Пилешки гърди с фъстъчен сос и спанак

Това е моя интерпритация на любимо ястие "Swimming Rama" в тукашните Тай ресторанти. Принципа на ястието е един, върху основа от сварен ориз, се поставя спанак, парченца пилешки гърди и фъстъчен сос.  Освен ориза обаче, начина на приготвяне на останалите компоненти много варира. В някои от ресторантите, пилешкото месо се сварява докато побелее във вряща вода, в други пилешкото е сварено в кокосовото мляко, с което после се приготвя соса, а в някои пилешкото леко се запържва, което на мен най ми допада, в другите случаи ми идва малко сурово и безвкусно. Спанака може да е суров или задушен на пара. Явно всеки готвач си има собствена рецепта за фъстъчен сос, защото във всеки ресторант вкуса е различен.  Доста експериментирах с фъстъчения сос , докато получа вкуса, който най-много ми допада. Вегетарианския вариант на това ястие е, като вместо пилешко се зъпържат леко зеленчуци (лук, зелен боб, морков, чушка, броколи, карфиол, зеле) по метода "stir fry" или се сварят на пара.

Ето и моята рецепта:



За 4 порции:
2 бр. пилешки гърди + 2с.л светъл соев сос
4 ч.ч сварен бял или кафяв ориз (карфиолен ориз за нисковъглехидратен вариат)
4 шепи бейби спанак
Печени фъстици, около 4 суп.лъж.
Фъстъчен сос

Пилешките гърди нарежете на тънки жулиени, полейте със соевия сос, объркайте и оставете в хладилника за 15-20 минути.
В голям тиган загрейте 1с.л олио(зехтин или фъстъчено олио), прибавете пилешкото и гответе, като бъркате непрекъснато  докато течността, която пуска пилешкото се изпари и то съвсем леко, започне са позачервенява. Свалете от котлона.

Продукти* и приготвяне на фъстъчения сос:
1 кутия кокосово мляко (400мл)
6 с.л фъстъчено масло
2 с.л рибен сос
2 с.л соев сос
1 с.л червена къри паста
2-3 с.л кафява захар, кленов сироп, мед или друг подсладител какъвто ползвате.
1 ч.л оризов оцет или прясно изцеден лимонов сок

В малка тенджера загрейте кокосовото мляко и към него прибавете фъстъченото масло, рибения сос, соевия сос, къри пастата и захарта (ако ползвате мед го прибавете в края).
Бъркайте докато фърстъченото масло, къри пастата и захарта се разтворят в кокосовото мляко и се получи хомогенна смес. Оставете да поври 5 минути до получаването на гладък сос, прибавете оцета(лимоновия сок), разбъркайте добре и свалете от огъня.

Сглобяване на ястието:

В чиния разстелете 1ч.ч сварен ориз, върху него около шепа бейби спанак. Върху спанака разпределете ¼ от пилешкото и полейте с фъстъчен сос. Отгоре поръсете с печени фъстъци. Може да поръсите или украсите с пресен кориандър.


*Продуктите за фъстъчения сос може да намерите в големите супермаркети, в секциите за азиатски храни.

Ако харесвате моя блог може да ме последвате в Инстаграм и да харесате страницата във Фейсбук!

Comments

  1. Много интересно! Не съм яла и непременно ще опитам!Благодаря!

    ReplyDelete
  2. ако обичаш Тай храна и вкуса на фъстъчено масло ще ти хареса.

    ReplyDelete

Post a Comment