Меки курабийки с банан и шоколад

Поредните останали меки банани и поредната чуденка какво да ги правя?! 80% от кексовете и мъфините които правя са все с банани, за да оползотворя останалите меки банани. И всеки път се заричам, че вече ще купувам по-малко банани. Е да, ама купя ли пък малко,не стигат. Отдавна си бях намислила да пробвам ето тези, така обичани от децата Меки курабийки с тиква , но като заменя пюрето от тиква с такова от банани. Децата отдавна искаха да правим заедно кукита(cookies), та ето подходящия момент, хем да използваме останалите банани, хем да се позабавляват и децата. "А ще има ли и шоколадов чипс в тях?"-беше първия им въпрос, "Сложете повечко!" - добави баща им, който колкото и да са шоколадови бисквитките, винаги не му е достатъчно и си ги намазва допълнително с течен шоколад. И ето какво си получи:



Продукти:
2 и 1/2ч.ч брашно
1ч.л. хлябна сода
1ч.л. бакпулвер
4с.л. какао на прах
1/4ч.л. сол
1ч.ч захар
1/2ч.ч масло, стайна температура
1ч.ч пюре от банани(2-3 меки банана, намачкани с вилица, до пюре)
1 яйце
1ч.л ванила екстракт
1ч.ч шоколадов чипс или начупен на малки парченца шоколад

• Смесете брашното, хлябната сода, бакпулвера, какаото и солта. Разбийте маслото и захарта в голям съд, прибавете към тях пюрето от банани, яйцето и ванилията и бъркайте докато стане хомогенна смес. Прибавете постепенно сухата смес и накрая шоколадовия чипс. Объркайте добре



. Вземете със супена лъжица от сместа и поставете върху намаслена тавичка за печене.



• Печете около 15 мин в предварително загрята на 175С(350Ф) градуса.След като извадите от фурната, оставете курабийките още 2 минути в тавата и след това извадете върху решетка да изстинат.

За повече снимки, новини и идеи от мен, може да ме последвате в Инстаграм  и да харесате страницата на блога във Фейсбук!

Comments

  1. Танитка, твоите курабийки винаги са превъзходни! Непременно ще пробвам и тези!!!

    ReplyDelete
  2. Танитка, НЕВЕРОЯТНИ СА!!! Ти си ми източника на сладки, да знаеш! :-) Досега каквото съм правила препоръчано от теб, всичко е ставало перфектно! Утре ще почерпя за моя РД с тях! Аз обаче нямах достатъчно шоколад и сложих и орехи, за да компенсирам и станаха още по-хубави!
    Благодаря ти за чудесната рецепта!!!

    ReplyDelete
  3. Благодаря ти Ани, много се радвам че са ти харесали. Да си жива и здрава!

    ReplyDelete
  4. Танита,
    Случайно попаднах на блога ти миналата седмица и оттогава не преставам да готвя разни неща по твоя рецепта (е в моя случай не прелитат през океана). Всичко става супер (включително курабийките с модификацията на Ани) ...само жената малко май взе да се притеснява да не съм изперкал (може и да е права) :)
    Благодаря.

    ReplyDelete
  5. Много се радвам, чи си попаднал на моя блог и ти допадат рецептите. Обичам да експериментирам с рецептите, но публикувам само нещата които са харесали, не само на мен, а и на семейството и приятелите ми, за да съм сигурна че ще се харесат и на по-голяма част от четящите блога ми:)
    Таня

    ReplyDelete
  6. Танитка, само да споделя още един резултат от експеримент с тези сладки :-) Остана ми малко тесто и го замразих исках да проверя как ще станат след престояване във фризера. Държах ги може би повече от седмица и половина, почти две. Изключително лесно ги нарязах след това, запазиха добре форма, надуха се, това което мога да препоръчам обаче е да се правят по-малки като диаметър пръчки от тесто ( аз ги увивам във фолио), както и да се пекат малко по-малко 15 мин, ако тестото вече се е размекнало.

    Като заключение, усещаше се малко по-силно бакпулвера след престоя във фризера, но бяха уважени подобаващо, особено след като ги поръсих с разтопен шоколад. :-)

    Само споделям, ако решиш да пробваш да замразяваш. :-)

    ReplyDelete
  7. Благодаря ти за споделения опит, Ани! Никога до сега не съм замразявала тесто, но може да пробвам, че имам още няколко меки банана и се каня да ги направя на курабийки. Не че ще се озорят с две дози моите хора:)

    ReplyDelete
  8. Курабийките са невероятни! От няколко дни им бях хвърлила око и днес вече реших да ги направя. Обожавам меките сладки, които хем имат твърда коричка, хем не са трошливи. Вкъщи се излапаха за нула време.
    Благодаря за прекрасната рецепта :-)

    ReplyDelete
  9. направих ги преди малко - резултата е чудесен :))
    Благодаря за рецептата :))

    ReplyDelete
  10. Ирина и Роси, много се радвам че са ви харесали курабийките!

    ReplyDelete
  11. Танита, невероятна рецепта. Направих тези курабийки и всички вкъщи останаха очаровани. Не мога да повярвам, че стана така лесно. Аз съм съвсем боса в готвенето, но от 1 месец се уча и когато нещо стане толкова лесно и вкусно много се радвам. Ще изпробвам и други твои рецепти.
    Много ти благодаря!

