Пилаф с пилешко

или плов с курицей на руски. Почти всеки народ си има някакво традиционно ястие с ориз. Пилафът е известен като традиционно ястие сред източните народи. Този който днес ще ви представя, макар че е традиционно ястие на Узбекистан, се приготвя във всички бивши съветски републики. Традиционният Узбекски плов е ароматен ориз с овнешко месо, но може да се приготви и с други видове - агнешко, пилешко, телешко, свинско. Приготвял се е навън, на огън, в специален съд казан – голяма чугунена тенджера с тясно дъно и разширяваща се нагоре. Днес вече се приготвя и на котлона, в дъблок тиган. Рецепти за плов има стотици, колкото домакини, толкова и рецепти, като повечето настояват за оригиналност и се заформят едни спорове след всяка рецепта, като след някоя наша за супа топчета:) Специфичното за този пилаф са подправките и начина на приготвяне. Затова много важно е първо да се сдобиете със задължителните подправки – кимион на зърна, смлян кориандър, куркума. Ориза трябва да е дългозърнест, басмати или жасмин се препърчват в повечето рецепти, готви се без да се бърка, почти на пара, с малко вода (1:1, ориз вода), за да стане сух и ронлив, а не разварен. Има и специален Узбекски сорт ориз за плов  -  "Девзира" .


За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм.

Пилафът, който аз приготвям е с пилешко месо от горни бутчета, като най-бързия и лесен вариант, и въобще не претендира за оригиналност, но пък е обещаващо вкусен и си заслужава да опитате.

 Продукти:

4 - 6 с.л зехтин за готвене или олио

800г пилешко месо от горни бутчета

400г моркови, нарязани на къси пръчици

2ч.ч дългозърнест ориз

2.5 ч.ч пилешки бульон или вода

1 голяма глава лук

3-4 скилидки чесън

2 дафинови листа, по желание

1/2с.л зърна кимион

1ч.л куркума

1 ч.л смлян кориандър

1ч.л люспи лют червен пипер

1ч.л смлян черен пипер

Сол на вкус (около 2ч.л сол)

1 цяла глава чесън, почистена от люспите до първите скилидки, като внимавате да остане цяла

Наколко стръка пресен магданоз

 

Приготвяне:

     Ориза се измива много добре от нишестето, докато остане на прозрачна вода. Аз го накисвам за 5 минути във вода, посля я отливам, наливам нова, разбърквам, отливам и така няколко пъти, докато видя, че водата вече не помътнява, след това изсипвам ориза в цедка, измивам го с течаща вода и го оставям в цедката да се оцеди добре.

     Лука се нарязва на по- дълги лентички. Скилидките чесън се нарязват на ситно. Месото се нарязва на хапки. Загрява се мазнината в дъблок тиган с незалепващо покритие, прибавя се лука и чесъна, и се готви на слаб огън около 2-3 минути. Прибавя се месото, готви се още около 5 минути, като се бърка често, докато месото започне да придобива златист загар.

     Прибавят се подправките, готви се още 2-3 минути, докато подправките си пуснат цвета и аромата. Прибавят се морковите, готви се още 1-2 минути и се добавя бульона(водата).

     Оставете бульона да заври, намалете огъня, паставете вътре цялата глава чесън и гответе около 15 минути, до готовност на месото. Пробвайте бульона на вкус, ако е необходимо добавете още сол.

    Изсипете оцедения ориз върху месото, внимателно разстелете ориза по цялата повърхност, без да бъракате. Притеснете с опакото на лъжица ориза, така че течността да излезе над него.

     


    Оставете отново да заври, затворете плътно с капак и гответе на слаб огън 10-15 минути, докато се поеме водата.( Ако ориза е поел водата, но е още много твърд, добавете малко гореща вода и гответе още някоко минути под капак, докато се поеме водата.


Отворете капака и много внимателно оберете ориза от краищата, като го нахвърляте към средата, така че да се получи купол от ориза. Ориза не се бърка! Ако се вижда вода по краищата, засилете огъня и гответе още няколко минути, докато изври водата.

    Изключете котлона, пробийте с дръжката на дървена лъжица няколко дупки в средната част на купола, покрийте с памучна кърпа и капак тигана и оставете така за 30 минути.

    След 30 минути открийте съда, внимателно разбъркайте ориза и севрирайте, като поръсите с пресен магданоз. 



Comments