Лозови сарми с агнешка кайма и ориз

Лозовите сарми са една от любимите гозби на цялото семейство. До сега винаги ги бях правила като задушавам предварително лука с каймата, после прибавям ориза и запържвам леко. Този начин на приготвяне със сурова кайма, видях в една книга с турски рецепти, стори ми се доста по-лесно и бързо, и реших да опитам. Не мога да кажа кой от двата варианта е по-вкусен, но определено този е по-мързелив и спестяващ време:)



Около 40-50 лозови листа, пресни или консервирани
500г агнешка кайма, най-добре е сами да си смелите месо, както направих аз
3/4ч.ч бял ориз, почистен и измит
1 глава лук + 4 стръка зелен лук(или още 1 глава стар лук), почистени и нарязани на ситно
По една връзка копър, пресен джоджен и магданоз, нарязани на ситно
2с.л нарязани на ситно сушени домати, мариновани в зехтин
3с.л зехтин
Сокът от един лимон
Сол и черен пипер

Ако използвате пресни лозови листа, поставете ги в съд с вода, сложете на котлона и оставетe да поврят 2 минути, извадете ги от топлата вода, полейте ги със студена и оставете да се оцедят.
Ако използвате консервирани, оцедете ги от марината, залейте ги с вряща вода и оставете така за 20 минути. Извадете ги и ги полейте със студена вода, оставете да се оцедят. (Аз ги слагам в дъблок съд подходящ за микровълнова, наливам вода така че да ги покрие и ги пускам за 5 минути в микровълновата. Изваждам , поливам със студена вода и оставям да се оцедят.)
Поставете в купа агнешката кайма, прибавете ориза, зелените подправки, сол и черен пипер на вкус, 1с.л зехтин и омесете всички продукти.
Постелете едно лозово листо върху плоска чиния или кухненска дъска, сложете около една супена лъжица от сместа(лъжица и половина, ако са по-големи листата) и загънете стегнати сарми, както е показано на снимките. Повторете с останалите листа и пълнеж, докато свърши пълнежа.
Поставете няколко лозови листа на дъното на широка тенджера и наредете плътно една до друга сармичките, ако е необходимо и на няколко реда(при мен се получават два реда).








Смесете останалия зехтин с лимоновия сок и 1ч.ч вода, с получената течнтост залейте сармичките.
Поставете отгоре тежка чиния и долейте, ако е необходимо още вода, така че да покрие сармите.
Сложете тенджерата на умерен огън, покрийте с капак, когато водата заври, намалете температурата и оставете сармите да се готвят на бавен огън около 45 минути, докато месото и ориза са готови.
Сервирайте топли с кисело мляко и парченца лимон!




Comments

  1. И аз си падам по мързеливия начин на приготвяне на плънката :)
    Но не съм пробвала с агнешка кайма, май отделих пакет чисто месо, ще взема да го пробвам на сармички.
    Много хубави (и апетитни ) снимки, Таня!

    ReplyDelete
  2. Танитка, и у нас обичаме лозови сърмички :)
    И аз като Пепчо не съм опитвала с агнешко.
    Прекрасно си ги поднесла:)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  3. Изглеждат страхотно, обичам агнешко и лозови сърми.Няма как да не се пробват!Чудесна идея!

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Пепи, Дани, Мариянка, благодаря ви! Сигурна съм, че щом обичате сармички, този вариант с агнешка кайма ще ви хареса. Аз много обичам постни, първите месни които сготвих пред години, бяха именно с агнешка кайма и това е за мен комбинацията, странни са ми с друго месо.

    ReplyDelete
  6. и свински...и... не запържваме каймата - стават по стегнати и вкусни. не се мръщим ако ни приготви някой :) със запържена кайма. не сме опитвали с агне, но идеята си струва. със здраве

    ReplyDelete

Post a Comment