Zuppa di Pesce (Италианска супа с риба и морски дарове)

Още докато гледах мастъркласа в Мастършеф си знаех, че ще я сготвя някой ден тази супа, защото е точно по вкуса на съпруга ми, а той може да се каже се прехранва главно със супи. Преди да направя супата изгледах отново Мастъркласа, доста видеа в Youtube и рецепти в интернет. Нито една не се повтаря с другата, а всяка претендира за автентичност. Сглобих си моя рецепта с по-достъпни продукти и начин на приготвяне, който не е най-лесния, но пък мисля е по-вкусен.



Продукти:
500г каламари (само тубите), нарязани на колелца 5мм дебели
500 г едри скариди, почистени с оставени само опашките
500 г филе от бяла риба (аз използвам от треска), нарязано на по-големи хапки
300 г черни миди, добре почистени
300г бели миди (clams), добре почистени
4с.л зехтин
1 глава лук, нарязана на ситно
4 скилидки чесън, нарязан на ситно
1ч.л люспи лют червен пипер(по желание, ако обичате люто)
1 кутия 800мл консервирани домати, нарязани на ситно
4ч.ч рибен бульон*
1 дафинов лист
1/2ч.ч бяло сухо вино
Клончета прясна мащерка, пресен босилек и магданоз
Сол и черен пипер
Приготвяне на основата:
В тенджера загрейте 2с.л зехтин, прибавете лука и чесъна и задушете на слаб огън докато лука започне да променя цвета си.
Добавете лютия червен пипер и гответе още 1 минута, докато започне да пуска цвета си в мазнината.
Прибавете доматите и гответе още 10 минути, докато започнат да омекват.
Прибавете рибния бульон, дафиновия лист, няколко клончета мащерка, малко нарязан на ситно пресен босилек и оставете да поври около 20 минути. Овкусете със сол и черен пипер.
В дълбок тиган загрейте останалите 2 с.л зехтин, прибавете калмарите и няколко стръка мащерка. Гответе 2-3 минути, като разбърквате често, докато цвета им започне да става по-плътен бял. Прибавете скаридите и парчетата риба.
Гответе 2-3 минути и прибавете мидите.
Гответе още 2-3 минути, много леко поръсете със сол и черен пипер, и прибавете виното.
Затворете с капак и гответе докато мидите се разтворят.
Прибавете няколко черпака от доматения сос, затворете с капак и оставете да поври около 5 -8 минути, до готовност на калмарите.
След като са готови морските дарове, може да изсипите всичко към доматената основа, или да ги оставите в тигана и да сервирате като в дълбока чиния поставите част от тях и полеете допълнително с доматения сос от тенджерата. Поръсете с нарязан на ситно пресен магданоз и стрък босилек!
Сервира се с препечени филийки или паста!
*Рибния бульон може да си приготвите от люспите на скаридите или рибни глави и опашки, морков, лук, целина, магданоз, сол и черен пирер. Прибавяте към тях литър и половина вода и гответе окоро 30-40 минути дакато течността се редуцира до 1 литър. Прецедете получения бульон.

За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм.

Comments

  1. Здравей! Срещала съм те някога в бг-мамма и "гответе с мен". Наскоро се върнах от пътуване в Централна Америка, където ядох наистина невероятни супи, една от тях беше Sopa de mariskos. Имах огромното желание и вкъщи да направя нещо такова, всички в семейството обичат. Трябваха ми указания на които "да стъпя". Макар, че гледах видеа в youtube, попаднах на твоята рецепта и снимки и най- много се водех по тях, най- полезни ми бяха. Направих си повече от бульона, замразих си и сега ще правя супата за втори път. Благодаря ти и поздрави!

    ReplyDelete
  2. Горният коментар е мой, а супата скоро ще я правя за трети път! 😃

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, че толкова много се харесва супата! И аз си мисля да я направя в скоро време пак.

      Delete

Post a Comment