Тиквен пай




Продукти за подложката:

1 и 1/4 ч.ч пресято брашно
1 ч.л захар
1/2 ч.л сол
8 с.л  студено масло, нарязано на малки кубчета
2-3 с.л студена вода

В купа объркайте брашното със солта и захарта. Прибавете маслото и притрийте с пръсти до получаването на трохи. Прибавете 2 супени лъжици вода към трохите и оформете тестото на топка. Ако трогите са още сухи и не може да оформите топка  добавете още една лъжица вода.
Разточета на кръг с дебелина около 1.5см, увийте с найлоново фолио и приберете в хладилника поне за 1 час. Маже да престои и цяло денонощие.
Извадете тестото от хладилника непоследствено преди печенето и разточете върху набрашнена порърхност на тънка кора, така че да покрие дъното и стените на фарма за пай с диаметър 23-25см.
Внимателно преметнете половината кора върху точилката и пренесете върху формата за пай , притеснете с пръсти, така че плътно да покрие дъното и стените. Изрежете излъшното тесто, от което може да оформите декорация, ако желаете.
Надупчета тук там тестото с вилица, покрийте с хартия за печене, поставете върху нея бобени зърна или тежести за пай и изпечете в предрарително загрята до 200С (400Ф) градуса фурна за 15 минути, след което махнете хартията и бобовите зърна, и допечете за още 5 минути.

Докато се пече кората, пригответе плънката.
Продукти за плънката:
1 и 3/4 ч.ч пюре от тиква
1/3 ч.ч кафява захар
1/4 ч.ч бяла захар
1/2 ч.л канела
1/4 ч.л джинджифил на прах
1/4 ч.л смлени зърна карамфил
1/4 ч.л сляно на прах индийско орехче
3 яйца
3/4 ч.ч сметана
1/2 ч.ч прясно мляко

Объркайте в голяма купа всички продукти за плънката и изсипете върху изпечeната кора.
Намалете фурната до 175С (350Ф) и печете още 50-60 минути, или докато плънката се захване в средата. Изключете фурната, отворете вратичката на фурната, оставете за още 5 минути пая в нея и след това извадете.
Оставете напълно да се охлади, да постои няколко часа и тогава сервирайте.
Нарязаните парчета може да поднесете с разбита сметана.



Comments