Обърнат сладкиш със смокини

"Видя ли, че имаме смокини?"- ме попита жената от пазарчето до нас. "Още като ги зареждахме си помислих за теб, защото знам че вие българите ги обичате много". Е, как можех да не си купя! Смокините не са много популярни тук, много рядко може да се видят в големите супермаркети, срещат се най-вече по пазарчетата лятото. Пазарчето до нас се държи от семейство индийци, жената обикновено продава, а съпругът и сина й се грижат за зареждането, много мила и разговорлива, нарочила ме е че и нося късмет, защото като ида и няма никой, докато съм там се напълвало с клиенти:), всеки път и е много интересно, кое за какво купувам и какво приготвям с него... но, да се върнем на смокините, за които бях така любезно подканена да си купя. Малко твърдички ми се видяха, но толкова бързо омекнаха, че трябваше веднага да направя нещо с тях. Още от миналото лято ми се върти в главата точно такъв обърнат сладкиш със смокини





Топинг:
4с.л(1/2 пакетче) безсолно масло
1/3ч.ч кафява захар
2с.л мед
1/2ч.л смлян кардамом
1/4ч.ч счукани орехи(по желание)

Около 10 смокини, почистени от дръжките и разрязане на половина

За тестото:
1 и 1/2ч.ч брашно
1/2с.л бакпулвер
1/4ч.л сол
1/2ч.ч меко масло(120г пакетче)
1/2ч.ч захар
1ч.л ванилия екстракт
2 яйца
1/2ч.ч прясно мляко
Настъргана кора от едни лимон
2с.л прясно изцеден сок от лимон

В малка тенджерка загрейте на умерен огън маслото, докато се разтопи. Прибавете меда, кафявата захар и кардамома. Бъркайте докато захарта се разтвори и се получи еднородна смес.
Получената смес изсипете върху дъното на 23см(9 инча) тавичка, разпределете равномерно. Поръсете с орехите(ако сте решили да добавите). Наредете отгоре половинките смокини, с разрязана част надолу. Оставете настрана.
Пресейте брашното с бакпулвера и солта.
Разбийте маслото със захарта и ванилията до гладък крем. Прибавете едно по едно яйцата, като разбивате след всяко, докато се усвои от сместа. Прибавете лимоновата кора и сок, разбъркайте. Прибавете сухите съставки на 3 пъти, като редувате с прасното мляко. Бъркайте докато се получи гладка смес. Получената смес изсипете равномерно в тавичката въргху смокините.
Печете в предварително загрята до 175С(350Ф) градуса фурна около 45-50 минути, или докато забита в центъра клечка за зъби, излезе чиста. Извадете от фурната, оставете за 10 минути да изстине и обърнете сладкиша върху чиния за сервиране. Поднесете топъл или охладен.


Смокините може да замените със сливи, праскови, кайсии, круши, ябълки...

Ако са ви останали смокини, ето една идея за много вкусни хапки:
Бейгъл чипс или кракер за основа, резенче смокиня, парченце козе сирене, орехови ядки и всичко това полято с мед!



Comments

  1. Много обичам обърнати сладкиши под всякаква форма! Твоят изглежда ужасно апетитно! А хапчиците със смокини и сирене звучат точно като за мен:)

    ReplyDelete
  2. Танитка,
    странно е защо при вас смокините не са много на почит. Вярно е че ние българите ги обичаме, аз поне мога да ги ям непрекъснато.
    Сладкишът изглежда прекрасно, а предястието неустоимо. Хубав петък :)

    ReplyDelete
  3. здрасти танита,луд фен съм на рецептите ти,като се има в предвид,че съм лайк в кулинарията.Определено имаш моите поздравления,просто си страхотна.Искам да те помоля да споделиш имаш ли някаква тайна при печенето на сладкиши и питки и ли просто загряваш фурната и печеш едновременно отгоре и отдолу?или първо на различни степени?

    ReplyDelete
  4. Благодаря, много се радвам, че имам такъв фен! Във всяка рецепта има описана на колко градуса, как и за колко време се пече печивото. Обикновено сладкишите се пекът в загрята фурна, при печене отгоре и отдолу, освен ако не е специално посочено друго.

    ReplyDelete

Post a Comment