Украински палачинки "Налистники"

Налистники,  са много тънки палачинки с пълнеж най-често от извара и стафиди. Това което ги отличава от обикновените палачинки, освен че са много тънки, трябва да са по-жилави и без дупки, за да може да задържат плънката и да се навият. 

Има няколко начина да се сервират. Най-лесният е, като готовите палачинки се завиват с пълнежа и се сервират с плодове, сметана, сладко или плодови сосове. 

Друг начин е, като в тиган се разтопява масло и вече нагънатите с пълнежа палачинки се изпържват от двете страни. Така палачинките могат да се приготвят с пълнежа предварително, да се наредят в кутия и съхраняват в хладилника, а непосредствено преди сервиране да се изпържат в маслото. 

Третия начин е да се изпекат. Навитите с пълнежа палачинки се нареждат в тава, заливат се с разтопена масло и се запичат във фурната. Тук плънката е обилна, получава се като запечен чийзкейк в хрупкава коричка от палачинка.



Продукти:
250г брашно
300мл прясно мляко
300мл гореща вода
4 яйца
2 с.л захар
4с.л олио или разтопено масло
Щипка сол
Масло за намазване на тигана.
Яйцата се разбиват с брашното, прясното мляко, захарта и солта, до гладка каша. Прибавя се горещата вода, бърка се до еднородна смес, прибавя се мазнината и отново се обърква.
Сместа трябва да е с консистенция на пълномаслена течна сметата. Ако е по-гъста или по рядка, добавете съответно малко течност или брашно.
От получената смес изпечете на тиган тънки палачинки, като само за първата намазвате тигана с масло.
За пълнежа:
500г творог или извара
1/4ч.ч стафиди
4-6с.л пудра захар или друг подсладител по избор, а може и сгущенка(сгъстено кондензирано мляко)
Смесвате всички продукти и слагате по малко от сместа във всяка палачинка и навивате.
Сервирате със сладко, мед, сметана и плодове.

Последвайте ме в Инстаграм, за повече снимки, новини и идеи от мен  мен.




Comments

  1. Дякую,Таня,повернули мене в дитинство

    ReplyDelete

Post a Comment