Киш със спанак


Приготвяне на кората:
Продукти:
1 и 1/4 ч.ч брашно
1/2 ч.л сол
1/2 ч.л захар
1/2 ч.ч студено масло (112г), нарязано на малки кубчета
2 с.л (30мл) ледено студена вода

Тестото за кората може да подготвите с кухненски комбайн или на ръка.
На ръка:
В купа пресейте брашното със солта и захарта. Прибавете маслото и притрийте с пръсти до получаването на трохи. Прибавете 2 супени лъжици вода към трохите и оформете тестото на топка.
С кухненски комбайн: Пресейте брашното със солта и захарта, и изсипете в купата на кухненския робот. Прибавете маслото и и пуснете на пулс комбайна. След 6-8 пулса се образуват брашнени трохи. Прибавете една по една лъжиците вода, като продължавате да разбивате с комбайна, докато тестото трохите започнат да се слепват на топка. Ако трохите са още сухи и не може да се оформи топка  добавете още една лъжица вода.

Полученото тесто, поставете върху набрашнена повърхност и разточета на кръг с дебелина около 1.5см, увийте с найлоново фолио и приберете в хладилника поне за 1 час. Може да престои и цяло денонощие.
Извадете тестото от хладилника непоследствено преди печенето и разточете върху набрашнена порърхност на тънка кора, така че да покрие дъното и стените на фарма за пай с диаметър 23-25см.
Внимателно преметнете половината кора върху точилката и пренесете върху формата за пай , притеснете с пръсти, така че плътно да покрие дъното и стените. Изрежете излъшното тесто, от което може да оформите декорация, ако желаете.
Надупчета тук там тестото с вилица, покрийте с хартия за печене, поставете върху нея бобени, оризови зърна или тежести за пай и изпечете в предрарително загрята до 190С (375Ф) градуса фурна за 20 минути, след което махнете хартията и бобовите зърна, и допечете за още 5 минути.

Продукти за плънката:
1 с.л масло
5 стръка зерен лук, почистен и наразян на дребно.
200г спанак, пресен, нарязан на лентички или замразен(размразен)
100г сирене Грюер, настъргано
4 с.л настърган Пермезан
4 яйца
1 ч.ч млечна сметана
1/2 ч.ч прясно мляко
Щипка смляно индийско орехче
Сол и черен пипер

Приготвяне на киша:
Разстопете маслото в тиган, прибавете зеления лук и задушете, докато омекне. Прибавете спанака и задушете за още 1 минута. Посолете леко и объркайте.
Оставете сместа да изстине.
В купа разбийте добре яйцата заедно с прясното мляко и сметаната.
Прибавете настърганите сирена и объркайте.
Прибавете изстиналата смес от лука и спанака, сол, черен пипер и индийско орехче. Объркайте всичко добре.
Изсипете върху изпечената кора.
Печете 50-60 минути при 175С (350Ффурна, докато средата се захване. Изключете фурната и оставете за още 10 минути киша в нея.


Ако харесвате моя блог може да ме последвате в Инстаграм и да харесате страницата във Фейсбук!

Comments

Post a Comment