Начос (Nachos)

Днес ще ви предложа едно много лесно за приготвяне мексиканско ястие. Най-важното и основно е да разполагате с царевичен тортила чипс. Всичко останало може да бъде импровизирано.
Първоначално Начос се е приготвяло само с тортила чипс и разтопено сирене, постепенно започват да се прибавят и други продукти, и от снак, Начос се превръща в основно ястие. Сервира се също и като апетайзер. Начос е една от най-приготвяните в Америка храни за гледане на финала на американския футбол - Super Bowl Sunday, който се е превърнал почти в национален празник и след Деня на благодарността, това е другия ден в който Американците консумират най- много храна.
Както повечето мексикански ястия, това също е пикантно и люто, приготвя се с люти чушлета - jalapeno и chili pepper, ако не обичате люто може да ги замените с друг не лют сорт. Понеже е в списъка с любими храни на децата, кагото е за тях, аз също го приготвям с не люти чушлета.
Ето и принципа на приготвяне: в голяма чиния или не много дълбока купа се нареждат парчета царевичен чипс, върху тях се поръсва топинг, който може да бъде боб, салса, запържена кайма, пилешко или пържен, намачкан черен боб, поръсва се с настъргано сирене, поставя се под грил или в микровълновата, докато се разтопи сиренето, изважда се, може да се поръси допълнително с маслини, нарязани на ситно свежи зеленчуци – домати, авокадо, лук, зелена салата, чушки. Сервира се веднага, защото в последствие чипса омеква, а е най-вкусно когато е още хрупкав. Поднася се със заквасена сметана(sour cream) и гуакамоле.




Рецептата която ще напиша е за Мачо Начос(Macho Nachos), което се проготвя с телешка кайма, доста засищащо е и може би затова носи това име.

Мачо Начос
Необходими продукти:
1 пакет царевичен тортила чипс
1с.л олио или зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
500г телешка кайма
2 люти чушки(jalapeno)
1ч.л смлян кимион
1ч.л чили на прах или cayenne pepper
Сол и черен пипер на вкус
1/2ч.ч доматена салса или нарязани на ситно, дамати от консерва или пресни
1 ч.ч сварен черен или червен боб
1ч.ч настъргано сирене Чедър или друго по-твърдо сирене(на снимката е с бял чедър)

Допълнително по желание: нарязани на колелца маслини, люти чушлета, домати, авокадо, лук, гуакамоле, заквасена сметана.

Загрейте мазнината в тиган, прибавете чесъна и лука и задушете за 2-3 минути. Прибавете каймата, чушлетата, кимиона, чилито и бъркайте докато каймата се раздроби(като за мусака). Гответе докато каймата си промени цвета. Ако се е отделила доста мазнина и течност я отлейте. Прибавете доматите и гответе до готовност на каймата и течността изври. Прибавете боба и объркайте. Овкусете със сол и черен пипер на вкус, но не прекалявайте със солта, защото и чипса е солен.



В голяма огнеупорна чиния наредете тортила чипс и поръсете със сместа от кайма и боб. Може да повторите и още наколко реда чипс и кайма, но по-добре е да направита няколко чинии само по един пласт чипс и кайма, за да не омекне бързо чипса. Поръсете с настърганото сирене и поставете чинията във фурната под загрят горен реотан , под грил или в микровълновата, докато сиренето се разтопи.
Сервирайте веднага поръсено допълнително по ваш избор с маслини, домати, авокадо, лук, зелена салата, чушки, гуакамоле, заквасена сметана.
Хапва се като се взима с ръце парченце чипс с част от топинга.
За парти може да се приготви като върху голямо плато се наредят парченца чипс и върху всяко поотделно се сложи по малко от каймата, настърганото сирене, гуакамоле и заквасена сметана.

Comments

  1. Чудесно предложение! Обчам начос иможе би ще успея да ги направя! Майната и на диетата! :)
    Поздрави
    Маги

    ReplyDelete
  2. ellerine sağlık hmm güzel.sevgilerimle...

    ReplyDelete
  3. Маги, ако го направиш с пуешка или пилешка кайма и намериш пълнозърнест чипс, ще е малко по-диетично.
    поздрави!

    ReplyDelete
  4. Мммм - страхотно!! Това със сигурност ще е следващото ястие с кайма, което ще се готви вкъщи :!! Благодаря за прекрасната рецепта!!

    Танита, бих искала да те поканя да си вземеш една блог награда: http://angellovescooking.blogspot.com/2011/02/i-blog-awards-sharing-part-i-pomegrante.html

    Желая ти прекрасна седмица,
    Мина

    ReplyDelete
  5. Благодаря много за наградата, Мина!

    ReplyDelete
  6. това нещо отдавна се каним да го направим с приятели обаче все се дънят. и днес си го направих сам :). още не съм го кусал... случайно се обади един приятел да ми врънка, че не получил кабота в HP. сигурно няма да си утива с вино, но отворих мезек-а вече :). правих разни импровизации и нз дали става :Д нямам търпение да си дотътри дупето! днес тъкмо успях да пробвам и спрей-а за готвене ... тъкмо пристигна и се чудех с какво да го пробвам. пожелайте ми късмет :Д :Д :Д дано е станало. И МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА УПЪТВАНЕТО. а и друго... вместо да го хакам в микровълновата си направих отделно фондю (бяло вино + кашкавали и сирена разтопени в тенджера). микровълновите са ШИТ. и не прекалявайте с това моля, ще си изкъртите организма. правете го само когато сте депресирани :Д :Д :Д или искате да се поглезите

    ReplyDelete
  7. Ама ти наистина знаеш как да се поглезеш, този сос със сирената и виното наистина е идеален за случая. Дано приятеля ти е успял да дойде навреме, преди да е омекнал чипса, хубаво е да се хапва веднага, докато е още хрупкав:)

    ReplyDelete
  8. Страхотна рецепта! Приготвих я и се хареса на цялото семейство. Благодаря ви за вкуснотиите, които споделяте. От години следя блога ви и всичко, което съм изпробвала е прекрасно. Успешна година Ви желая! Боряна

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря за хубавите думи! Здрава и успешна Нова Година и на Вас!

      Delete

Post a Comment