Улични мекици




Продукти:
около 4ч.ч брашно
1ч.л. сол
2 с.л. захар
1с.л. суха мая
2 и 1/2 ч.ч топла вода


Тестото се забърква от вечерта. Сухите продукти се изсипват в голяма купа, прибавя се водата и се бърка докато се получи много гъста каша – тесто.(Четейки коментарите виждам, че при някои 4ч.ч брашно идва малко, затова ако ви се струва че тестото е доста рядко, добавете още около половин чаша брашно). Купата се покрива с намаслено фолио и се оставя в хладилника до сутринта.На сутринта се изважда от хладилника, тестото трябва да е увеличило обема си 3-4 пъти. Цялото е в шупли.





Tестото е едно такаво лигаво и лепкаво, това да не ви притеснява, това е тайната.Мекиците се пържат в силно загрята мазнина - дълбок тиган или фритюрник. Загрява се мазнината. В купичка се сипва олио и преди всяко взимане на тeсто за мекица се намасляват ръцете, защото тестото е доста лепкаво. Взима се малко тесто, раздърпва се до много тънко и се слага в сгорещената мазнина.

Пържи се до златисто. Мекиците се изваждат от мазнината и се поставят върху хартия, за да попие част от мазнината.




За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм  и да харесате страницата на блога във Фейсбук!

Comments

  1. здравейте Танита,
    Искам да благодаря за споделената рецепта на Уличните мекици.От години неуспешно търся рецепта за тези мекици.Изпробвала съм досега десетки такива,но никога не се получаваше желаният от мен резултат.Тези станаха наистина невероятни.Още веднъж сърдечно благодаря.
    За да бъда коректна само ще призная,че ги замесих с мляко,а не с вода.

    ReplyDelete
  2. Rumyana, благодаря ти че сподели! Много се радвам,че са ти харесали.

    ReplyDelete
  3. Здравей, Танита
    Тези мекички изглеждат толкова апетитно...
    Опитах се да ги направя, но нещо не се получи. Направих половин доза и след като тестото се надигна не успях да оформя никаква мекичка. Тестото сякаш беше твърде течно и се точеше на дълги капки. Принудих се да вземам с лъжицата и така да слагам в олиото. На вкус станаха приятни и се изядоха, но не мога да разбера защо не успях да оформя тънки питки. Дали при разделяне на пропорциите на 2 не обърках нещо или пък факта, че не ги сложих в хладилник за една нощ, а на топло за 2 часа, не беше причина за неуспеха ми? (тестото се надигна около два и половина пъти, мисля, че ако бях чакала повече имаше риск да се получи превтасване). Непременно ще пробвам пак, надявам се, че ще ги оцеля. Поздравления за блога и за рецептите в него. Всички до една са страхотни.

    ReplyDelete
  4. Благодаря за поздравленията и милите думи, Ева:)
    Така като чета за тестото, мисля че е станало рядко. Следващият път ги направи със същото брашно, но намали водата до към 2ч.ч.- 2 и 1/4ч.ч. Сега вече като имаш опита от първия път с рядкото тесто, за по-следващия път ще усетиш правилната консистенция.

    ReplyDelete
  5. Здравей, Танита
    Днес пробвах пак, този път станаха!
    Намалих водата- на 2ч.ч.. Сега обаче ми се сториха леееко сухички. Следващия, ще пробвам с малко повече водичка. Ще ги оцеля, няма начин. Още веднъж благодаря за тази рецепта, върна ме в детството, да знаеш. ;-)

    ReplyDelete
  6. Казах ти аз, следващия път вече ще са идеални!

    ReplyDelete
  7. Здравей Танита,сърдечно благодаря за тази рецепта.В живота си не съм яла по вкусни мекици,и то "саморъчно" направени:)Препращам твоя линк постоянно на мои приятелки и познати,да се наслаждават на рецептата,и после само коментираме колко са вкусни.Снимките са от голяма полза,така имаш представа как трябва да изглежда тестото,и как изглежда в ръцете ти.Още веднъж много много благодаря.Сега с гордост мога да кажа,че правя по хубави мекици от моята баба :)Благодарение на теб :)

    ReplyDelete
  8. Благодаря ти, Vyara! Много ме радва написаното от теб:)Така се чуствах и аз, когато за пръв път ги опитах тези мекици, доволна че най-после съм открила мекиците, които винаги съм искала баба да направи:)

    ReplyDelete
  9. Здравей Танита,аз продължавам неуморно да правя твоите мекици за закуска,почти през ден:) и си помислих,дали е възможно да те помоля като експерт да споделиш рецепта за "Кренвиршки" или както ги наричаме тук в Америка "pretzels dogs"? И отново сърдечно благодаря за това,че отделяш време за нас и ни радваш с вкусотии :)

    ReplyDelete
  10. Здравей Vyara!
    Кренвиршки правя от това [url=http://tanitaang.blogspot.com/search/label/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B8]Основно тесто[/url], омесва се тестото, оставя се да втаса, режат се лентички, овиват се около кренвиршките, нареждат се в тава, оставят се пак да втасат, мажат се с разбит жълтък или зехтин, поръсват се с чубрица и се пекът за 15 минути при 375Ф градуса.

    ReplyDelete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. Zdraveite Tanita,

    Iskam da probvam mekitzite. Kakuv trqbva da e razmera na chashite? Americanski merni chashi stavatli.

