Меденки





Какво е Коледа без Меденки?! За мен това са най-коледните сладки, които правя всяка година по това време. С аромата на канела, който лъха от първата извадена тава меденки, като че ли къщата се изпълва с Коледен дух и настроение, и някак си ми става още по-празнично и коледно.
Експериментирала съм доста рецепти и тази за мен е най-добрата, меденките не стават много твърди, могат да се хапват и веднага. Ние ги предпочитаме слепени с мармалад от сини сливи, който всяка есен приготвям сама, специално за тези меденки и старателно скривам едно бурканче, за да съм сигурна, че ще остане до Коледа:)

 


1/2ч.ч меко масло(125г)
1/3ч.ч захар
1/2ч.ч мед
1 яйце
2 и ½ ч.ч брашно
1ч.л бакпулвер
1/2ч.л хлябна сода
1/4ч.л сол
1 и ½ ч.л канела
1/2ч.л карамфил
щипка джинджифил по желание
Около 1ч.ч мармалад от сини сливи(или друг по ваш избор) за слепването.

Пресейте брашното с бакпулвера, хлябната сода, солта и подправките.
Разбийте с миксер маслото, меда и захарта до гладък крем. Прибавете яйцето и бийте до получаването на еднородна смес.
Прибавете пресятите съставки и бъркайте до получаването на гладка смес.
Покрийте и оставете в хладилника за 1 час.
Извадете тестото от хладилника и поставете върху набрашнена повърхност. Оформете малки топчета от тестото, притеснете леко с длани, да се сплескат малко като питчици и поставете в леко намаслена тава за печене, на около 1.5 см едно от друго.
Печете в предварително загрята до 177С(350Ф) фурна, около 10-11 минути(но, не повече), докато меденките леко потъмнеят. Внимавайте да не ги препечете, защото ще станат много твърди!
Извадете тавата от фурната и преместете меденките върху решетка, до пълното им изстиване.
Слепете ги две по две с мармалада, наредете ги в кутия, затворете плътно с капак и оставете на хладно, да престоят така поне едно денонощие, докато поемат от сладкото и станат още по-меки.
Може да оваляте топчетата в разтопен шоколад и орехи, да украсите с разтопен бял или черен шоколад, маслен крем или захарна глазура.



От същото тесто, но ако вместо 2 и 1/2ч.ч брашно, сложите 2 и 2/3ч.ч, може да направите и изразяни сладки. След като престои в хладилника тестото, изваждате го и късите по-големи топки, които разточвате върху обилно набрашнена повърхност с набрашнена точилка, на кора около 4мм и изрязвате фигурки с формички. Нареждате ги в тава, застлана с хартия за печене, леко намазнена и печете в предварително загрята до 177С(350Ф) фурна, около 8 минути. 

За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм.



Comments

  1. Танита, ухаят прекрасно :)
    Поздрави!

    ReplyDelete
  2. Обожавам уханието на меденки, което се носи из цялата къща, докато се пекат. Иначе - самите тях ги обичам само с шоколад :)))
    Поздрави, Таня и весела предпразнична подготовка :))))

    ReplyDelete
  3. Танита, изядохме 6 дози! Няма какво да кажа повече, страхотни са!

    Тони

    ReplyDelete
  4. Чудесни са, Танита...
    Вълшебна нощ и щастлива Коледа!
    Топлина и здраве, късмет и благоденствие!
    Сърдечни пожелания, Диана

    ReplyDelete
  5. Merry★* 。 • ˚ ˚ •。★Christmas★ 。* 。*TO YOU
    ° 。 ° ˚* _Π_____*。*˚★ 。* 。*。 • ˚ ˚ •。★
    ˚ ˛ •˛•*/______/~\。˚ ˚ ˛★ 。* 。*★ 。* 。*
    ˚ ˛ •˛• | 田田|門| ˚

    ReplyDelete
  6. Дианка, Ondine, благодаря ви! Вълшебна Коледа за вас и семействата ви!

    ReplyDelete
  7. Здравей Танита, спраяла съм се на тези меденки за Коледа,( сигурна съм че няма да сгреша, защото всичко, което съм приготвяла по твои рецепти е много вкусно)само искам да попитам колко време издържат, че тази година съм решила доста неща да правя и смятам да започна от по-рано?

    Ели

    ReplyDelete
  8. Около десетина дена може би, но най-хубави са на 2-3 ден.

    ReplyDelete
  9. Танита, невероятни са тези меденки! Мъжът ми по принцип сладки неща не обича, но тези меденки ги изяде за 2 часа :). Току що ги направих пак по негова поръчка, двойна доза - 1 за него и 1 за колегите да занесе в офиса. Благодаря ти за страхотната рецепта! -Рали

    ReplyDelete
  10. Рали, много се радвам, че толкова много ви харесват меденките!

    ReplyDelete
  11. Привет. Току що замесих тестото, но ми се видя доста лепкаво. Дали да не добавя още малко брашно или да изчакам един час в хладилника и след това да преценя. Поздрави.

    ReplyDelete
  12. Предполагам е късно вече за отговор и меденките отдавна са опечени?! В хладилника тестото се стяга, така че чак след като го озвадиш от хладилника прецени дали има нужда от още брашно. Ако се прекали с брашното ще станат по-твърди и сбити, затова трябва да се внимава!

    ReplyDelete
  13. Да, точно така стана. Стегнаха се. Благодаря за чудесната рецепта. Вчерашните се изядоха. Сега започвам двойна доза. Поздрави и много успехи.

    ReplyDelete
  14. Благодаря, много се радвам, че са ви харесали меденките!

    ReplyDelete
  15. Здравейте,видях линк към блога Ви на стената на една приятелка,която ги беше направила и беще останала много доволна и реших и аз да ги пробвам.Да си призная бях малко скептична,защото тестото беше доста лепкаво.Но когато се опекоха,станаха наистина страхотни.Сега ги чакам да се охладят и да ги слепя със сладко.И ще чакам отзиви довечера,но съм сигурна,че ще са отлични!

    ReplyDelete

Post a Comment