Домашна храна за училище (School Lunch)








Най-често задавания въпрос след като започнах да споделям на страницата във Фейсбук снимки с храната за училище на моите деца е защо си носят храна от вкъщи, нямат ли храна в училище?! Децата ми не харесват храната, която се продава в училище, но и да я харесваха, не бих ги оставила всеки ден да се хранят там, защото искам те да се хранят с истинска и пълноценна храна. Старая се да им приготвям храна от качествени продукти, без хормони и антибиотици, без овкусители, подобрители, оцветители, консерванти и прочие...  Въпреки, че в училище се продава храна, повечето деца тук си носят домашна, така че моите деца не са изключение. Храната в училище не се приготвя там, носи се отвън, притопля се за обяд, обикновено е избор между хамбургер и още нещо - парче пица, спагети, тако, бурито, винаги има зелена салата, плод и мляко. След като преди години се наложи в началото на учебната година да ядат три последователни дни училищна храна, вече предпочитат да стоят гладни, но да не ядат там. На третия ден малката ми дъщеря попита: кога най-после ще ядем истинска храна?, което много ме зарадва, защото дори и малка, вече разпознава коя е истинската храна.

Снимките ми на кутиите с храна за училище, не са просто идеи, това е храната снимана преди да я сложа в чантата на децата, съобразена е с техните вкусове и предпочитания. Децата ми определено не са злояди, имат си техните капризи по отношение на храната с които се старая да се съобразявам, защото за мен е важно да знам, че децата ще се нахранят с това, което съм им приготвила, ще са сити и пълни с енергия.

Кутиите приготвям или по-точно сглобявам сутринта. Много често отделям от това което вечеряме, ако е подходящо да се сложи в кутия или термос за обяд в училище. Винаги разполагам с пресни плодове и зеленчуци, които ако е необходимо нарязвам сутринта за да са свежи до обяд. Ябълките и крушите е най-добре да са цели, затова специално за училище купувам по-малки, защото нямат време за ядене на големи. Старая се винаги в хладилника да имам тортии, шунка, пилешко или пуешко филе (без нитрати), сирене и зелена салата, които ме спасяват, ако няма нищо приготвено от вечерта. Сандвич също е вариант в такива случаи, но моите деца не обичат, затова много рядко им приготвям. Алтернатива на сандвича е сандвич на шишче, продуктите за сандвича, нарязани на хапки и нанизани на шиш, това са по-склонни да го изядат.

Други задавани въпроси бяха къде е месото, защо един ден има повече протеини, друг ден повече въглехидрати? Месото, определено не е предпочитания протеин от децата ми, затова пък обичат яйца, българско сирене, кисело мляко, затова те по-често преобладават в обядите им. Децата ми не са на специална диета – нисковъглехидратна, високопротеинова или разделно хранене, не броят калории, протеини и въглехидрати, старая се обядите им да са балансирани, понякога се случва превес да имат протеините, друг ден въглехидратите, за мен е важно да се хранят с разнообразна и пълноценна, богата на зеленчуци и плодове храна, които за моя радост те много обичат и присъстват задължително всеки ден в менюто им.

За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм  и да харесате страницата на блога във Фейсбук!

Eто и първите 12 обяда.


пълнена пиперка с кайма и ориз, млечна салата, доматчета, праскови, малини


рулца от тортия(от брашно от спелта), шунка, кашкавал и зелена салата, домати със сирене, диня


кюфтенца с картофено пюре(кюфтета по цариградски), домашно подквасено кисело мляко, парченца моркови, краставица, стебла целина, праскови, малини



омлет, парченца моркови, домати, краставици, грозде, ябълка



макарони в термоса за да са топли, сирене, ябълка



салата от моркови и чери доматчета, яйце, моцарела, печена тиква с мед, ябълка


Този обяд е тип "lunchables", продават се тук такива готови кутии със солени кракери, шунка, сирене и малък шоколадов десерт. В моя има още ядки, доматчета и краставица, ябълка


телешко с картофи и зеленчуци в термоса, печена тиква с мед, домашно кисело мляко и ябълка


тортия(с брашно от спелта) с шунка, кашкавал и листа зелена салата, моркови, домати със сирене и грозде



баница с праз и спанак, кисело мляко, салата с моркови, грозде




даматки с моцарела, картофено пюре със задушени в масло броколи, грозде, круша, домашно кисело мляко


печено пилешко бутче, ориз с грах и царевица, домати и краставица, тиквен мъфин, грозде


Comments

  1. Танита, винаги се радвам, кгато видя тези кутии на снимка във ФБ.
    Истинска храна, която е и цветна и доставя удоволствие и за очите!
    Поздравления за теб и децата, които ценят истинската храна!

    ReplyDelete
  2. Танитка, браво! Ако един ден имам деца, се надявам и аз да успея да им подсигуря хубава и истинска храна. :)
    Сега се опитвам и за себе си... Но все още ми е странно, защото само аз си нося храна от вкъщи за университета. Много рядко да видя другиго да го прави и най-много е плод или нещо сухо... Явно е до навик или манталитет, не знам
    Поздрави!