    I sushto kakuv vid brashno trqbva da se izpolzva? All-purpose flour? Unbleached? Bread flour?

    Blagodarq Vi,
    Ana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdraveite,
      Dnes pravihme mekuchkite s CANADIA. high gulten flour
      Stanaha strahotni..

      Delete
  13. Zdravey Ana!
    Az izpolzvam bread flour, a chaenite chashi sa tochno ameriknskite cups - 240ml, 1с.л=1tbs=15ml,a 1ч.л=1tsp=5ml.
    Tania

    ReplyDelete
  14. Здравей Танита,

    Попаднах на рецептата ти случайно, наистина от дълго време се опитвам да направя тези мекички. Бях стигнала до идеята, че тестото трябва да е по-рядко, но не и до точните пропорции. Станаха превъзходни. Аз ги направих с 2 чаши брашно и 2 чаши хладка вода. Благодаря за рецептата и апетитната илюстрация, тя беше причината да се спра на твоята рецепта. Успех през Новата 2010!

    ReplyDelete
  15. Merci za mqrkata na chashite 6e probvam retzeptata :)))

    Ana

    ReplyDelete
  16. Здравей, Танита!

    След толкова търсене, намерих идеалната рецепта за тези мекички. Резултатът от първия път беше чудесен. Много ти благодаря!

    ReplyDelete
  17. Страхотно, много се радвам че са се получили от първия път!

    ReplyDelete
  18. Супер изглежда и не е трудно...

    ReplyDelete
  19. Да, никак не са трудни, важно е само да се оцели консистенцията!

    ReplyDelete
  20. колко мекици излизат горе долу от дозата?

    ReplyDelete
  21. Ами това зависи от размера на мекиците. Тестото е около 1кг, доста хора могат да се нахранят с тази доза.

    ReplyDelete
  22. Танита, благодаря ти, че ме подсети за тези мекици! Правя ги от както се помня, но никога не си направих труда да си премеря продуктите. Слагам една голяма чаша вода, мая сол и захар и сипвам брашно до необходимата консистенция. Видях в коментарите, че на някои, тестото им е станало рядко. Голямо значение има вида на брашното, което се използва. Аз използвам Италинаското брашно с високо съдържание на глутен "Primo Gusto" или Американското "Bouncer". Ако се ползва обикновено брашно, може би ще трябва да се сложи около 1/2 чаша в повече. Още веднъж благодаря за точните мерки!

    Поздрав от Ann Arbor, MI!

    ReplyDelete
  23. Да така е Руми, наистина много зависи от брашното, затова винаги се дава приблизително. Веднъж усети ли се точната консистенция, може и без мярка след това.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте Таня, сега ще правя и аз вашите мекички. Използвах точно мерките в рецептата като взех по-голяма чаша. Видях, че сте написали, че е по-американските мерки към 240грама. Притеснявам се, защото на мен пък ми изглежда гъсто и лепкаво тестото. Дали не ми е малко водата? Не е втасало още. Сложих половината в хладилник, а другата за сега - в печката на 50градуса да втасва. Ще видим дали съм уцелила мерките. :-)

      Delete
    2. Нещо май и аз не съм уцелила, и аз не можах да разтегля и една мекица, колкото и олио да слагах ми се залепяха по ръцете. Накрая се принудих да ги направя като бльоджи някакви, но не се изпържиха хубаво отвътре.
      Ох, къде може да ми е грешката и как да в оправя още половин доза имам в хладилника?

      Delete
    3. Замесете го с още малко брашно тестото. Пържете при по ниска температура, ако остават сурови отвътре. Успех!

      Delete
    4. Това, че е втасвало на топло, също е оказало влияние според мен. Ще видите, че има разлика от това, което е било в хладилника.

      Delete
  24. Аз изпадам в паника, как едновременно ще се разтеглят мекиците и другите да се обръщат.

    ReplyDelete
  25. Търсиш си помощник за обръщането или пържиш само по едно.

    ReplyDelete
  26. Здравей, Танита!
    Рецептата изглежда чудесно, но аз съм малко "скарана" с всичко, свързано с тесто. Въпреки това, ще се опитам да направя и аз мекичките, които баба често мми приготвяше за закуска. Бих искала, обаче, да попитам: При половин доза, или 2 ч.ч. брашно + 2 ч.ч. хладка вода, останалите съставки (1ч.л. сол,2 с.л. захар,1с.л. суха мая) в същото количество ли остават?
    Благодаря предварително (както и за рецептата)

    М.М.

    ReplyDelete
  27. Всички съставки се намаляват на половина, водата ще е около 1-1и1/4ч.ч, а не 2ч.ч.

    ReplyDelete
  28. Благодаря ти, Танита!
    Още утре вечерта ще замеся ( поне ще пробвам, де) тестото и в четвъртък ще закусим с така бленуваните мекички!

    М.М.

    ReplyDelete
  29. здравей,мила танита и на мен ми се получиха страхотно от раз,както всъщност и еклерите,много ти благодаря,фенка съм ти от май повече от една година и когато ми трябва нещо-първо се съветвам с теб и тогава го почвам,защото знам,че е сигурно и изпитано и супер вкусно и красиво,ГОЛЯМО БЛАГОДАРСКО,както казваше мама

    ReplyDelete
  30. Благодаря ти за хубавите думи Марина, много ме трогна! Радвам се, че съм полезна!
    Весели празници!

