Мъфини с райска ябълка и мед

Знам, че някои вече започнахте с Коледните приготовления, но аз все още съм на есенна вълна. Предстои ни да отпразнуваме Деня на благодарността и след него започвам да мисля за Коледа.
Тази рецепта си я харесах още щом получих последния брой на списанието Cooking light, много обичам райски ябълки, но до сега никога не бях срещала рецепта с тях, не съм си и представяла, че могат да се използват в някакво печиво, затова рецептата ме грабна веднага. Крайният резултат ме изненада приятно, получиха се много вкусни мъфини.



Продукти:
1 и 1/4ч.ч бяло брашно
1ч.ч пълнозърнесто брашно
1/2ч.ч кафява тъмна захар
1ч.л бакпулвер
1ч.л хлябна сода
1ч.л канела
Щипка смлян карамфил
Щипка смляно индийско орехче
1ч.ч кисело мляко
1/3ч.ч от меката част на райската ябълка*, намачкана с вилица до пюре
1/4ч.ч мед
1/3ч.ч олио
1ч.л течен екстракт ванилия
2 яйца, леко разбити с вилица или тел
1/2ч.ч от твърдите парченца на райската ябълка, нарязани на ситно
1/2ч.ч сушени червени боровинки(cranberries) или стафиди
3/4ч.ч счукани орехи



Приготвяне:
В голяма купа смесете брашната, захарта, бакпулвера, хлябната сода, канелата, карамфила и индийското орехче, разбъркайте леко.
В друга купа смесете киселото мляко с пюрето от райска ябълка, меда, олиото, ванилията и яйцата. Объркайте всичко до получаването на еднородна смес.
Получената смес прибавете към сухата смес и бъркайте докато се омесят добре.
Прибавете парченцата райска ябълка, сушените боровинки(стафиди) и 1/2ч.ч от орехите, объркайте докато тези продукти се размесят добре със сместа.
Получената смес разпределете във 18 формички за мъфини(намаслени и поръсени леко с брашно, защото сместа няма много мазнина и залепва.Ако използвате хартиени кошнички, да знаете че в началото няма да се отлепват лесно, ако искате може леко да намажете с олио и тях). Поръсете отгоре с останалата 1/4ч.ч счукани орехи.
Печете в предварително загрята до 190С(375Ф) градуса фурна около 18 минути или докато забита в центъра на мъфина клечка за зъби, излезе чиста.
Извадете формата от фурната, оставете така за 5 минути и след това извадете мъфините върху решетка, докато изстинат напълно.



Райската ябълка трябва да е мека, обикновено се продават твърди, оставят се няколко дена докато омекнат(понякога отнема и повечко време), ако искате да ускорите процеса, може да ги поставите във фризера да замръзнат, след като ги размразите вече са готови за ядене.




Comments

  1. Танита, благодаря ти за тази рецепта. Нашите райски ябълки узряват към Коледа на веднъж и започва голямо чудене как да се приготвят. Ще имам рецептата ти в предвид. Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Танитка, благодаря за страхотната идея. От няколко дни си търся рецепти за райска ябълка. Попаднах на няколко интересни, но твоите мъфини печелят.
    Хубав ден.

    ReplyDelete
  3. А аз никога не съм пробвала райската ябълка. Нито в сладкиши, нито за хапване, май е време да опитам :)
    Много пухкави изглеждат твоите, Таня!

    ReplyDelete
  4. О Пепи, веднага ги опитай, много са вкусни райските ябълки!
    Малки неща, Стоянка, благодаря ви, надявам се да ви харесат мъфините!

    ReplyDelete
  5. Танита, тъкмо обрахме ябълката и сега у дома се намират две касетки райски ябълки. Благодаря за рецептата. И аз като теб не знаех, че могат да се използват в печива.

    ReplyDelete
  6. Направо ти завиждам за двете касетки с райски ябълки, Ани!

    ReplyDelete
  7. Днес купих ябълките,а в събота запретвам ръкави:). Честно казано не съм пробвала този плод, но мъфините ми изглеждат много апетитни и задължително ще пробвам.

    ReplyDelete
  8. Рали, надявам се да ти харесат мъфините, ще чакам отзиви! Плода също е много вкусен, поне на мен:)

    ReplyDelete

Post a Comment