    ReplyDelete
    Replies
    1. При студентите е друго, те много не се замислят какво ядат, но в офисите още преди години когато бях в БГ много колеги си носеха храна.

      Delete
  3. Таня, следя редовно публикациите на обедните кутии във Фейсбук и се възхищавам на разнообразието и комбинациите на продуктите.
    Аз съм от разглезените тук (Франция), понеже храната в училището на дъщеря ми е добра и балансирана. Но пък си харесах някои от твоите идеи за следващия училищен излет, когато родителите осигуряват пикника за обед :)
    Хубава неделна вечер!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Скоро в ин-т се въртяха снимки с храната във френските училища, показах ги на Диана и тя поиска да учи във Франция:)

      Delete
  4. Браво, Танечка, чдесно е това, което правиш!
    Моята дъщеря се хранеше у дома, защото винаги е учела по половин ден, не е била на занималня, но приветствам това с домашната храна. Ние със съпруга ми си носим, но нямаме такива хубави кутии с отделения:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Веси, моя съпруг също си носи храна, но не в такива кутии, а във стъклени защото си я притопля на обяд в кафетерията.

      Delete
  5. Танче, знаеш колко ти се радвам на ентусиазма и последователността, с която приготвяш училищния обяд на децата си. Постовете ти са много полезни и си ги запазвам за догодина живот и здраве :)) Децата ти са истински късметлии с такава майка!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Мерси Ани, всяка майка се опитва да прави най-доброто за децата си, сигурна съм, че като дойде времето и твоите деца да тръгнат на училище, ще преливаш от ентусиазъм и страхотни идеи!

      Delete
  6. Извинявам се, че нахълтвам така. Не знам къде по света сте. Явно е място, където порядките са такива и не сте някакви бели лястовици. На този етап мога само да мечтая и при нас в България нещата да стигнат до такова ниво. Само едно нещо ме възмути - кутиите за ЕДНОкратна употреба. Защото за да има истинска храна, която да дадем на децата си, вече е критично важно да останат чисти въздух, почва и вода...

    ReplyDelete
    Replies
    1. И в България може да се стигне до това ниво, ако промяната започне още днес и то от родителите, не чакаме на училище, общество и прочие... Кутиите може би изглеждат за еднократна употреба, но не са, използвам ги вече 3-та година.

      Delete
  7. Блога ти е прекасен! Редовно следя публикациите и се вдъхновявам. А за кутиите мога само да кажа БРАВО. Като майка на 2 годишно момченце се интеесувам от всичко полезно за децата. Фен съм на домашно приготвена храна, много плодове и зеленчуци. Иска ми се повече хора да осигуряваха такъв обяд за децата си.
    Благодаря са страхотните рецепти !Поздрави!

    ReplyDelete
  8. с колко много любов са приготвени!:))))

    ReplyDelete
  9. Страхотни неща, просто СУПЕР! Само не мога да убедя роднините, че детето ми няма да предпочита "другата храна" ако има така красиво приготвени неща за хапване. Как да се справя с подобни изказвания? Ако може съвет?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Най-важно е детето да разбере, че това е по-добрата храна за него. От изказванията на роднините да не ви пука, оставете ги да си говорят, вие сте майка и вие избирате как да се грижите за детето си.

      Delete
    2. Дано успея да му обясня нещата правилно.....стискайте палци. То ясно, че няма да ми пука, ама бива ли, нали за негово добро го правя. Важното е, че има хора като вас, които дават идеи и ни карат да сме сигурни в правотата на избора ни. Благодаря.

      Delete
  10. Благодаря за чудесните идеи за обяд за деца!! Не се бях сетила да използвам такива кутии, изглеждат много удобни и функционални. Моето дете още ходи на детска градина, но и там трябва да си носим храна, а мен хич ме няма по готвенето и съм с зле с идеите постоянно.

    ReplyDelete
  11. От къде мога да купя такива кутии? Благодаря!

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Браво, браво, браво!!! И мойте ми казват yummy mommy, но ти просто обра овациите. Те също не понасят храната в училище. Ако имаш и възможност да споделиш и някоя идея за закуски преди училище, ще съм ти ужасно признателна.

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  15. Страхотно балансирано и свежо, поздравления. След като дъщеря ми също предпочете да стои гладна пред това да яде училищната храна, започвам да й приготвям. За днес има домашна тортия от един белтък и лимецово брашно с пуешка шунка и прясно сирене. Краставица, морков и маслини нарязани и пълнозърнести бисквити. Плод им дават от училище. Поздрави!🙂

    ReplyDelete
  16. Ох, супер са идеите. Завиждам на родители, които не са със злояди деца. Всичко изглежда много добре и прекрасно, докато... не го приготвиш на дете, което не обича нищо освен пилешка супа 😀 Пробвах и изпратих всяка една кутия от този блог с надеждата, че поне така поднесено ще се изяде.Супер изглежда, но се налага да си ги ям аз, след като дъщеря ми ги върне само разбъркани...
    Единственото от всички идеи, което беше изядено, бяха три зрънца грозде и едно бутче. Всичко останало, аз си го ям вечер като се върне 😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Погледнете го от добрата страна, колко пък майки си мечтаят децата им да обичат пилешка супа!

      Delete

Post a Comment