Пилешко в листа от зелена салата(P.F.Chang's Chicken Lettuce Wraps)

Това предястие(когато го приготвям у нас минава за основно ястие), си харесах в един любим азиатски ресторант, с малко по-модерна кухня, или може би азиатска кухня пригодена за американския вкус.
Интересна е най-вече идеята - накълцано на ситно месо в зелена салата, така че ако не разполагате с някой от допълнителните продуктите или ви е странен на вкус, като водния кестен, който е типичен за азиатската кухня, може да си побългарите рецептата и да замените със ситно нарязан морков или червена пиперка(добре е да останат хрупкави при готвенето), може да прибавите и други зеленчуци, които се съчетават добре с пилешката кайма, като нарязан на ситно патладжан или тиквичка.

Продукти:
2с.л олио
500г пилешки гърди
1 глава лук, почистен и нарязан на малки парченца
4 скилидки чесън, накълцан на ситно
2 ч.л почистен и нарязан на ситно корен джинджифил
1ч.ч нарязани на малки пърченца гъби(шийтаки, печурки или по ваш избор)
1 кутия(240мл) консервирани водни кестени, нарязани на ситно(по желание)
3-4 стръка зелен лук, почистен и нарязан на малки парченца
Пресен кориандър по желание
Листа зелена салата(добре е да са хрупкави, затова са най-подходящи листата от айсберг салата)

За соса:
3с.л Хойсин(Hoisin) сос*
2с.л вода
2с.л соев сос
1ч.л сусамено олио

Приготвяне:
Смесете в чаша продуктите за соса и объркайте.
Пилешките гърди, нарежете на парчета и смелете на едро във фуд процесор или месомелачка, ако не разполагате с такива, нарежете пилешкото на много малки кубчета(около 0.5см)
Загрейте 2 с.л олио в уок или тиган с незалепващо покритие, прибавете лука и пилешкото. Гответе 3-4 минути като бъркате непрекъснато. Прибавете чесъна, джинджифила, гъбите и гответе(като го разбърквате непрекъснато) докато пилешкото побелее изцяло. Прибавете зеления лук и кестените, гответе още 1-2 минути и прибавете продуктите за соса. Гответе още 2-3 минути, докато пилешкото се покрие със соса.
Свалете от огъня и сервирайте заедно с листа от зелена салата.
Във всяко листо слагате по няколко лъжици от пилешката смес, може да поръсите с листа кориандър, завивате листото и хапвате.

В ресторанта се сервират с пържени Cellophane noodles, които аз пропускам, вместо тях може да поднесете със сварен бял или кафяв ориз, като сложите малко от него в листото салата заедно с пилешкото.

*Хойсин(Hoisin) сос е китайски сос, който може да намерите в азиатските магазини или в по-големите супермаркети, ако не разполагате с такъв, пригответе соса от следната смес:
3с.л соев сос
2с.л кафява захар
1ч.л оцет
1ч.л сусамено олио
няколко капки лют сос(ако обичате лютиво)
1ч.л царенично нишесте

Comments

  1. Много ми допада тази тенденция:бързо и вкусно :)Браво ,Таня!

    ReplyDelete
  2. Това съм го опитвала и аз, в един азиатски ресторант и беше наистина много вкусно. Сега след като имам и рецептата, ще си го направя като наистина може да използвам някой от съветите за побългаряване. Благодарности и поздрави. :)))

    ReplyDelete
  3. Изглежда много вкусно.Задължително ще го приготвя!

    ReplyDelete

Post a Comment