Пикантна патладжанена манджа (Baingan Bharta)

Тези от вас, които следят внимателно блога, сигурно са забелязали, че имам слабост към индийската кухня, а от скоро не само аз, но и децата. Повечето от ястията са доста близки до нашите, като съчетаване на продуктите, но много по-пикантни, като тази рецепта. Представете си нашето кьополу, но овкусено със смес от ароматни подправки, вкусно нали?! А поднесено и с топли, ухаещи на масло питки, е още по-вкусно:) Оказа се обаче доста трудоемко, отне ми доста време отколкото предполагах, да напрява питките, да сготвя патладжаните, да снимам целия процес на приготвянето и да нахраня две гладни деца, стоящи до печката и чакащи да грабнат любимите питки, които отдавна им бях обещала да направя. Няколко пъти ми паказваха колко е часа, за да видя че времето за вечеря вече мина, а аз не съм още готова:). Затова и никак не съм доволна от снимките в тази суматоха, но задължително съвсем скоро ще повторя всичко пак, този път с нахранени деца и разполагаща с повече време, за да мога да снимам спокойно всичко. Труда си заслужаваше, и патладжаните, и питките станаха страхотни, според децата, по-вкусни отколкото в ресторанта, където до сега ги хапваха (знаят те как да се подмазват на майка си, за да им ги приготви пак:) ).


 
2бр. средно големи патладжана 
2с.л олио 
3 домата, обелени и нарязани на ситно 
1 голяма глава лук, нарязан на ситно 
3-5 зърна карамфил(по желание) 
1бр. зелено чили, почистено от семките и нарязано на ситно 
1ч.л настърган корен от джинджифил 
3 скилидки чесън, нарязан на ситно 
1/2ч.л кимион на зърна 
1/2ч.л смлени зърна кориандър 
1/2ч.л гарам масала 
1/2ч.л куркума 
Сол и лютив червен пипер 
Пресен кориандър 

Изпечете патладжаните на огън, грил или в краен случай в печката. 
Оставете ги в тенджера, покрита с капак, докато изстинат. 
Обелете ги и и ги намачкайте с вилица. 
Загрейте олиото в дълбок тиган, прибавете зърната кимион, карамфил, джиндифила, чесъна, чилито и нарязания на ситно лук. 
Задушете докато лука започне да омеква и придобие златист цвят. 
Прибавете доматите, куркумата, сол и червен пипер на вкус. 
Покрийте с капак и гответе, докато доматите омекнат. 
Махнете капака и намачкайте доматите с вилица или голяма решетъчна лъжица. 
Прибавете смления кориандър, гарам масалата и объркайте добре, гответе още 2 минути. Прибавете намачкания патладжан, объркайте добре и гответе още 5-6 минути. 
Свалете от огъня, сервирайте топло, поръсено с пресен кориандър(силантро) и индийски хляб – Наан, Роти,Чапати. (Отчупва се от хлебчето и се загребва от манджата, така го хапват индийците и задължително се облизват пръстите накрая:))

За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм  и да харесате страницата на блога във Фейсбук!





Comments

  1. Танечка,
    и аз напоследък се заглеждам в тази кухня, както и в арабските :)
    Харесвам готвене с повече подправки, макар, че кориандър не харесвам и пропускам :)
    Предложението ти е прекрасно!
    Хубав уикенд!

    ReplyDelete
  2. Дани и аз преди години не обичах кориандър, но след като почнах и у нас да приготвям някои неща които са ни харесали в ресторант, видях че повечето ястия от мексиканската, индийската и тай кухня без пресен кориандър не са това, което трябва да бъдат. Миналата седмица говорих с една етиопка, видя ме че купувам копър и ме пита къде го използвам и се заговорехме за подправките. Например за нея магданоза и копъра били с много остра миризма, тя използвала за всичко само кориандър, имал по мек аромат. Разсмях се аз и казах че за нас пък е точно обратното, просто явно сме свикнали с тези вкусове и непознатите като пресния колиандър ни идват силни, но се свиква.

    ReplyDelete
  3. Танита, говори ми, говори ми :) Вкъщи всички обичаме индийска кухня и похапваме поне веднъж месечно. Патладжаните ти изглаждат много апетитно! Ще ми е интересно да видя и рецептата за наан-а, и по-специално технологията на печенето – на тиган или във фурната.
    Поздрави и приятен уикенд!

    ReplyDelete
  4. Таня, гледам снимката и ми замириса на вкусно... .Предполагам доста ще се повъртя из магазините тук за да намеря всичко необходимо, но непременно ще пробвам рецептата. Голям почитател съм на индийската кухня, толкова пикантна...опитам ли, не мога да спра.
    P.S. Патладжанената манджа жъне голям успех у нас, наложи се да затворя още 15 бурканчета. Мерси много за споделената рецепта:)

    ReplyDelete
  5. Мирка, скоро ще ги напиша и тях.
    Рали, мисля че вече не е трудно, поне в София да се намерят тези подправки!

    ReplyDelete
  6. Наистина ще е прекрасно ако споделиш изпитана рецепта за наан, въпреки че в нета има стотици :)

    Поздрави,

    ReplyDelete

Post a Comment