    ReplyDelete
  31. И моите станаха много вкусни. Но се придържам към мненията на останалите,че водата идва малко множко. Аз добавих около половин чаена чаша брашно. Излизат страшно много бройки. Само видът им немога още да докарам като на снимката.Надявам се да го усъвършенствам. Благодаря,за тази рецепта!

    ReplyDelete
  32. Следващия път вида ще е по-добър! Радвам се, че са ви харесали мекиците!

    ReplyDelete
  33. Ммм,ще ги замесвам тази вечер, утре ще се похваля с резултата...как ми се доядоха... :)))

    ReplyDelete
  34. Стискам палци да се получат от първия път:)

    ReplyDelete
  35. Танита ,мекиците ми се получиха супер...припомних си вкуса на много летни български сутрини! Незнам защо ,но мекици в нашето градче продаваха само на едно място и то лятото :)))
    Благодаря ти за рецептата!Страхотна е!
    По късно ще кача снимки и рецептата в блога ми (надявам се ,че няма да имаш нищо напротив )
    Мойте като форма се отдалечават малко от твойте ,но на вкус са превъзходни! :))
    Хубав и усмихнат ден!

    ReplyDelete
  36. Ето, тази рецепта чаках:)Браво, страхотни са!
    Поздрави от мен!

    ReplyDelete
  37. Тия мекици наистина са страхотно вкусни! И аз ги приготвям така! Цялото ми семейство ги обожава.
    Поздрави!

    ReplyDelete
  38. Рецептата е страхотна! Благодаря !

    ReplyDelete
  39. Танита, днес открих тези мекици след като рових из интернет за рецепта. Изглеждат превъзходно. Ще се пробвам да ги направя, макар никога да не съм приготвяла тесто. Някакво предложение какво брашно да купя за тях?! Живея в Massachusetts.
    Предварително ти благодаря.
    Таня.

    ReplyDelete
  40. Здравей Таня, с всяко бяло брашно ще станат.

    ReplyDelete
  41. Благодаря Танита, най после изпълних детската си мечта ;) станаха същите като от мекичарниците :P
    Само бозата ми липсваше :)
    Танита и аз живея в Lynnwood, кажи ми каква сода за кекс ползваш и колко,тукашната не е като нашата.
    Красимир

    ReplyDelete
  42. Здравей Краси, много се радвам че са ти харесали мекиците, сега остава и боза да опитаме да си направим:)
    Може би питаш за бакпулвер - baking powder. Българския е с хлябна сода и лимонена киселина, тукашния с хлябна сода, винена киселина, още една киселина и малко царевично нишесте. Ето тази която е на картинката ползвам, всички рецепти в блога ми са с тукашния бакпулвер, така че ако решиш да изпробваш някои от тях, ползвай същото количество.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравейте,малко късно се включвамдано да го видите.Аз съм от по-големите и помня,че едно време бакпулвера се продаваще в пакетче,в което имаше 2 пликчета:едното беше сода бикарбонат,а другото лимонтозу.Аз си ги измерих и никога не ползвам готов бакпулвер.Пропорцията е една равна лъжичка сода и половин лъжичка лимонтозу.Така никога нямам неприятности.Надявам се да съм била полезна.

      Delete
  43. Здравейте!
    Интересува ме дали мога с обикновена мая да опитам, не със суха.
    Предварително благодаря!
    Мария

    ReplyDelete
  44. Благодаря!
    Вече няколко пъти ги правя и са чудесни!
    Хубав ден!
    Мария

    ReplyDelete
  45. Привет от България!
    Таня, харесала съм твоята рецепта за улични мекици. Разрешаваш ли ми да публикувам в моя блог за фоторецепти за начинаещи стъпка по стъпка. Смятам да използвам прясна мая.
    Предварително благодаря.

    ReplyDelete
  46. Разбира се, че може!

    ReplyDelete
  47. Сърдечно благодаря, Таня. Надявам се да се получат толкова изкусителни като твоите. Ще пиша отново. Успешна нова седмица!

    ReplyDelete
  48. тъкмо направих тестото и се надявам на сутринта да направя най хубавите мекици както казвате че са,но искам само да попитам може ли мекици без яйца и кисело мляко просто от любопитство?благдаря предварително:))))

    ReplyDelete
  49. лелееееее Танита няма такива мекици ахахах това са най хубавите мекици които сам правела досега много се радвам че попаднах на твоята рецепта и ще бъда и още по щастлива ако ми кажеш къде мога да намеря и други твои рецепти благодаря ти много:)))))

    ReplyDelete
  50. Много се радвам, че са ти харесали мекиците, Даниела. Рецептите може да намериш като кликнеш отляво на някоя от категориите, има ги по месеци и години на публикуване, може да избереш и по продукт.

    ReplyDelete
  51. ako mayata e pryasna kolko se slaga molya :)

    ReplyDelete
  52. съотношението суха към прясна мая е около 1:3, така че, ако една супена лъжица суха мая е приблизително 9г, то прясната трябва да е около 27г.

