Пълнени сухи чушки с боб

Това е едно от традиционните постни ястия които приготвям за трапезата ни на Бъдни вечер, благодарение на свекърва ми, която всяка година заедно с Коледните подаръци ни изпраща и сушени чушки. За тези от моята страна на океана, които няма как да се сдобият с такива , може да намерите сухи червени чушки в почти всеки голям хранителен магазин при мексиканските храни, има hot и mild. Mild са поносимо люти, ако имате късмет може и почти да не лютят.






4с.л олио или зехтин за готвене
3 глави кромид лук, почистени и нарязани на ситно
1 морков, почистен и нарязан на малки кубчета
Около 500г сварен бял боб
12-15 сушени червени чушки (може и повече, зависи от големината им)
1 с.л червен пипер
1-2 с.л лютеница (по желание)
1 с.л сух джоджен
2 ч.л суха чубрица
1/4 ч.ч вода
2 с.л олио(зехтин)
Сол

Сухите чушки накиснете в гореща вода за 20-30 минути, докато омекнат.
Загрейте  в подходящ съд 4 с.л олио или зехтин и задушете на слаб огън лука и моркова, докато омекнат.
Прибавете червения пипер, бъркайте около минута, докато се поеме от мазнината, прибавете сварения боб и лютеницата. Объркайте всичко добре, прибавете джоджена и чубрицата, подправете със сол на вкус.
С получената смес напълнете чушките, наредете ги в намазнена тавичка и полейте с водата.
Намежете чушките отгоре с олио(зехтин) и печете при 180С(375Ф) градуса фурна около 30 минути.



Comments

  1. Това национално ястие е много вкусно и винаги присъства на трапезата ни на Бъдни вечер:) а питката която се подава в ъгълчето е прекрасна!

    ReplyDelete
  2. Традиционните за Бъдни вечер пълнени чушки. Изглеждат чудесно заедно с питката!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  3. Много вкусно и обичано ястие са сухите чушки с боб, Таня! И понеже много ги обичаме, ги приготвям единствено за Бъдни вечер :) Постна и лесна за приготвяне рецепта, но за нас толкова празнична, че не искам да я превръщам в делнична. Ама, кажи си сега: не са ли нашите чушки най-хубави, не само защото са летяли над океана? Дъщеря ми е в Германия, ей тук дето се казва, само на 2000 км. и на нашия континент, но и тя получава това в колета за Коледа :)) Няма да е празника празник, ако няма нещо наше, традиционно, нали? Тогава макар и далече, ти е легнало сърцето почти на място! Това са великите, малки неща, които ни правят щастливи!
    Много щастие, здраве и звезди в очите ти пожелавам, мила! Весели Коледни празници! Прегръщам те!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти много Ирма, весели празници и на теб и любимите ти хора!
      Наистина като нашите чушки няма никъде. Ние, макар и далеч от БГ си спазваме българските традиции и обичаи, и винаги приготвяме, нашите си традиционни ястия за празниците. Макар и далеч от родната земя, си оставаме Българи, мило ни е всичко българско, стараем се да го опазим, съхраним и предадем на децата си и тук.

      Delete
  4. Е това е неустоимо вкусно! Просто няма как човек да не се влюби в ястието:)

    ReplyDelete
  5. Танче, само да ти кажа, че вече няма нужда свекърва ти да праща сушени чушки в колети. Вече български такива се продават в Малинчо, има ги също в Балкан маркет в Lynnwood. Аз също много ги обичам, но никога не съм приготвяла сама, но за предстоящите празници, задължително ще направя по твоята рецепта.

    Поздрави,
    Тони

    ReplyDelete
    Replies
    1. здравеи тони,
      погледнах в саита на малинчо, но нещо не ги виждам сушените чушки?


      теодора чеис
      dorothea_dc@yahoo.com

      Delete
    2. Аз си купих оттам преди няколко месеца 3 пакета, предполагам че с наближаващите празници може и да са свършили. Интересното е, че след като ги получих, отидох в местен магазин за балкански стоки, там също ги имаше – това е в щата Вашингтон. Така че мога да ви посъветвам да отидете до местен магазин, ако има във вашия щат, който да продава български стоки.

      Весели празници!

      Тони

      Delete
    3. Привет, току що погледнах отново в Малинчо и видях, че имат сушени чушки - https://www.malincho.com/p-7976-dried-red-peppers-detelina-100g.aspx

      в раздела са Spices > Imported from Bulgaria

      Дано успеете да си поръчате!

      Тони

      Delete
    4. Mного ти благодаря, аз ги търсех в раздел консервирани зеленчуци,явно са в подправки, поздрави от снежен Mеин.

      теодора чеис

      Delete
    5. Много благодаря за инфото Тони, друго си е то свекърва ти да ти изпрати чушките, но май няма да стигнат до Коледа тази година и тези дни ще мина през Балкан Маркет да си купя.
      Весели празници!

      Delete
  6. 3дравеи Tаня,

    и аз много искам да направя чушките за коледа, но пак имам проблем с продукта-не мога да намеря сухи червени чушки в местните/Mеин/ супермаркети;ако някои знае саит в интернет,откъдето мога да си ги набавя, моля за линк!



    Tеодора 4еис,
    Mеин

    ReplyDelete

Post a Comment