Свинско в листа от кисело зеле

Преди доста вече години Жоро Бордовски (Вечна му памет!) написа тази рецепта във форума на "Гответе с мен" и веднага ми стана любима. Месото се получава много сочно и крехко. Спомням си, че за четвъртия или петия рожден ден на голямата ми дъщеря бях приготвила пълен до горе гювеч с такива "месни сармички", които много се уважиха от гостите. 



Продукти:
около 1 кг шарено свинско месо
около 12-15 листа от кисело зеле
сол, черен пипер, червен пипер
зехтин за готвене или олио

Нарежете месото на порции с големина колкото една сарма.
Натрийте месото с подправките, малко сол (защото зелето е солено) и олио/зехтин.
Загънете всяко парче в зелев лист. Ако листата са много големи, може да ги разрежете на половина.
На дъното на намазан с олио глинен гювеч или чугунена тенджера поставете листо от зелето и върху него наредете плътно завитите парчета месо. Добре е, ако може да се съберат на един ред.
Сипете около 1/4ч.ч сок от киселото зеле или вода, поръсете отгоре с червен и черен пипер, и една лъжица олио/ зехтин.
Затворете гювеча/тенджерата с капак и поставете във фурната.
Отгоре може да поръсите с нарязан на малки парченца бекон.
Печете 15 минути на 200С (400Ф) градуса, след това намалето фурната на 180С (355Ф) и печете още 60-70 минути, до готовност на месото, махнете капака и допечете за още 10-15 минути.






Comments

  1. Страхотното предложение на Жоро, който много липсва на кулинарното пространство. Но ето, че рецептите му живеят, а с тях и той. Страхотни снимки и много много вкусно изглежда. Все му се каня на това ястие и все нещо става. Време е да го приготвя и аз.
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Няма да съжаляваш, приготвя се бързо, а е много вкусно!
      Весели празници!

      Delete
  2. И аз помня тази рецепта, но все не се наканвам да я направя. Въпросът ми е дали не е по-добре месото първо да се "запечата"(sear). Готвя месо много често/всеки ден и всеки път когато не го запечатам предварително в подобно ядене съжалявам. Как мислиш?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Заедно с това приготвих от същото месо и свинко с прясно зеле, че мъжа ми не е голям почитател на киселото, за което запечатах месото. Та мога да твърдя, че товя месо в зелевия лист се получи много по вкусно и без да е запечатано. Последните няколко години за Коледа с приятелката ми приготвяме капама, за която винаги запечатваме свинското и ни отнема доста време, затова тази година предложих да приготвим това ястие, защото по вкусови качества никак не отстъпва на капамата, а ще си спестим време и усилия. Може и да съм пристрастна, но по-този начин дори ми е по-вкусно месото.

      Delete
  3. Мерси, Таня! Вчера го сготивих по рецепта(без запечатване) и останах много доволна. Наистина няма нужда в случая. Мерси много за напомнянето на рецептата - определено ще влезе в репертоара ми.А ти тук имаш ли рецептата за капамата?

    ReplyDelete
  4. Ех...Жоро...Танечка, да знаеш колко ми липсва...Хапвала съм това ястие лично приготвено от него и да си призная не мога да го направя чак така, като него. Но ще присъства и тази година на масата ни, в стремежа да достигна майсторството на Жоро и да го споменем с обич!

    ReplyDelete
  5. Рецептата е страхотна, но дали е възможно свинското да се замени с пилешко и колко време ще е необходимо за приготвянето. В момента нямам свинско под ръка, но имам бяло пилешко,за това се интересувам :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ще стане и с пилешко, може би около 45-60 минути ще са му достатъчни.

      Delete

Post a Comment