Печени картофени кюфтета

Бях сварила картофи за салата, но в последния момент реших да направя нещо по-интересно, подходящо и за обяд в училище на децата утре.


Печени картофени кюфтета
(авторска рецепта)

600г картофи
60 г крем сирене
100г настърган кашкавал или зряла моцарела
1 яйце
1 супена лъжица разтопено масло
3-4 стръка зелен лук, нарязан на ситно
1/4 ч.ч нарязан на ситно пресен магданоз
1ч.л сол
Смлян черен пипер

3-4 разтопени лъжици масло
1ч.ч галета

Картофите трябва да са сварени, обелени и изстинали. Добре е да се сварят няколко часа преди това, може и от предния ден и оставени в затворен съд в хладилника.

Намачкайте картофите с преса за картофи и омесете с крем сиренето, настъргания кашкавал, яйцето, 1с.л разтопено масло, зеления лук, магданоза. Овкусете сместа със сол и черен пипер.
Оформете топки с диаметър около 4 см. Всяка топка оваляйте първо в разтопено масло, а след това в галета и поставете в намазана с олио тава за печене. При мен се получиха 16 топки.

Печете в предварително загрята до 200С (400Ф) градуса фурна около 15-20 минути или докато получат приятен златист загар.

Извадете от фурната тавата и оставете кюфтетата леко да поизстинат преди да ги преместите в чиния за сервиране. 

За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм.






а това е обяда на децата за училище утре, ще има и плод за десерт


Comments

  1. Много апетитно изглеждат. Сигурна съм, че са и по-вкусни печени, отколкото пържени. Чудесен обяд за децата.
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Харесвам такива идеи - лесни, вкусни и здравословни. Обичам картофени кюфтета, но рядко приготвям заради пърженето. Задължително ще изпробвам твоята рецепта.
    С пожелание за светли празници!

    ReplyDelete
  3. Правя печени картофени кюфтета, но ги овалвам в галета и след това намасляват отгоре. Тук предложението е обратно - първо намаслени, след това оваляни в галета. Обезателно ще пробвам ! Благодаря за идеята!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  4. Много вкусно изглеждат, Таня! И аз ще ги пробвам!
    Поздрави!

    ReplyDelete
  5. Нареждам се и аз за една такава кутийка! Страхотен здравословен обяд си спретнала, чак се замислям дали да не спретна ръкави и да приготвя едни варени картофи за утре :)

    ReplyDelete
  6. Ако може и за мен един здравословен обяд за обедната почивка,много добра идея ми даде междудругото благодаря

    ReplyDelete
  7. Научете децата правилно да ядат плодове ,а това е 30-45 минути преди храна и поне 4 часа след хранене.Плодове за десерт не може;така е и със сушените -и те се консумират по същото правило и с печните ;напр. ябълки ,дюли.Плодове се ядат само на празен стомах ,те не се усвояват в стомаха и преминавайки през него като метла изчистват токсини, гнилостни бактерии и др.Ако се приемат плодове при наличие на друга храна в стомаха се усеща тежест, подуване и храната вместо да се усвои започва да гние и престоява там повече от необходимото.А всички болести от къде тръгват?-от червата.Благодаря за рецептата картофени кюфтета-ще опитам защото у нас от 1973 не пържим.

    ReplyDelete

Post a Comment