    ReplyDelete
  53. Tanita ,blagodariq za retceptata ,naychix se da prigotviqm nai vkysnite mekichki :)blagodarene na teb,tarsix i namerix tvoita retcepta ,blagodarenie na snimkata se spriqx na neq,sasedi i sinat mi gi obichat mnogo ,blagodariq i pozdravi :)))Chrisi

    ReplyDelete
  54. Танита, привет! Мекиците станаха превъзходни. Всички в кулата останаха очаровани. Тази неделя искат отново да правя. Сърдечно благодаря за рецептата и хубавите снимки, които ни спечелиха!

    ReplyDelete
  55. Много се радвам, че са ви харесали мекиците!

    ReplyDelete
  56. Това е рецептата, която търсех! Направих я веднага, но не можах да ги оформя добре, за да станат тънки, може би трябва още малко брашно.
    Но вкусът е страхотен!!!!
    Поздравления към авторката!

    ReplyDelete
  57. zdravei Tanita, stavat li mekicite po sastiyat nachin ako mayata e pryasna ?

    ReplyDelete
  58. Стават, разбира се и с прясна мая, но с маята се процедира както при замесването на тесто с такава мая и количеството е около 27 грама.

    ReplyDelete
  59. Tanita,

    Sluchaino namerih tvoya blog i vyznameryavam da napraviya tvoite mekici.

    Az jiveya V California. Mnogo se radvam, che izpolzvash Amerikanki merni edinici (cups, tbs and so on) za postoyanni rezultati.

    Pozdravleniya za bloga. Mnogo dobra photographia.

    ReplyDelete
  60. Благодаря ти, Дани! Много е удобно с тези тези мерки затова ги използвам във всички рецепти.

    ReplyDelete
  61. : ) ei se 6te se probvam da napravq i az ytre 6te pi6a dali sa stanali:D

    ReplyDelete
  62. точно по рецептата ги направих и чудни станаха!
    само че не забърках тестото от вечерта, че да стои до сутринта в хладилника
    a направо за деня - оставих само да втаса в кухнята на топло.... някъде около 40-50 мин. престоя повито с кърпа (наглеждах си го) и после почнах с пърженето :)
    По-пухкави и вкусни мекици досега не бяхме хапвали!
    Благодаря ти от сърце!

    ReplyDelete
  63. Много се радвам, че са се получили от първия път, браво на теб!

    ReplyDelete
  64. Много добре ми се получиха мекиците , лесни са , вкусни и стават мнго пухкави никога до сега не бях правила такива мекици , благодаря за идейката

    ReplyDelete
  65. Моля! Много се радвам че са се харесали мекиците!

    ReplyDelete
  66. Може ли сместа да се замрази и ползва след време ?

    ReplyDelete
  67. Никога не съм замразявала каквото и да е тесто, за тази точно смес мисля, че няма да се получи същия резултата, ако се замрази и после размрази.

    ReplyDelete
  68. изглеждат фантастично! ще пробвам да ги забъркам утре сутринта. и ще задам сигурно най-тъпия въпрос на света: 1 .л.суха мая - маята на прах ли е? има ли значение марката, или мога да купя каквато и да е? благодаря предварително:)

    ReplyDelete
  69. Да, сухата мая е тази на гранулките, няма значение марката, единствено да не е от тази по-бързо действащата,rapid yeast.Аз ползвам тази http://kosheronabudget.com/wp-content/uploads/2011/03/redstaryeast.jpg

    ReplyDelete
  70. Здравей,

    Направих ги тази сутрин - станаха чудни! Абсолютна радост за децата :-). Благодаря ти, че сподели тази рецепта.

    ReplyDelete
  71. Много се радвам че сте ги харесали!

    ReplyDelete
  72. Здравей Танита! Прекрасен блог!
    Днес и аз направих мекиците, и всички много ги харесаха. Чакали да им направя пак. Благодаря!
    Христиана

    ReplyDelete
  73. Благодаря ти Христиана, много се радвам, че сте харесали мекиците!

    ReplyDelete
  74. Танита, направих ги днес и много ни харесаха. Благодаря за хубавата рецепта и хубав празник утре!

    ReplyDelete
  75. Благодаря, много се радвам, че са ви харесали! Весел празник!

    ReplyDelete
  76. Като чета коментарите на останалите съм задължена и аз да пробвам утре сутринта! Дано да станат, че до сега все ги правя с тестото, което правя за хляб, но винаги стават едни твърди...Дано да се справя, поне до момента се научих как да разтеглям да станат кръгли. Утре ще докладвам!

    ReplyDelete
  77. Tanita, GOLIAMO blagodaria!!! Mekicite stanaha strahotni, puhkavi i vkusni! Ot godini se opitvam da nameria tochnata recepta. Ot tuk natam samo ot tvoite shte pravia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря Емилия, много се радвам че сте харесали мекиците!

      Delete
  78. Здравей мила Танита привет от България,прочетох рецептата ти, всички коментари и въпреки че съм на вие с тези неща съм решена да пробвам да направя мекичките.Имам само един въпрос, може ли да ги приготвя без захар,тъй като мъжа ми ги предпочита със сирене и не му допада сладко-солено като вкус а и имам и диабетик във вкъщи? Поздрави! Стефи

    ReplyDelete
    Replies
    1. Тестото ще втаса и без захар - поне така мисля от опит. Правя едно друго тесто за мекици, в които не се слага захар и пак втасва цяла нощ в хладилник. Шупва без грешка, че и прелива ако е в по-малък съд. Самото тесто ми издържа в хладилника 4-5 дни - може да се ползва на порции, а не наведнъж.
      А тез прекрасни улични мекички на Таня ще ги пробвам задължително! Толкова са апетитни Таня! Благодаря ти за рецептата.

