Запечени тиквички с извара(рикота)



3-4 средно големи тиквички
1-2 лъжици олио или зехтин
2 и 1/2ч.ч извара или рикота
1ч.ч кисело мляко
4 яйца
5 тръка зелен лук, почистен и нарязан на ситно
3-4 стръка пресен чесън или 2-3 скилидки чесън, почистен и нарязан на ситно
1/3ч.ч нарязан на ситно копър
Сол и черен пипер

Тиквичките се почистват и се нарязнат на шайби с дебелина 4-5мм.
Посоляват се със сол и се оставят настрана за 10 минути.
Изварата(рикотата) се обърква с киселото мляко, яйцата, нарязания зелен лук и чесън, копъра, овкусява си със сол и черен пипер.
Тиквичките се подсушават върву готварска хартия.
Тавичка с размери 33Х23см(13Х9инча) се намазнява с мазнината.
Нареждат се един пласт тиквички върху дъното , покриват се с ¼ от изваренета смес, после пак тиквички, изварена смес и така докато станат 4 пласта тиквички и накрая се зъваршва с пласт изварена смес. По желание отгоре може да се поръси с настърган пармезан или кашкавал.


Пече се 1 час при температура 220С(425 Ф) градуса.
Готовото ястие се изважда от фурната и се оставя да поизстине преди да се сервира. (тъй като тиквичките си пускат още вода, може да отрежите и извадите едно парче в единия ъгъл и да оставите леко тавата наклонена към този ъгъл, да се оцеди допълнително).


... и докато се опекът тиквичките с децата писахме и четохме на български, няма как да не се похваля, защото се радвам страшно много, че проявяват интерес. Оказа се, че е лесно след като си се научил да пишеш на английски, да започнеш да пишеш и на български!

Comments

  1. Много обичам тиквички и с огромно удоволствие събирам всички рецепти, на които попадна. Много вкусно предложение от теб:)

    ReplyDelete
  2. И ние много обичаме тиквички, експериментирам със всякакви рецепти, така ги приготвям от много отдавна, още като живеехме в БГ и бях затрупана с тиквички от градината на баба.

    ReplyDelete
  3. Танита,
    много, много вкусно изглежда тази рецепта. Задължително ще я пробвам. Поздрави :)

    ReplyDelete
  4. Аз живея в Щатите също, аз се чудех кои тиквички използваш тези които са зелени от вън или жълти?

    ReplyDelete
  5. Тъмно зелените ползвам, купувал съм няколко пъти от пазарите такива светли като българските, но имат много горчив вкус и вече само от томно зелените.

    ReplyDelete
  6. Таня пробвай тиквичките от Азиатцките маркети. H-Mart в Lynnwood. Имат същия вкус като Българските само са по-големи.

    ReplyDelete
  7. Да, тази година съм купувала вече няколко пъти от там такива светлозелени като българските и наистина са хубави, не горчат като тези на които бях попаднала миналото лято.

    ReplyDelete

Post a Comment