Ягодови пастички

Сезонът на ягодите е в разгара си, затова ви предлагам тези Ягодови пастички, любими на децата, а и не само на тях.  Рецептата, която ще напиша е с печени блатове, но когато бързам и нямам време за печене я приготвям с готови бишкоти.



За блата:
5 яйца
1ч.ч захар
1ч.л екстракт течна ванилия
2с.л гореща вода
1ч.ч пресято брашно
1ч.л бакпулвер

За сиропиране:1/2ч.ч вода
2с.л ягодов сироп или 1с.л портокалов ликьор(Triple sec)

За крема:
400г ягоди
225г безсолно крем сирене(най-добре е с Филаделфия), може с намелена масленост
1и 1/2ч.ч течна млечна сметана с висока масленост
1 ч.ч захар
2ч.л. прясно изцеден сок от лимон

Приготвяне на блатовете:
Покрийте с пекарска хартия, намаслете и леко набрашнете правоъгълна тавичка с размери 33Х23см(13Х9 инча).
Пресейте брашното с бакпулвера.
Разбийте с миксер яйцата и захарта до твърда пяна.
Прибавете на три пъти брашното, като след първото и второто прибавяне, добавите и по 1 ч.л гореща вода, бъркайте внимателно с дървена лъжица, само в едната посока, така че сместа да остане пухкава.
Изсипете получената смес в тавичката и печете в предварително загрята до 175С(350Ф) градуса фурна, около 30-35 минути или докато блата придобие златист цвят и притиснат леко с пръст в центъра, възвърне формата си.
Извадете от фурната, оставете така за 5 минути и после обърнете върху решетка блата и внимателно отстранете хартията. Оставете да изстине напълно.

Приготвяне на крема:
Почистете ягодите и ги смелете в блендер с 1/3ч.ч захар до пюре. Към полученото пюре прибавете лимоновия сок и объркайте.
Разбийте крем сирене с 1/3ч.ч захар до гладък крем и малко по малко прибавете към него пюрето от ягоди, като бъркате докато се получи еднородна смес.
Разбийте сметаната с останалата 1/3ч.ч захар до пухкав крем и прибавете на няколко пъти към крема от ягоди и крем сирене, внимателно разбивайте след всяка добавка, докато се усвои добре.

Сглобяване:Изстиналия блат разрежете на две.
Загрейте водата за сиропа и прибавете към нея ягодовия сироп или ликьора.
Сиропирайте с половината долния блат.
Разстелете равномерно половината от крема, поставете отгоре втория блат , сиропирайте с останалия сироп и разстелете останалия крем.
Оставете в хладилника за минимум 10-12 часа, за да може блатовете да попият добре и от крема.
Преди да сервирате извадете от хладилника, нарежете на правоъгълни пастички, всяка пастичка може допълнително да украсите със сметана и ягоди.

Може да се изпекът кръгли блатове или да се наредят бишкотите в кръгла форма с откопчаващи се страници и да се оформи като торта!








Comments

  1. Танечка,
    прекрасни цветя имаш :))
    А сладкиша е прекрасен!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Благодаря ти, Дани! Цветята обаче не са мои, снимала съм ги в едно туристическо градче, макар че те зи кошници се и продават така готови аранжирани, и ги има навсякъде .

    ReplyDelete
  3. Танита,
    чудесна пролетна комбинация на цветове, вкусове и аромати.
    Страхотни са!

    ReplyDelete
  4. Танита,
    прекрасна рецепта. Благодаря ти, много добре си го описала. Поздрави и усмихнат ден!

    ReplyDelete
  5. Дианка, Дани, благодаря ви! Започвам деня с усмивка!

    ReplyDelete
  6. Ми просто е прелестна тортата,а пастичките са толкова нежни ... страхотно е всичко.

    ReplyDelete
  7. Tanita, napravih pastichkite kato "repeticia" za predstoiiashto subirane. Za torta obache krema mi se vijda dosta techen. Ako dobavia paket jelatin ili namalia kolichestvoto iagodi dali shte uspeia da se zadurji bez da se razpadne?
    Niki

    ReplyDelete
  8. да, когато го правя за торта покрита с фондан, прибавям едно пакетче желатин. Желатина се разтваря в 1/4ч.ч вода и се прибавя към ягодовото пюре. за обикновена торта без фондан не слагам желатин, крема напоява блата и се сгъстява, тортата се сглобява във форма със падащи страни, оставя се да престои 10-12 часа в хладилника, за това време блатовете са поели и крема се е стегнал, тогава се маха страницата и се украсява тортата.

    ReplyDelete
  9. Здравей, Танита!
    Интересувам се дали си пробжала рецептата и с други плодове, защото сега мога да намеря само замразени ягоди?
    Поздрави,
    Атанаска

    ReplyDelete
    Replies
    1. със замразени ягоди ще се получи също, както и с боровинки. С малини и къпипи също ще се получи, но след като се пюрират, трябва да се прецедят за да се отделят семките.

      Delete

Post a Comment