      Delete
  79. Без захар може и да станат, но не мога да гарантирам. По принцип захарта е необходима за нормалното шупване на маята, така че сложи поне 1ч.л захар, ако не е проблем за диабетика. Тези 2с.л захар не се усещат в тестото, т.е не сладни, както в хляба не се усещат.

    ReplyDelete
  80. Има ли начин да се добави нещо към тестото, за да не гълтат толкова мазнина. То чак досадно мазни стават.....

    ReplyDelete
  81. Ако наистина се получават толкова мазни, значи нещо не е наред, може би температурата на пържене е била по слаба. Добре е също така тестото да е студено, както съм писала изважда се от хладилника, непосредствено преди пърженето! Опитай да ги оформяш с мокри ръце, вместо с мазни.

    ReplyDelete
  82. Привет мила Танита,все нямах време да ги направя но днес успях и станаха фантастични.Сложих една супена лъжица по-малко захар и пак се получиха.Страхотни са върнах се в детството си!Благодаря за страхотната рецепта!Целувки от България!Стефи

    ReplyDelete
  83. Благодаря Стефи! Много се радвам, че са ви харесали!

    ReplyDelete
  84. Здравей Таня!Първият път ми станаха страхотни мекиците,но вчера ми станаха твърди като подметка.Къде може да е причината?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Да не би в маята да е бил проблема, беше ли на шупли тестото? Или е дошло в повечко брашното?

      Delete
  85. Тестото беше на шупли и се надигна ,но като,че ли малко по-рядко дойде.Може ли това да е причината?А смених и марката брашно-беше обикновено.Това причина ли е?Благодаря предварително.

    ReplyDelete
  86. ТАНИТА,ИЗОБЩО НЕ МИ СЕ ПОЛУЧИХА МЕКИЧКИТЕ.С ТАКОВА ЖЕЛАНИЕ ГИ ПРАВИХ...НАПРАВИХ ПОЛОВИН ДОЗА-СПАЗИХ ВСИЧКО КАКТО ТРЯБВА,НО НЕ СТАНАХА.ПЪРВО-ТЕСТОТО ИЗОБЩО НЕ УВЕЛИЧИ ОБЕМА СИ(МОЖВ БИ СЪВСЕМ МАЛКО),НО ВСЕ ПАК АЗ РЕШИХ ДА ГИ ИЗПЪРЖА...НЕ МОЖАХ ДА ОФОРМЯ ТЪНКИ(ТЕСТОТО БЕШЕ МНОГО ЛИГАВО)И СЪОТВЕТНО ОСТАНАХА СУРОВИ ВЪВ ВЪТРЕШНАТА ЧАСТ:(НЯМА ДА СЕ ОТКАЖА ДОКАТО НЕ УСПЕЯ ДА ГИ НАПРАВЯ!КАКВА МОЖЕ ДА Е ПРИЧИНАТА?БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много съжалявам за разочарованието, според мен проблема е бил в маята, щом не се е надигнало тестото. За да не останат сурови при пърженето, просто трябва да се намери подходящата температура за пържене, защото когато е много силна, изгарят бърже, а вътре са сурови, когато пък е слаб огъня, стават много мазни, това се учи с опита.

      Delete
  87. Танита здравей, днес пробвах твоята рецепта и мекичките станаха божествени ( за първи път правя тесто за мекици ). След като замесих тестото го бутнах във предварително загрята фурна на 40-50 градуса за около 45 минути. Фурната е изключена докато втасват. Благодаря отново.

    ReplyDelete
  88. Днес закусвахме мекици (половин доза) и нямат нищо общо с "мекиците", които до сега сме правили.
    Това са истински мекици, сърдечно благодаря за рецептата.
    "олепването" е голямо (може би още малко брашно му трябваше), но резултата е божествен.

    ReplyDelete
  89. получиха се вкусни,но нищо общо на вид със вашите !

    ReplyDelete
  90. е, следващия път(ако има такъв)ще станат по-хубави:)

    ReplyDelete
  91. Много благодаря за рецептата. Да си жива и здрава!!! Желая ти много късмет!
    А. Терзийски

    ReplyDelete
  92. 24.май 2013 БОГИ
    Момичета,ако искате да ви се получат хубави мекици,купете брашно за баница или козунак.Аз винаги купувам от това брашно.На "Метро" го има винаги.Пресявам го 2 пъти.Ползвам сухата мая на д-р Йоткер-зелена.

    ReplyDelete
  93. Станаха върха от първия път , с жива мая , разбърках ги сутринта и сложих тестото върху тенджера с гореща вода , след половин час бяха на шупли .Благодаря за уникално лесната рецепта.Таня

    ReplyDelete
  94. Здравейте Tanita, от доста време се глася за тези мекици, все ги отлагам именно заради по рядкото тесто - незнам дали ще се справя. Но днес закусих такива мекички правени навън естествено (от Пловдив съм и ги правят близо до работата ми) и съм решила да ги пробвам обезателно и в къщи. Въпроса ми е в колко дълбок съд да замеся тестото - чета и виждам, че почти утроява обема си, да не се наложи да го търся из хладилника :)
    Поздрави
    Дида

    ReplyDelete
  95. Правя го във висока купа с вместимотс около 2.5 литра.

