Клафути с череши


Клафути(clafoutis) е елегантен френски десерт. Не е нужно да ходите чак до Франция за да го опитате, може да си го приготвите и сами, приготвя се лесно, нямате оправдание, сигурно всички сте забърквали смес за палачинки. Най-важната съставка са черешите, затова се приготвя най-вече в този сезон на годината, макар че може да се приготви и със замразени или консервирани череши. Черешите могат да се заменят и с други плодове, тогава обаче се променя и името. Приготвя се смес като за палачинки, която се изпича заедно с черешите, затова и вкусът е нещо средно между пудинг и изпечена дебела палачинка с череши.

За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм.




Продукти:
Около 2ч.ч череши
3 яйца
1/3ч.ч захар
1/2ч.ч брашно
Щипка сол
1 и 1/2ч.ч прясно мляко
40г разтопено масло
1ч.л настъргана кора от лимон или потокал
1ч.л екстракт от ванилия

Масло за намазване на тавичката
Пудра захар за поръсване

Почистете черешите от костилките.
Пресейте брашното със солта в голяма купа, добавете захарта и объркайте.
Направете кладенче в сухата смес и прибавете яйцата и малко мляко, бъркайте докато се получи гладка каша, добавете останалота мляко като бъркате и малко по малко от разтопеното и охладено масло.
Прибавете нъстърганата кора и ванилията. Бъркайте до гладка смес.
Намаслете дъното и стените на 24-25см огнеопорна тавичка за пай, тарт или киш(или обикновена тавичка, ако нямате специална такава). Наредете в нея на черешите.
Пуснете фурната да се загрява до (180С)350Ф градуса. Поставете за няколко минути тавичката с черешите във фурната да се затопли леко(това ако е от огнеопорен материал тавичката, ако е метална няма нужда). Извадете от фурната и изсипете върху черешите сместа(ако в сместа са останали малки топчици брашно, които не могат да се разтворят, прецедете през цедка, когато я изсипвате). Черешите ще се разместят, затова ги поразместете леко, така че да се разпределят равномерно.



Печете около 45-55 минути, докато клафутито придобие златист загар. При печенето се надига доста. След като извадите от фурната(клафутито спада, това да не ви притеснява), поръсете с пудра захар, оставете да изстине за 10-15 минути и сервирайте веднага(това е десерт, който се консумира веднага след като се приготви).


Няколко забележки:
  • Клафутито е най-добре да се яде директно от тавичката в която е печено, затова ако е за гости, може да изпечете в индивидуални малки купички. Времето за печене ще са намали до около 30 мин.
  • Вместо ванилия, може да прибавите няколко лъжички коняк или ром.
  • Както вече писах по-горе, този десерт може да се приготви и с други плодове, като боровинки, ягоди, малини, къпини, кайсии... , тогава вече се променя и името,но това е подробност:)
  • Аз имах останали малко боровинки, които прибавих и децата най-много харесаха хапките с боровинки, затова следващия път ще го приготвя може би изцяло с боровинки.
  • Не на всички им допада тази френска елегантност, затова ако не обичате да експериментирате, просто си изяжте черешките сурови(те наистина така са и най-вкусни) и си направете палачинки в тигана, както си знеете най-добре:)

Comments

  1. Много хубаво се е получило това клафути. И аз чакам съвсем да дойде времето на черешите да си направя едно. Поздрави и приятни юнски дни :)

    ReplyDelete
  2. Обожавам клафути:) Съвсем наскоро и аз правих едно с черешки. Много се одобри в нас, та може да повторя по твоята рецепта:)

    ReplyDelete
  3. Танита,
    обичам череши -
    чудесно предложение и снимките също!
    Поздрав и усмихнат петък, Диана

    ReplyDelete
  4. Танита ще изпробвам твоя вариянт на този сладкиш само, че с други плодове - манго с ягоди!
    Ще пиша какво се е получило1
    До скоро!

    ReplyDelete
  5. Станимира, Лулу, Диани, Мария, благодаря ви! Весел уикенд момичета!

    ReplyDelete
  6. Привет отново Танита!
    Речено-сторено!
    От извесно време се бях заканила на този десерт, видях го за пръв път в Кухнята на Йоана там рецептата е по-различна и ставаше така, че все ми липсваше накоя от съставките...
    Твоята рецепта е с продукти, които имам винаги под ръка и така още снощи го направих!

    На нас ни се хареса повече охладено.
    Аз направих двойна доза защото сме повечко хора и го разпределих в 8 купички като плодовете бяха манго и ягоди, остана ми още от сместта и нея я сложих в една малка форма със смокини.
    Това със смокините страшно ми хареса.
    Като ги пусна в блога си ако желаеш може да ги видиш.
    Направих ги в индивидуални купички за да ги сервирам в тях, но при печенето така се надуха и купичките доста се поизцапаха от сокчето стичащо се отсрани при печенето, че ги сервирах обърнати в чинийка!
    Хубава нова седмица от мен!

    ReplyDelete
  7. Ама Мария, ти наистина си много бърза! Със смокините си представям колко вкусно се е получило, то каквото и да опечеш с тях става вкусно(завиждам ти за изобилието на смокини, което имате при вас). Манго никога не съм опитвала в печиво, ще ми е интересно да видя какво се получава, ще прибавя следващия път като правя.
    Приятна седмица и на теб!

    ReplyDelete
  8. Танита със смокините станааа.... нямам думи да ти го опиша!
    Беше толкова хубаво, че засенчи това с ягодите и мангото - но и то беше вкусно!!!
    Аз от любопитство изпробвах мангото (в нещо което се пече) преди време в една тарта-манго и понеже ни хареса реших да го добавя към ягодите!
    Благодаря ти от сърце за рецептата!

    ReplyDelete

Post a Comment