Супа топчета



Продукти за топчетата:
400г кайма(телешка,смес със свинска, агнешка, пуешка, пилешка... )
2с.л ориз
1ч.л ронена чубрица
Сол и черен пипер на вкус

3-4с.л брашно за овалване на топчетата

За супата:
2 литра домашно приготвен бульон(телешки или зеленчуков) или вода
1 глава лук, нарязана на ситно
2 моркова, нарязани на малки кубчета
2 стръка целина, нарязани на тънки парченца или няколко резена от глава целина, нарязани на малки кубчета (по желание)
2-3 средно големи картофа, нарязани на кубчета
шепа фиде
1ч.л ронена чубрица
Сол и черен пипер на вкус
Пресен магданоз, нарязан на ситно

За застройката:
1 голямо яйце или 2 по-малки
4с.л кисело мляко
1с.л брашно

Брашното за овалване поръсете по дъното на голяма чиния с повдигнати краища или тавичка.

Объркайте каймата с ориза и подправките, омесете добре, накъсайте на малки парченца, оформете топчета и оваляйте в брашното. (Аз оформям като сложа 2-3 парченца на разстояние между дланите и леко притъркалям, докато се получат топчета, но ако нямате опит правете по едно. Топчета поставям в чинията с брашното, като се съберат около двадесетина, леко разклащам чинията напред назад, така че да се овалят топчетата. Избутвам ги в единия край на чинията и продължавам с останалите по същия начин.)

В подходяща тенджера изсипете бульона/водата, прибавете нарязания лук, морковите и целината, поставете на умерен огън. След като заври, гответе 10 минути и прибавете картофите. 

След като супата отново заври прибавете внимателно топчетата и разбъркайте леко, за да се разделят топчетата, ако са залепнали при изсипването. Добавете 1-2 с.л сол и чубрицата, оставете отново да заври и гответе 20 минути. 

Прибавете фидето, гответе още 5 минути и свалете от огъня. 

В дълбока, огнеопорна купа рабъркайте продуктите за застройката.
Прибавяйте към сместа по малко от горещия бульон на супата, като бъркате непрекъснато с тел за разбиване, докато се темперират яйцата(около 2-3 чаши от бульона са необходими) и след това върнете всичко към супата, като бъркате енергично, докато се резмеси с останалия бульон в супата.(ако нямате опит със застройки, по-добре използвайте само жълтъка на яйцето, за да не се пресече белтъка). Доовкусете със сол, черен пипер и поръсете с прясно нарязан магданоз.

Друг начин за застройване на супата е с варена застройка, който аз предпочитам в последно време, защото няма риск да се пресече яйцето. Продуктите за застройката се разбиват с тел в малка тенджерка. Поставя се на слаб огън, бърка се непрекъснато, като заври и почне да се сгъстява се прибавя по малко от горещия бульон, бърка се енергично, докато се добави около 500мл от бульона. Готви се 1-2 минути и се връща всичко обратно към супата.

За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм  и да харесате страницата на блога във Фейсбук!

Comments

  1. Здравейте Танита
    Вчера сготвих за първи път в живота си супа топчета - един от най-вкусните спомени от детството ми! - и то по Вашата рецепта. Стана истинско кулинарно удоволствие - благодаря Ви!
    Направих я с варена застройка и по съвет на майка ми, преди поднасяне добавих във всяка чиния малко лимонов сок.
    Аз живия от над 30 години в чужбина и Вашите рецепти ме връщат с радост в България.
    Сърдечни поздрави от Швейцария.

    ReplyDelete

Post a Comment