    ReplyDelete
  96. Здравй Танита, наскоро открих рецептата и вече няколко пъти правих мекиците. Стават много вкусни, но някак не се получават пухкави като твоите на снимката. Всичко на външен вид изглежда добре- тестото утроява обема си, има шупли, обаче не бухват като твоите. Сухата мая е по 7 гр. в пакетче, премерих я, равна супена лъжица е. Каква може да е причината? На вкус се харесаха на всички, нo искам и на външен вид да са като оригиналните :-) Благодаря ти предварително.
    Кремена

    ReplyDelete
  97. Да не би проблема да е в пърженето или да ги оформяш много тънки?

    ReplyDelete
  98. Здравей Танита! Ако знаеш от колко време се каня на тези мекици :-). Днес ги направих, разкошни са! Благодарности за хубавата рецепта! Поздрави от Чикаго!

    ReplyDelete
  99. Да, може и това да е, следващия път няма да ги разтягам толкова тънко. Аз се опасявах да не останат тестени отвътре и ги раздърпвах доста тънко. Другия път ще взема и да пресея брашното :-). Благодаря ти!

    ReplyDelete
  100. Страхотни са ,Благодаря за рецептата ! :)

    ReplyDelete
  101. И аз се нареждам сред изпробвалите рецептата :http://margatyna.blogspot.ca/2013/11/blog-post_26.html
    Благодаря за споделената рецепта, Танита!

    ReplyDelete
  102. а колко мн е чашата

    ReplyDelete
  103. Здравейте!
    Задължително ще опитам рецептата Ви, мекичките изглеждат изкусително :)).
    Бих Ви дала една рецепта на моята баба, от нея се правят питки и мекици, също и основи за пици.
    Тесто 9 вери:
    1кг. брашно
    1 кубче обикновена мая ( прясна )
    1 суп. л. сол
    1 яйце
    1 суп. л. захар
    1 суп. л. оцет
    1 суп. л. олио
    1 суп. л. кис. мляко
    0,400 мл. топла вода

    Пресява се брашното в голяма купа и се прави кладенче в средата.
    Разтваряме маята в топлата вода и веднага изсипвате в кладенчето,
    добавяте и останалите продукти. Замесвате меко тесто, възможно е да не ви достигне брашното, добавете още малко :). Ако продължава да лепне много при месене добавете олио на дъното на купата и доомесете тестото.
    Аз обожавам тази рецепта, надявам се и на Вас да се хареса.

    ReplyDelete
  104. Днес за първи път направих по Вашата рецепта мекици и много ни харесаха. Благодаря за споделената рецепта.
    Валя Луканова

    ReplyDelete
    Replies
    1. и аз благодаря за доверието!

      Delete
    2. Може ли да се замени сухата мая със жива?
      Колко жива мая да сложа? 1/4 примерно добре ли е?

      Delete
    3. съотношението суха към прясна мая е около 1:3, така че, ако една супена лъжица суха мая е приблизително 9г, то прясната трябва да е около 27г.

      Delete
  105. Таня, благодаря ти за рецептата. Малко ми стана рядко тестото въпреки, че спазвах пропорциите и трябваше да си помагам с лъжици, станаха като бухтички :)Но тук в Испания докато нацелиш брашното.Следващият път ще се опитам да сложа повечко брашанце :) Довечера :) Благодаря ти! Серджи

    ReplyDelete
    Replies
    1. Станаха чудни, нищо не остана от 32 мекици...Всичко се омете. Утре пак. :о)

      Delete
    2. е, ама да не ви омръзнат:) Много се радвам, че ви е харесала рецептата!

      Delete
    3. Как да омръзнат, като сменяме топери, сиренце, пудра захар, мармаладче и т.н...разнообразно хранене :-D

      Delete
    4. и мед да не забравите:)

      Delete
  106. Танита днес пробвах твоите мекички станаха невероятно вкусни!Облизахмие си пръстите.Благодаря ти за точната рецепта и за подробните обяснения!
    Мариана Иванова

    ReplyDelete
  107. Браво,Танита!Уникални мекички!Аз искам да те попитам,ако направя същата смес,сложа някаква плънка-сирене или сладко и ги изпека във формички за мъфини,няма ли да стане нещо като питко-кифлички?Ти как мислиш,ще се получи ли или трябва тестото да е по твърдо?Благодаря ти за отговора предварително!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Определено тестото трябва да е по-твърдо, когато се пече. Аз от малко-по твърдо тесто, но замесено по същия начин правя блатовете за пица.

      Delete
  108. Това са най-вкусните мекици които съм правила! От първия път се получи тестото! :)))

    ReplyDelete
  109. Аз направих тестото искам да попитам нормално ли е да е така лепкаво при заливането с водата и да не се получи оформена топка тесто, а една доста лепкава смес.? Не съм правила досега.

    ReplyDelete
  110. Супер рецепта! Получиха се много вкусни!

    ReplyDelete
  111. Най-добрата рецепта за мекици! Точно както си ги спомням от деството, благодаря! Поздрави от Намибия!

