Меденки с пълнеж

Време беше да започна и аз с коледното печене, децата вече сериозно се притесниха, че дядо Коледа ще дойде и няма да има сладки да му оставим:)


Продукти за меденките:
2 яйца
2/3ч.ч захар
1ч.ч олио
6 с.л течен мед
1 и 1/2ч.л хлябна сода
1ч.л канела
Брашно за получаването на меко тесто(около 4ч.ч)

За пълнежа:1/2ч.ч(120г)меко масло
3с.л пудра захар
2/3ч.ч счукани на ситно или смлени орехи
1/2ч.ч прясно мляко
Трохите от издълбаните меденки

Медът се разбърква с хлябната сода, докато побелее.
Прибавя се малко по малко олиото, след това яйцата, канелата и захарта, бърка се до еднородна смес.
Прибавя се брашното и се замесва меко, нелепнещо тесто.
Тестото се разделя на 10 части. Всяка част на още 10-11 и от всяко парченце се оформя с длани топче, леко се попритиска с дланта и се нареждат в тава, покрита с хартия за печене и намазана леко с олио.
Пекът се в предварително загрята фурна до 180С, около 10 минути или докато леко покафенеят.
Изважда се тавата от фурната, оставят се още няколко минути в нея, докато станат по твърди и след това се изваждат върху решетка.
След като изстинат, с помощта на остро ножче, всяка меденка се издълбава.



Издълбаните трохи се смилат или стриват с пръсти на ситно, към тях се прибавят счуканите орехи и се заливат с прясното мляко.
Маслото се разбива с пудрата захар до гладък крем и към него се прибавя сместа от орехите и трохите, обърква се всичко до еднородна смес, с която се пълнят издълбаните меденки и се слепват две по две.
Поставят се в затворен съд и се оставят на студено поне за 10-12 часа или докато омекнат.

Comments

  1. Меденки с пълнеж ...вкусно!Чудесен коледен вариант.Сигурна съм ,че са много вкусни.Откраднах си тази на последната снимка до топката...
    Хубав ден!

    ReplyDelete
  2. Чудесни са! На майка ми рецептата е същата само, че с 3 с.л мед. Правили сме ги многократно. Меки са още на следващия ден!

    ReplyDelete
  3. Страхотни меденки! Пък и с пълнеж, представям си колко са мекички :-)
    И кошничката е страхотна, нали знаеш :)

    Спорна и весела предпразнична подготовка у вас, Таня!

    ReplyDelete
  4. Мира, DryThyme, Пепи, благодаря ви, весели празници и на вас. Меденките наистина са много мекички и вкусни, затова и са ми любими.

    ReplyDelete
  5. Az pravya tezi medenki ot mnogo godini i vinagi mi stavat.

    ReplyDelete
  6. Здравейте,страхотна рецепта за меденки ..преди няколко дни се опитах да ги направя и станаха много успешни и вкусни ..само искам да попитам ..мога ли да заменя содата със нещо друго ?
    Елена

    ReplyDelete
    Replies
    1. бакпулвера е необходим набухвател, друг набухвател е амонячната сода, но не знам как биха станали на вкус с нея. Ако усещате вкуса на хлябната сода в сладките, опитайте да я "угасите" в малко оцет преди да я сложите в сместа. Може да сложите бакпулвер, който всъщност е хлябна сода и лимонтозу 1:2.

      Delete
  7. Бакпулвера на Д-р Йоткер не мирише на сода.

    ReplyDelete
  8. Tania, mislia,da gi napravia tazi Koleda,moiata baba im slagashe otgore po edno klonche chimshir da prilichat na iabylki.Eh,sladko bezgrijno detstvo I masata otrupana s lakomstva na praznici,kakvi spomeni samo.....

    Teodora Chasse

    ReplyDelete
  9. SugarFree
    За тази Коледа избрах доста рецепти от този блог :) всичко стана много сполучливо. Благодаря!
    Лично за мен е трудността идва от това, че продуктите не са в грамажи. Избрах си една чаша, която ми беше мярката, но по-трудно е :)
    Тези меденки се получиха доста добре. Но за мен 120гр масло за пълнежа е много. Мисля следващия път да го намаля. За да нямат маслен вкус добавих разтопен шоколад. Станаха феноменални.
    Благодаря и весели празнични дни!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Исках само да добавя, че е е добре да се напише, че НЕ трябва да се пекат на вентилатор, защото първата ми доза така се напука :( че после не можах да ги издълбая :( и напълня :( просто се разпадат в ръцете. Трябва да се пекат на по-слаба фурна 170 градуса вероятно, но това си зависи от фурната.

      Delete
  10. Здравейте! Тази година реших да пробвам тези пълнени меденки. Но резултатът не ми хареса. Мисля, че ако ги слепя със смес от масло и някакво сладко, ще станат по-приятни за ядене. Но... всеки с вкуса си. Благодаря за идеята. Весели празници!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много съжалявам, че не са се харесали. Весели празници!

      Delete
  11. Tanita, blagodarja za hubavite recepti -sledvam gi I za Koleda, I za Velikden. Bi li poglednala tazi recepta - be vizdam koga da sloza zaharta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Много ти благодаря, оправих го, бях писала пак меда вместо захарта. Весели празници!

      Delete
  12. Здравейте! Обожавам тези меденки! Мама ми ги правеше като дете и са много приятен спомен от детството ми! Обаче тя е загубила рецептата си, та ще пробвам с Вашата. Обаче относно количествата - всеки има най-различни чаши вкъщи :) Аз имам и мерилки за чаена чаша, 1/2 ч.ч., 1/4 ч.ч. и т.н. С тях мога ли да меря според Вас? Мисля си, чв би било най-точно, но зависи Вие с каква чаша сте мерила де. Та ако може малко да ме ориентирате, ще съм благодарна! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ето ги мерките, за да не ги пиша във всяка рецепта, съм ги написала в страничната колонка на блога:
      1ч.ч = 240 мл
      1с.л = 15 мл
      1ч.л = 5 мл
      Това са стандартните мерки за чаша и лъжици, така че може би вашата мерителна чаша е точно с такава вместимост.

      Delete
    2. Благодаря Ви! :) Аз ги видях отстрани, но вече бях написала коментара си. Дано ми се получат! :)

      Delete

Post a Comment