    ReplyDelete
  12. Здравей Samara! Много се радвам че са ти харесали курабийките! Сегурна съм и в успеха на следващите ти опити, защото си личи, че правиш всичко с много любов!

    ReplyDelete
  13. Танита ,страхотни са твоите рецепти .Би ли ми казала миксера какъв модел е че смятам да си купя,но са толкова модели ,че съм затруднена .Благодаря ти .

    ReplyDelete
  14. Ето този медел на KitchenAid http://www1.macys.com/catalog/product/index.ognc?ID=77589&CategoryID=46706 Имам го от 5 години и ми върши чудесна работа, без него едва ли бих правила всички тези неща. Тогава се спрах на този модел, защото исках в червен цвят, а само този модел имаше в цветове.

    ReplyDelete
  15. Олеее, рецептата за страшно ми допада и задължително ще я пробвам, но може ли да питам малко глупав въпрос. Понеже нямам никакъв опит със сладките неща, има ли проблем ако сложа вместо шоколадови парченца или шоколадов чипс-течен шоколад. Тъкмо да стане по-шоколадово, защото моите хора вкъщи си умират за шоколад, както и аз... :)
    Благодаря предварително!

    ReplyDelete
  16. Течния шоколад мисля че ще промени малко консистенцията на тестото, воже да се наложи да сложиш още няколко лъжици брашно.

    ReplyDelete
  17. Много ама много благодаря :)

    ReplyDelete
  18. Здравй,Танита.
    Реших да поднеса коледния си комплимент към семейството ми под формата на курабийки.Видях твоята рецепта,и започнах да ги правя следвайки внимателно инструкциите.Надявам се на превъзходен резултат,съдейки по коментарите писани в блога.В момента ги пека,когато станат готови,ще споделя резултата.
    Благодаря за рецептата!

    ReplyDelete
  19. Курабийките са готови...цялата къща мирише на банани...станаха много вкусни,но малко захар май съм сложила..а и сложих пудра захар..Но резултата наистина е очаквания-перфектен :)

    ReplyDelete
  20. Радвам се, че са ви харесали. Захарта при следващ път се дозира според вашия вкус, аз наистина слагам по-малко захар.

    ReplyDelete
  21. http://nightly-fleetingthoughts.blogspot.com/

    Пробвах ги като както попитах по-рано сложих течен шоколад. Сложих и канела.Станаха великолепни!:)
    Благодаря ти:)

    ReplyDelete
  22. Много се радвам че са ти харесали, не мога да отворя обаче линка!

    ReplyDelete
  23. И аз съм ги правила след като открих рецептата тук, при това с дъщеря ми и тя много се забавлява докато ги приготвим. Много вкусни, приятно меки и очарователно ухаещи.

    ReplyDelete
  24. Направих ги и аз днес, благодаря че ми ги припомни!

    ReplyDelete
  25. Tanitka, iskreno blagodaria za receptata kakto na tezi kurabiiki i na vsi4ki drugi.Tiah i tezi s portokal i kardamom 6te pravia za Koleda za priateli i rodnini.Pravih probno i bideha iziadeni za den - strahotni sa!!!Vie s Ani ste mi vduhnovenieto v kuhniata :)

    ReplyDelete
  26. Благадаря за доверието, много се радвам че са ви харесали! Весели празници на теб и цялото ти семейство, Мария!

    ReplyDelete
  27. Здравей, Таня! :) Пробвах твоята рецепта и се получи... невероятно! :) Благодаря ти много за нея! Сега съм решила да изпробвам и останалите :)

    ReplyDelete
  28. Много се радвам Жени, надявам се и другите рецепти да ти харесат толкова, колкото тази!

    ReplyDelete
  29. Опитах курабийите,дори в два варианта-точно по рецептата(е,или почти) и малко преиначена.Много се харесаха на семейството ми (което е много голямо),но и двата случая ми е разляха много.Какво да направя че да изглеждат като на картинката?

    ReplyDelete
  30. Щом и двана пъти са ти са се разляли, проблема идва сигурно от мерките, провери си чашите с каква вместимост са! В предварително загрята фурна ли ги слагаш?

    ReplyDelete
  31. Много са вкусни, мно-го! Обаче моите пък хич не се разляха, станаха по-скоро като топчета (не точно, но със сигурност не така плосички като твоите). Но това да е проблемът. Чудни са, Танита! :)

    ReplyDelete
  32. Много се радвам, че са се харесали курабийките. Може би сухите съставки са дошли повечко или съответно течните по-малко, но така вече поне имаш представа каква гъстота трябва да е тестото и следвашия път прибави малко по-малко брашно!

    ReplyDelete
  33. ne slagate li prqsno ili kiselo mlqko? ili voda kak 6te stane homogenna smes kato nqma nikakva tecnost ?

    ReplyDelete
  34. няма прясно или кисело мляко, пюрето, яйцето и маслото са достатъчни.

    ReplyDelete
  35. Благодаря за хубавата рецепта. И аз ги сготвих и станаха много вкусни!

    ReplyDelete
  36. маслото трябва ли да е разтопено ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. трябва да е със стайна температура, така че да се разбие на крем със захарта.

      Delete

Post a Comment