    ReplyDelete
    Replies
    1. О, много благодаря, радвам се, че и в Намибия се ядат нашенски мекици:)

      Delete
  112. Здравей Таня и от Южна Африка. Тъкмо ги направих,превъзходни станаха. От години не бях яла мекици,които да ми харесат докато не открих твоята рецепта. Благодаря много за хубавите предложения,ще опитам и другите вкуснотийки :) Успех!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, страшно много се радвам, че блога се чете и в Южна Африка!

      Delete
  113. Мекичките са страхотни, благодаря за рецептата :) За по малко от месец ги правя 7 пъти :))

    ReplyDelete
  114. Е няма такива мекици!Станаха страхотни,а мекици правя за пръв път в живота си!

    ReplyDelete
  115. Мекичките са невероятни :). Първия път реших, че е късмета на начинаещия, но вече ги правя за трети път и стават винаги страхотни. Благодаря за рецептата :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, много се радвам, че са се харесали мекиците!

      Delete
  116. Днес направих мекичките и станаха чудесни, разбира се. Благодаря за рецептата, много е точна и наистина лесна. Чрез нея открих блога Ви. Аз живея в южен Тексас, на двайсетина мили от границата с Мексико. Обичам да готвя и го правя всеки ден, често поствам снимки на фейсбук. Радвам се, че открих вашия блог! Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, че са се получили мекиците! Надявам се и другите рецепти да ви харесат!

      Delete
  117. Аз току-що ги замесих. Нали все не съм като хората, на мен пък ми стана гэсто тестото! Добавих половин чашка вода. Мисля след 4 часа да ги пържа. За вечеря :) използвам обикновено брашно от Walmart. В Южна Каролина съм.

    ReplyDelete
  118. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, че са се харесали мекиците!

      Delete
  119. Здравейте, може ли да се ползва жива мая и ако да какво количество трбява да се сложи вместо 1 с.л суха мая?

    ReplyDelete
    Replies
    1. може и с жива мая, на това количество суха, отговаля около 27 грама жива мая, но най-добре е да се види какво пише на опаковката на маята, колко мая за колко брашно.

      Delete
  120. аз открих мекичките на Таня чак през 2015 г., но от тогава забравих всички други варианти. Това са мекиците на моя мъж, най-сетне след 10г. брак открих рецептата зя тези,икоито той нарича истински мекици. Благодаря Таня!

    ReplyDelete
  121. Здравейте преди два дена и аз ги правих по настояване на сина ми ,той си хареса рецептата :) . Понеже нямах мая сложих 2 бакпулвера ,не бухна както с мая ,но пак се получи и мекичките станаха много вкусни :) .Благодаря Танита !!!

    ReplyDelete
  122. Танитка, станаха супер! Благодаря за рецептата, ще я споделя с приятелки с линк към този сайт.

    ReplyDelete
  123. Здравей,Танита,едно предложение - можеш ли към блога си да добавиш опция за Pinterest? По този начин ще можем да си забождаме твои рецепти там. Благодаря!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Привет! Под всяко публикация има бутони за споделяне, има и за Pinterest.

      Delete
  124. Танче, благодаря за рецептата, днес я пробвах, прекрасна е! Супер точна и лесна! Правих половин доза - само трима сме сега. Голямата ми щерка и сама ще си ги приготви. Следващия път ще снимам, сега не остана време от оооо..., ихкане, ахкане... :)

    ReplyDelete
  125. Вместо мая мога ли да използвам бакпулвер

    ReplyDelete
  126. Здравейте, благодаря ви за рецептата, става и за пица

    ReplyDelete
  127. Благодаря за прекрасната рецепта мекиците станаха уникални .Благодаря.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, че са се харесали мекиците!

      Delete
  128. От както открих тази рецепта само по нея фи правя, разкошни са :) благодаря !!

    ReplyDelete
  129. Пробвах рецептата. Станаха много хубави. За първи път ми станаха толкова лесно. Смесих сухите съставки и добавях водата по малко, като бърках. Тестото просто го усетих, как стана. Сложих 2 чаши вода, даже от втората остана малко. Благодаря за рецептата.

    ReplyDelete
  130. Благодаря за хубавата рецепта!Още не съм ги пробвала,но това съвсем не ми пречи да усещам аромата и вкусът им и да ми се налага да ползвам салфетка докато я чета.Имам едно питане,ще остане ли рецептата сполучлива с прясна мая и евентуално колко да се сложи от нея?Благодаря!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Здравей Райна! Съотношението суха към прясна мая е около 1:3, така че, ако една супена лъжица суха мая е приблизително 9г, то прясната трябва да е около 27г или следвай инструкции ако има на опаковката на маята. Успех!

      Delete
  131. Благодаря за рецептата Танита. Чудесни, наистина те връщат във времето. Правя ги вече няколко пъти, първия път се похвалих на съпруга ми, който е германец, че това са мекици по оригинална, традиционална българска рецепта. Изумлението му, както и моето, се оказа огромно след като опитвайки ги каза... Ооо ти можеш да правиш оригинални немски крапфени, от години не бях опитвал, много вкусни. Та се посмяхме доста след това на оригиналните немски крапфени, по оригинална, традиционална българска рецепта. Но ако все още не сте ги опитали, не се чудете дълго.

    ReplyDelete
  132. Това са най- хубавите и вкусни мекички, които съм правила ! Огромно Благодаря Танита! Поздрави от Охайо !

