Борш

   Борш (борщ на руски) е най-популярната супа в бившите съветски републики, като вечния спор е за произхода й - украински или руски? Има много рецепти и разновидности на тази супа, всяка домакиня претендира за оригиналността на рецептата си, предадена от майка или баба, но всъщност всеки я приготвя така, както най-много се харесва в семейството му. Най-харектерното за борша е червения му цвят, придаден от задължителната съставка - цвеклото, въпреки че съществува зелен и бял борш, като вместо цвекло се използват зелени листни зеленчуци или ряпа. Супата може да се приготви с най-различни видове месо - телешко, свинско, пилешко, овче, както и вегетариански вариант. Другите съставки са зеле, лук, моркови, картофи, боб.
   Последните три години борша стана най-любимата супа у нас, приготвям го веднъж на една- две седмици. Тъй като е трудоемко, приготвям голямо количество, част от него затварям още горещ в буркани и може да се каже, че почти винаги, особено през зимните месеци в хладилника ни има борш и все още не ни е омръзнал.
   Преди да сготвя първия си борш, изчетох доста рецерти, изгледах множество видеа и както ви казах по-горе, всички бяха различни. Консултирах се с позната украинка, която е много добра кулинарка и си подредих пъзела, как точно ще сготвя моя борш. От тогава съм го приготвяла вече десетки пъти и общо взето се придържам към рецептата която ви представям днес.


Продукти:
3 литра вода
Около 600г телешко месо с кокал, малка глава лук и един морков, нарязани на няколко големи парчета*
3 -4 картофа, обелени и нарязани на малки кубчета**
1 глава лук, нарязана на ситно
2 скилидки чесън нарязани на ситно
2 моркова, почистени и настъргани на едро ренде или нарязани на тънки пръчици
2 глави цвекло, обелени и настъргани на едро или нарязани на тънки пръчици
300г зеле*** 
2-3 с.л доматено пюре
Сол, черен пипер, магданоз или копър
Заквасена сметана 

Приготвяне:
Сложете месото в голяма тенджера, прибавете нарязания на едро лук и морков, стръкове магданоз, сол, черен пипер, прибавете 3 литра студена вода, поставете на котлона да заври, намалете огъня и  варете около час, час и половина, докато месото започне да се отделя от кокала и се получи хубав бульон. По време на варенето отстранявайте образувалата се пяна.

Докато месото се вари пригответе зеленчуците.
Нарежете на тънки пръчици или настържете на едро ренде цвеклото и морковите (ако имате кухненски робот много помага за това).
Нарежете чесъна и лука на ситно.

В голям тиган с малко мазнина (олио или зехтин за готвене) задушете лука и чесъна на слаб огън за 2-3 минути. Прибавете морковите и задушете за още 2-3 минути. Прибавете цвеклото  и задушете за още около 7-10 минути или докато всички зеленчуци омекнат. Прибавете доматеното пюре и малко от врящия бульон, бъркайте докато се разтвори добре доматеното пюре, гответе още 2-3 минути и свалете от огъня.

Зелето нарежете на тънки ивици. Картофите обелете и нарежете на кубчета.
Когато се свари месето, свалете тенджерата от огъня, извадете с решетка свареното месо, прецедете бульона в друга тенджера и върнете на котлона.
Когато заври отново бульона добавете зелето, варете около 4-5 минути и дабавате картофите.
Варете още 7-10 минути, докато започват да омекват.

През това време обезкостете месото и накъсайте на малки парчета.
След като картофите започнат да омекват, прибавете задушените в тигана зеленчуци и месото.
Варете още 5-10 минути и свалете от котлона, подправете със сол, чепен пипер и нарязан на ситно пресен магданоз.

Поднася се като в купичката с борш се прибави лъжица заквасена сметана и се поръси допълнително със ситно нарязан пресен магданоз или копър (аз предпочитам магданоз).



*както за вкуса на всяка супа, така и за борша, определящо за мен е бульона, затова го приготвям с предварително сварен в мултикукъра телешки костен бульон.

**понякога за по-никсовъглехидратен вариант пропускам картофите или заменям с нарязана на кубчета глава целина.

*** веднъж нямах зеле и използвах брюкселско зеле, с което борша ми хареса повече, оттогова много често го приготвям така, или 50:50 зеле/брюкселско зеле.

За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм.

Comments

  1. Аз много обичам борш, но у дома никой друг. Твоя е прекрасен, и ако правя скоро ще опитам и тази рецепта!

    ReplyDelete

Post a Comment