.Покрийте с готварска хартия страните и дъното на форма за печене с размери 23х13х10см. Поставете рулото във формата с гладката страна нагоре. Покрийте с найлоново фолио и оставете на топло за около час или докато рулото запълни 3/4 от обема на формата.Загрейте фурната до 190С(375Ф), махнете фолиото, намажете рулото с прясното мляко и поръсете със сусама или бадемите. Поставете формата в центъря на фурната и печете около 35-40 минути. Хлябът трябва да придобие златист цвят отгоре и отстрани. След като извадите формата от фурната, оставете върху решетка за около 5 минути, хванете краищата хартия и извадете хляба от формата преди захарта да е изстинала и да е залепнала за страните.












Ябълките може да се заменят с круши.
Към ябълковото масло може да се прибавят счукани орехи.

Comments

  1. Здравейте! Извинявайте за мой български,аз не съм българка,аз съм от Израел.Искам да изпека този хляб,много кравив и вкусен :) Имам въпрос,какво е това "чайна чаша",колко грам има?Аз исползвам електрона тегличка.Обичам да изпекам хляб и имам блог в livejournal.Много благодаря,Роза.

    ReplyDelete
  2. Здравей Роза, страшно много се радвам че четеш моя блог.
    1 чаена чаша= 1cup=240ml
    1 чаена чаша брашно = 1cup flour=240ml=120grams
    1 чаена чаша захар = 1cup sugar =240ml=200grams
    Надявам се това да ти помогне!
    Таня

    ReplyDelete
  3. Благодаря Таня! Аз обичам исползват тегличка.Ти имаш страхотен и много вкусен блог!:)

    ReplyDelete
  4. Благодаря, Роза! Теглилките наситина са най-точната мярка.

    ReplyDelete
  5. Здравей Тани, пека този чуден хляб в момента. Понеже нямам продълговата форма, пека в кръгла кексова с дупка, което се оказа не лека работа. За целта трябваше да разточа правоъгълника почти двойна дължина,а самото наместване на тестото във формата си беше чиста акробатика. Но се получава, ухае много вкусно и нямам търпение да го опитам. Мммм...

    ReplyDelete
  6. Силно се надявам да ви е харесал!

    ReplyDelete

Post a Comment