    ReplyDelete
  133. Az izpolzvam moiata machina za hliab, i tazi recepta e techno sashtata kato receptata za hliab koiato ypotrebiavam. Testoto koeto zamesva samo spiram tzikula predi da pochne da go peche i slagam v hladilnika do sytrinta da byhne. Stavat neveroiatni, no moeto testo e malko po gusto, kato obiknovenno testo gore doly. 4 brashno, 2 voda, lajitza sol i 2 lajitzi zahar i gotovo...

    ReplyDelete
  134. Здравейте! Снощи си направих тестото, но няма да мога да го използвам днес. Колко време може да остане в хладилника? Благодаря!

    ReplyDelete
  135. Здравей Танита! Случайно попаднах на твоя блог. Мекиците са чудни! Върна ме в детството. Благодаря ти! Измерих пропорциите с теглилка.
    550 гр. брашно
    500 мл. вода
    10 гр. сол
    30 гр. захар
    7 гр. суха мая за хляб (1 пакетче)
    Излязоха перфектни! ����������������

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, много се радвам, че са ви харесали мекиците!

      Delete
  136. Наистина много специално вкусни мекици стават, много благодаря за рецептата, утре ще ги правя за втори път и се надявам че ще излезнат много сполучливи. Слънчеви поздрави от Испания и още веднъж благодаря за рецептата.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, че са ви харесали мекиците!

      Delete
  137. ТАНЯ,на FB Деси Божилова ти е постнала рецептата едно към едно,със снимката,и приема поздравления и отговаря на коментари все едно е нейна!!!

    ReplyDelete
  138. Опитах се да те открия там,но не виждам вече профила ти,исках да ти пусна линк към поста,за да видиш за какво става въпрос!

    ReplyDelete
  139. Благодаря Ви за прекрасната рецепта и добрите указания. Получиха се прекрасни на вкус, но все още има да поработя върху формата... :) <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря, много се радвам, че са се харесали мекиците!

      Delete
  140. Абсолютно точна рецепта, уникални мекички станаха, и няма да се плашите, тестото наистина е лепкаво и лигаво, ама стават супееер. 6+ и благодарности от нашата банда за рецептата :*

    ReplyDelete
  141. Таня кренвирш ки те със същото тесто го правиш, но малко по гъсто. Предварително благодаря.

    ReplyDelete
    Replies
    1. с ето това тесто ги правя http://www.tanitaang.com/2009/03/blog-post_07.html

      Delete
  142. Много добре е описан процеса по приготвянето! Имах много въпроси, на които си отговприх с едно прочитане👍🏻 Тестото е готово, дано утре да закусим с вкусни мекички🤗 Благодаря за рецептата❣️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Надявам се да са се получили и да сте закусили, вкусно, вкусно!

      Delete
    2. Получиха се уникално вкусни, всички си облизаха пръстите👏🏻😋😋😋😋

      Delete
  143. Направих ги! С 1 час втасване.Станаха чудесни! За първи път правя мекици.Направих половин доза, но сега ще забъркам още половин, за утре.😊Благодаря сърдечно за рецептата!

    ReplyDelete
  144. Оо, аз съм в БГ, и сега е вечер тук. Но отдавна се каня да ги правя и сега ми дойде музата.😊Малко ги препържихот страх, да не останат сурови, но вкусът им е невероятен! Междувременно забърках още половин доза за утре сутрин и се надявам да се справя по-добре с пърженето. Хрупкави, вкусни...ммм, направихте ме щастлива и горда!😊😊😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много се радвам, че са се получили от първия път! Да ви е сладко!

      Delete
  145. Благодаря много за рецептата! Станаха чудесни, вкусът е неописуем....детство мое, прекрасно и вълшебно ��..!!!

    ReplyDelete
  146. И на мен ми станаха любими! Тази вечер забърках и утре, о...радост! Стават невероятно крехки, направо се топят в устата! И аз благодаря, Танита! Здраве!

    ReplyDelete
  147. Благодаря за рецептата! Страхотни на вкус, но безформени :) Направих ги,но тестото стана редичко,гъста каша,но може би трябва още брашно да се добави. Иначе вкуса е супер!

    ReplyDelete
  148. Здравейте Танита, колко на брой мекички се получават от тези продукти? Какво безглутеново брашно бихте препоръчали?
    Благодаря Ви!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Броя зависи от размера на мекиците, някъде към 20 - 25 следно големи мекици. За безглутеново брашно не мога да кажа, не съм сигурна че ще се получат, но може да да експериментираш с някоя безглутенова смес за блат за пица или хляб.

      Delete
  149. Най-хубавите мекици! Благодаря за рецептата! 😊

    ReplyDelete
  150. Привет, отдавна ги правя по твоята рецепта, но вчера ми остана тесто доста. Реших да го изпека. Сложих и маслинки. Стана уникален хляб. Толкова мек и вкусен. Точно като чабата, която от дълго време се мъча да докарам. Благодаря.

    ReplyDelete
    Replies
    1. И аз благодаря! Свекърва ми прави блатове за пица от това тесто.

      Delete
  151. Смея да твърдя, че съм добър кулинар, но мекици с мая така и ме успях да направя, докато открих тази рецепта. Великолепни са! Благодаря!

    ReplyDelete

Post a Comment