Канелени рулца с глазура от крем сирене (Overnight Cinnamon Rolls)


И ако предишната рецепта можеше да се нарече що годе здравословна, то тази не е такава, но затова пък е много вкусна. Както казах на децата е от закуските за "веднъж в годината", въпреки че те никак не са съгласни, защото много ги обичат. 

Рецептата за тези канелени рулца е много подходяща за закуска през уикенда, защото може да се приготви вечерта, а сутринта само да се изпекът.




Продукти за тестото:
3 яйца
Около 1 ч.ч бътърмилк*
1/3ч.ч захар
6с.л разтопено масло
1ч.л сол
4 и 1/4ч.ч брашно
1с.л суха мая

За пълнежа:
2/3 ч.ч кафява захар(може да увеличите на 1ч.ч, ако обичате по-сладко)
2с.л канела
4 с.л меко масло

За глазурата:
120г безсолно крем сирене
60г масло, стайна температура
1ч.ч пудра захар
1-2с.л прясно мляко


Яйцата+ бътърмилка трябва да са 1  и 1/2 ч.ч, така че първо поставете в мерителна чаша яйцата и долейте толкова бътърмилк, че да се получи 1 и 1/2 ч.ч течност.

Бътърмилк е течността която се получава след избиването на маслото, в България мисля, че се казва мътеница. Тук се продава готова, но ако вие не разполагате с такава може да си приготвите като към 1ч.ч прясно мляко прибавите 1ч.л изцеден лимонов сок и оставите за около 10 минути докато се пресече или смесите 1:1 кисело и прясно мляко.

Замесване на тестото в машина за хляб:
Разбийте яйцата, захарта, маслото и бътърмилка. Изсипете в кошничката на машината. Отгоре поставете пресятото брашно, поставете в едно ъгълче солта, а в средата маята, поставете в машината за хляб и пуснете програмата за тесто.

Пригответе си сместа за пълнежа като объркате захарта с канелата. Разтопете леко маслото, така че да може да се размазва лесно, но да не е течно.

Слад като програмата за тесто свърши, извадете втасалото тесто от кошничката на машината и разточете върху набрашнена повърхност до правоъгълник с размери 48Х30 см.

Намажете правоъгълника с мекото масло, а отгоре поръсете със сместа от захар и канела, като оставите около 1.5 см от единия дълъг край без масло и захарна смес. Навийте разточеното тесто на стегнато руло, като започнете от края който е покрит с масло и захар.
Нареже рулото на 12 части от по 4 см.

Намаслете правоъгълна тавичка с размери 22Х33см(9Х13 инча) и наредете в нея парчетата, 3 реда по 4 рулца, като ги поставяте с отрязаната страна отдолу на дъното.
Покрийте тавичката с найлоново фолио и поставете в хладилника за една нощ или до 16 часа.







На сутринта извадете тавата от хладилника и оставете на топло за около 1 час или поставете тавата в изключена печка на горната решетка, а на долната решетка поставете съд с вряща вода, затворете печката и оставете така за 30 минути или докато рулцата започнат да увеличават обема си.Извадете тавата от фурната и я включете да загрее до 180С(350 Ф) градуса. Върнете тавичката в загрятата фурна и печете рулцата около 30-40 минути, докато получат хубав златисто-кафяв загар.







Докато рулцата се пекът си пригответе глазурата като разбиете крем сиренето с маслото, пудрата захар и прибавите 1-2 лъжички прясно мляко, до получаването на гладка смес.

Когато рулцата се изпекът, извадете от фурната, оставете за около 5 минути да поизстинат малко, намажете с глазурата и сервирайте веднага!




*тестото може да замесите и на ръка.

*ако приготвяте рулцата през деня и искате да ги имате веднага, пропуснете процедурата с поставянето в хладилника. След като сте ги наредили в тавичката, оставете рулцата за около 30-40 минути да втасат и изпечете.

*към сместа за пълнежа от канела и захар може да прибавите счукани орехи или други ядки, стафиди, сушени червени боровинки.




Comments

  1. Разбирам защо не са съгласни на подканата "веднъж годишно". Кой би устоял на тези рулца?
    Страхотни са, Танита! Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Изглеждат много изкушаващо!Ще ги опитаме у дома,благодаря за предложението!Хубав ден!

    ReplyDelete
  3. Забравих за здравословното хранене в мига, в който ги видях :) Прекрасни са! И тази глазура много ми хареса. Записвам си рецептата.
    Поздрави и хубаво настроение!

    ReplyDelete
  4. Рулцата са просто невероятни. Ще ги напрявя в най-скоро време. Поздравления за хубавия блог!

    ReplyDelete
  5. Prosto sa prekrasni i predizvikatelni.Imate prekrasen blog.

    ReplyDelete
  6. Привет от България, Таня. От дълго време бях обещала на Марина да ги направя и днес си изпълних обещанието. Толкова вкусни и ароматни! Разкошно пухкаво, тип козуначено тесто! Истинска наслада! Благодаря!

    ReplyDelete
  7. Здравейте Таня, днес направих рулцата и се получиха прекрасни! Меки, ароматни и вкусни. Благодаря за рецептите които споделяте! Keep up the good work!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, много се радвам, че са се харесали!

      Delete
  8. Днес най-накрая се реших и пробвах канелените ролца. Резултата като за първи опит не е на 100% същия (на външен вид), но вкуса е не земен, просто се топят в устата. Благодаря за споделена та рецепта!

    ReplyDelete
  9. Днес направих тези чудни канелени рулца и са страхотни. Изядох едно в 3 през нощта :). Направих ги с прясна мая почти 20 гр и станаха бая големи,не точно рулца, а направо ролки. :)
    Благодаря за чудесната рецепта! Наистина са като козунак, дори на конци. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да, много са искусителни,няма как да се въздържи човек при това ухание, което идва от кухнята, когато се изпекът.

      Delete

Post a Comment