Sunday, April 22, 2012

Баница с газирана вода

След приятелска забележка, че нямам рецепта за обикновена баница в блога си, бързам да се поправя и споделям рецептата за най-често правената от мен баница със сирене, яйца и газирана вода.
450-500г кори за баница
Около 100мл олио
5 яйца
1ч.ч. (240 мл) газирана вода
250-300г сирене, натрошено
1с.л студено масло

Намажете с олио дъното на кръгла или правоъгълна тава.
Сложете една цяла кора на дъното. Всяка следваща кора, намазвате тук там с четчица с олио и набръчквате, така че да покрие половината тава, до нея слагате друга такава кора, така че двете да покрият целия диаметър(според това колко искате да ви е мазна баницата, мажете с повечко или с по-малко олио). Поръсъвате с натрошено сирене и продължавате да редите по същия начин, докато се свършат корите. Последните две кори с които завършвате баницата оставете гладки, без да ги набръчквате. Нарежете с нож баницата на квадрати.

Яйцата разбийте с газираната вода до гладка смес. С тази смес залейте отгоре баницата. Разклатете във всички посоки тавата, така че сместа да покрие равномерно навсякъде.
Маслото нарежете на много малки парченца и наредете отгоре върху баницата.След като баницата е залята със сместа, включете фурната да загрее до 190С(375Ф) градуса.(Докато фурната загрее, течноста с която е залята баницата, започва леко да попива.)Печете 30 минути, след това намалете градусите до 175С(350Ф) и допечете баницата до златисто.

Извадете опечената баница от фурната и обърнете тавата с баницата върху 3 чаши или купички(краищата на тавата, да опират върху купичките или чашите), покрийте отгоре с голяма кърпа, така че краищата и да стигат повърхността на която са чашите и оставете да изстине. По този начин баницата не спада и остава пухкава.(Друг начин който правя за обръщането е, ако баницата е в кръгла тава я обръщам да стои върху правоъгълна, или обратното правоъгълна върху кръгла.)

Ако харесвате моя блог може да ме последвате в Инстаграм и да харесате страницата във Фейсбук!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...